Напишете дума/думи за търсене

Белослава: Успехът е в това да спим спокойно и да обичаме

„В изкуството никога не си сам. Егото може да те погуби”

Тя е родена на 10 юли 1974 г. в София и е дъщеря на голямата ни актриса Анета Сотирова и психиатъра Борислав Стоянов. Още от детска възраст Белослава се занимава с пеене и свири на пиано, като повече от 10 години е част от детския радиохор на Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (факултет „Поп и джаз“ със специалност „Пеене“ в класа на професор Найден Андреев) и „Рекламна фотография“ в Лос Анджелис. След завръщането си в България се отдава изцяло на музиката и става един от най-обичаните гласове на родната сцена. Белослава има множество награди и отличия, както и съвместни проекти с найпопулярните имена от българския поп и джаз. Успоредно с професионалните си ангажименти „бялата негърка на българската музикална сцена“ взима участие и в редица обществено значими каузи.

Интервюто на Белослава е част от проекта на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

Как един човек на изкуството може да променя средата и да влияе положително в обществото?

– Изкуството е свобода, философия и начин на живот.То не се изучава, то е дар, с който се раждаш. Изкуството се чувства и живее без правила и насоки. То следва сърцето и през вековете е помагало на човечеството да се спасява и бяга от бедността и тревогите на бита. Така е и днес, така и ще пребъде, когато ни няма. То остава и вдъхновява. Вярвам, че дори една песен може да бъде спасителен остров за човек, който има нужда от духовна помощ.

Какво разбрахме за себе си и за изкуството по време на пандемия?

– По време на пандемията осъзнатите хора се обърнаха към себе си. Тишината, уединението, книгите, музиката, киното, дълбочината на собствената ни мисъл… чуваме и усещаме всичко това. Изучаваме се, задаваме си хиляди въпроси (на повечето от които нямаме отговори), но дълбаем. Значи има смисъл. Би трябвало да сме научили много. Аз със сигурност.

Как и от кого сте се учили и вдъхновявали да сте жена? А професионалист?

– Родена съм в семейство на много силни жени. Баба ми, истинска жена (зодия скорпион), от която съм наследила къдравите коси, големия бюст и балканския дух от региона на Копривщица, ме научи на гордост и честност към мен самата. Майка ми, голямата българска актриса Анета Сотирова, ме е дарила с душа, непокорна и пълна с любов към света в особено огромни измерения. От нея съм научила и много за професионализма на сцената. Никога да не закъснявам за репетиция, винаги да знам защо съм там и винаги да съм достоен партньор на колегите си, защото в изкуството никога не си сам. Егото може да те погуби.

Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион”, вашата голяма печалба?

– Моята най-голяма печалба е моето семейство. Вече двайсет и четири години живея с един изключителен мъж, в когото бях влюбена още в шести клас и тогава никога не съм подозирала, че ще имаме прекрасна дъщеря (Божидара, която е на двайсет и три години). Заедно се учим на търпение, споделеност, радости и трудности, и то съумявайки да говорим и работим в синхрон, всеки крачейки достойно по своя творчески път. Това е голяма житейска школа.

Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

– Според мен най-успешната формула за здраво, силно и обично семейство е в това всеки да има свой собствен център. Да не изоставя собствените си мечти заради другия, защото постигайки ги и бидейки щастлив със себе си, прави щастлив и любимия до него. Всяка вечер, когато се приберем и всеки е създал и се е борил за нещо свое, споделеността е пълна и равностойна. И както казват, щом сме двама, страшно няма.

Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз” и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

– Нямам нито минута, нито ден, месец или година, за които да съжалявам. Никога не съм правила компромис нито с избора си на музика и превъзходни колеги, нито с избора си на любов и партньор, нито с този на приятели, на бизнес и на начинания. Що се отнася до бизнеса – говоря за семейния ни хотел на морето „Виларте“ и за ресторанта ми в София „Ателие“, уча се в движение. Дори не съжалявам, че останах да живея в България, защото само тук имам свободата да създавам всичко, за което съм мечтала. Не бих се отказала от нищо, напротив, само бих допълвала.

Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

– Мъжете са вселена, без която ние, жените, не можем да живеем и колкото по-бързо си го признаем, толкова по- бързо ще ни олекне. Мисля, че грешката, която правим, е, че чакаме принцът на белия кон да ни направи щастливи, а забравяме, че ние самите сме щастието, ние сме любовта, ние сме силата и сме родени да я даряваме. Те само ни допълват. И са прекрасни с всичките им недостатъци, защото знам от опит, че и те се стараят, просто толкова могат.

Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

– Успехът, каквото и да правим, с каквото и да се занимаваме, каквото и да имаме, е в това да спим спокойно и да обичаме. Успехът е един голям пъзел, който редим денонощно и единственият му смисъл е, когато го подредим, да видим в очите на хората, които обичаме, радостта и щастието. Успехът не е постижение, успехът е във великолепието на истинските човешки взаимоотношения. Това е Любовта.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

X