Напишете дума/думи за търсене

На каква възраст сме най-щастливи

Цял живот търсим щастието, а се оказва, че за повечето хора всичко, което е необходимо, за да бъдат щастливи, е търпението. Защото времето да сме щастливи идва мааалко по-късно от очакваното.

Изследванията показват, че хората отчитат най-високите нива на щастие след 55-годишна възраст в три ключови области: финансовото си състояние, външния си вид и цялостното си благосъстояние.

Междувременно и в трите области хората отчитат най-ниските нива на щастие на възраст между 45 и 59 години, показват данните на учените.

Що се отнася до финансовото им състояние, хората са най-малко щастливи между 45 и 54 години, а най-щастливи - след 55-годишна възраст. По отношение на външния си вид хората са най-малко щастливи от 55 до 59 години и достигат най-щастливите си години след 70.

А цялостното щастие всъщност достига връх в две различни точки според тези изследвания, проведени през 2017 г.: най-щастливи сме веднъж на 23 години и след това отново - на 69. Хората отчитат най-ниските нива на щастие в средата на 50-те си години.

Учените смятат, че връзката между старостта и щастието не е случайна. Съществуват научни доказателства, че хората стават по-щастливи с напредването на възрастта. Въпреки че съществуват различни теории защо това е така, повечето са на мнение, че приемането на стареенето насърчава усещането за радост и доволство.

От друга страна, притесненията относно планирането за пенсиониране, плащането на образование и грижите за застаряващите родители могат да допринесат за ниски нива на щастие, отчетени през средната възраст.

Съществува един значим фактор, който до голяма степен спомага за това да се чувстваме щастливи. И това е приемането и харесването на самите себе си.

Според статия, публикувана наскоро в списанието Psychological Bulletin, възрастта 60 е най-добра за самочувствието, като стабилната самооценка може да трае цяло десетилетие.

„Средата на живота за много възрастни е време на изключително стабилни житейски обстоятелства в области като взаимоотношения и работа. Нещо повече, по време на тази възраст повечето хора допълнително инвестират в социалните роли, които заемат, което може да повиши тяхното самочувствие “, пише съавторът на изследването Улрих Орт, професор по психология в Университета в Берн, Швейцария. Изследователите основават своя анализ на 191 научни статии за самочувствието, които включват данни от почти 165 000 души. Те се стремят да представят най-изчерпателния поглед досега как самочувствието се променя с възрастта, изследвайки редица различни демографски данни и възрастови групи.

Самочувствието първо започва да се повишава между 4 и 11 години, тъй като децата се развиват социално и когнитивно и придобиват някакво чувство за независимост. Тогава изглежда, че нивата са плато - но не и спад - тъй като тийнейджърските години започват от 11 до 15 години.

Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че много хора предполагат, че самоуважението страда по време на традиционно трудните ранни тийнейджърски години. Оказва се, че не е така. Самочувствието изглежда стабилно до средата на юношеството. След това идва затишие, а самочувствието се увеличава значително към 30-годишна възраст, след това постепенно расте, преди да достигне връх около 60-годишна възраст и да остане стабилно до 70-годишнината ни.

С 25% по-щастливи за няколко седмици - вижте как

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X