Напишете дума/думи за търсене

Иванка Иванова: Намериш ли хармония, си успял и щастлив

"Променя този, който има желание за промяна"

Иванка Иванова е оперативен директор, член на борда за България и Румъния на „Орбико България“. Завършва магистратура по „Автоматика и роботика“ в Техническия университет в София. Присъединява се към екипа на „Орбико България“ през юли 2006-а. Кариерното ѝ развитие преминава от специалист ,,Логистика“ до мениджър ,,Клиентско обслужване и логистика“, след което става мениджър ,,Продажби“, за да стигне до търговски директор. ,,През 2019 година ми бе гласувано доверие и оглавих компанията, ставайки управител на ,,Орбико България“. През тези близо две години и половина успях да натрупам много опит и познания, които ми помогнаха да надградя своите професионални умения и ми дадоха възможността да управлявам генерално всички процеси и сфери на нашия бизнес“, споделя Иванова. От тази година има щастието да изкачи още едно стъпало нагоре в компанията, поемайки позицията оперативен директор, член на борда за „Орбико България“ и „Орбико Румъния“.


Интервюто на Иванка Иванова е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

- Какво харесвате у себе си и какво не – погледнете се със самоирония.

– Харесва ми това, че съм дисциплиниран и отговорен човек - не харесвам това, че на моменти съм твърде интровертна.

- Как успявате да съчетавате новата ръководна позиция в Румъния с тази в България?

– Със сърце и интуиция. Ако правиш всичко с любов и желание, имаш цялата енергия на света, което ти позволява да си много продуктивен. Интуицията ми помага да взимам бързи решения и да правя правилни избори.

- Предстои ви да се преместите в нов логистичен център. Защо взехте това решение?

Фотограф: Николай Литов
Грим: Александра Йорданова
Фотограф: Николай Литов Грим: Александра Йорданова

– То бе продиктувано от желанието ни да предоставим на нашите служители модерен логистичен комплекс, предлагащ им всички удобства на съвременния бизнес живот. Това е инвестиция в нашия екип – в нашето семейство, но също и капиталовложение, за да продължим да бъдем лидер на пазара, да сме иновативни и да предложим още по-високо качество на услугите ни на нашите партньори, защото с това не правим компромис.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

– Ние вярваме в хората. Благодарение на тях и на страстта ни за победа вече 19 години не отстъпваме от първото място. Това, което ни отличава, са свободата и доверието, което гласуваме на всеки член на нашето семейство, защото насърчаваме личната ангажираност в работния процес. Всеки от нас се грижи за компанията, сякаш е негова собствена, дори когато „никой не ни следи“. Към всичко, което правим, се отнасяме с честност и почтеност и използваме принципа на прозрачност и в комуникацията както с колегите, така и с партньорите си. Подхождаме с уважение към всички хора и ценим работата на всички наши служители, независимо от позицията им в компанията. За нас е важно личното усъвършенстване, затова непрекъснато споделяме знания, опит и добри практики, защото сме отговорни както за нашето, така и за развитието на екипа. Това са най-важните ценности, които изповядва компанията ни. Моята лична професионална мисия е всеки служител да се чувства пълноценен и да приема „Орбико” не просто като работа, а като дом, защото без спокойствието и отдадеността на всички тях ние не бихме могли да постигнем успехите, които стоят както зад гърба ни, така и пред нас.

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги – важно ли е за вас тяхното мнение?

– Ключовото е личният пример. Не целя да имам контрол, а да бъда част от общото, защото моят екип е моето второ семейство. Важно е да виждат, че съм вътре в процесите и никога не стоя настрани. Както аз за тях, така и те за мен са опората, която трябва да знаеш, че винаги имаш. Обединени сме в постигането на общите ни цели. Ние не сме с йерархична структура и преминаваме заедно през всичко. Не поставям бариери за никого – искам всеки да може да разговаря и споделя, да бъде честен с мен, а аз отвръщам със същото. Открит човек съм и без значение кой стои пред мен, аз съм такава, каквато съм. Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях? – Свободата, която получаваме в „Орбико”, позволява на всеки един родител да постигне баланса между работа и личен живот. Във възпитанието на сина ми ключова роля има личният пример от семейството. Децата следват стъпките на родителите си. За мен е важно той да бъде добър и отговорен човек.

- На кого с какво помогнахте дотук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

– „Орбико България” взима участие в много благотворителни каузи. От самото начало на пандемията подкрепихме болници с нужната апаратура и медицински консумативи. Помогнахме на единствения в България дневен център за деца с епилепсия в закупуването на транспорт, с който безпроблемно могат да доставят на малчуганите радостта да посещават различни дестинации. Всяка година провеждаме благотворителен коледен базар, където всеки от служителите ни изработва сувенири, а събраните пари се даряват на различни центрове за работа с деца. Силно ангажирани сме и към опазването на околната среда. Създадохме кампанията „Посади бъдеще“, която е с дългосрочен характер и представлява съвкупност от мерки, които запазват естествения баланс между природата и грижата за човешкото здраве. Поехме и ексклузивната дистрибуция на 100% биоразградими и компостируеми торбички, пликове и фолиа от картофено нишесте, защото знаем, че нашите деца заслужават да растат здрави и да живеят в една по-чиста и зелена околна среда.

- Кои са вашите „малки радости“, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

– Хобито ми е да рисувам, това ме балансира. Рисуването е моето място, на което оставам сама със себе си, а картините ми изобразяват мен самата. Ключът към щастието е да намирам хармония в живота – само така е възможен и успехът.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

X