Напишете дума/думи за търсене

Александър Кадиев: Когато свободата обладае една жена, я превръща в празник

„Неистовият стремеж да си неповторима би ме отблъснал”

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Стефан Данаилов през 2008 г. Участва в множество спектакли, сред които „39-те стъпала”, „Лодка в гората” и „Балкански синдром”, и става много популярен с ролята си на Пламен в сериала „Стъклен дом“. Играе също в „Пряк контакт”, „Дзифт“, „Езерното момче“. От 2012 г. Александър Кадиев е водещ на предаването „Преди обед“ по bTV заедно с Десислава Стоянова, а от 2015 г. и на „България търси талант“. Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за поддържаща мъжка роля“ за ролята си в „Скъперникът”, Малък градски театър „Зад канала“, както и на престижната награда на фондация „Иван Димов” за ролята си във „Великият рогоносец” на Фернан Кромелинг

Интервюто на Александър Кадиев е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“.

Опишете жената, която най-силно е повлияла в живота ви?

– Това е сложен въпрос, защото ще се разсърдят всички жени в живота ми. Но нека бъдем верни на етиката и да посочим моята мила майка Катерина Евро, която най-силно ми повлия в живота, след като ме роди. Оттам нататък всичко, в което съм съм вярвал, е било благодарение на нея, а именно свободата да се изразяваш, свободата да браниш себе си и своите разбирания преди всичко. Държа на тези неща, защото са ми помогнали да оцелея към този момент. Тя също така ми е дала спокойствието да правя това, което намирам за добре, без да проектира върху мен свои амбиции и страхове. Бих казал либерална жена.

А жената, чиято кариера и история ви е накарала да завиждате? Помните ли българка или жена със световна слава и защо?

– Разбира се, има много такива, но изначално аз не мога да отговаря на този въпрос, понеже не изпитвам завист или поне се стремя да не го правя. Особено към нежния пол. Поскоро изпитвам възхищение към този тип жени. Ако трябва да споменем някоя от тях, това би била Коко Шанел, защото тя е един от явните примери как в онези години една жена в мъжки свят е успяла да промени нагласите и разбиранията и да бъде смела и добра в това, което прави. Това за никого не е лесно, камо ли за една жена. Разбира се, мога да вмъкна тук и Арета Франклин, която е не само жена с глас. Арета показа на целия свят и на мен включително, че рядко мъж може да пее по-красиво от една жена. И въпреки че е афроамериканка и въпреки че отново е родена в доста трудни времена, тя успя с таланта и с труда си да завладее всички. С къртовски труд. Нека жените да се стремят към такова поведение.

Жената от кой век е най-привлекателна за вас и защо?

– От миналия век през 80-те и 90-те години. Най-привлекателна, защото свободата, когато започва да обладава жената, я превръща в празник за сетивата. Всички тези цветове, тази свобода на обличане, поведение, говорене и мислене правят жената привлекателна, защото тя е най-красива, когато е свободна.

Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от една жена?

– Със сигурност прекомерната амбиция, понеже особено при жената тя води до безскрупулни действия и моралът и етиката рязко ѝ стават чужди и непонятни. Друго качество, което би ме дистанцирало, това е нейният неистов стремеж да бъде неповторима. И трето, въпреки че съм отгледан от жена, която е силно емоционална, това, което предпочитам, е жената до мен да бъде по-разумна, по-логична, за да има разбирателство. В противен случай бих се дистанцирал, да кажем, в някоя екзотична страна. С някоя разумна, практична хавайка, с която ще решаваме судоку и задачи по математика.

Къде е мястото на жената – зад гърба ви, плътно до вас или на две крачки пред вас?

– Категорично плътно до нас, по възможност неразделна част от нас. И е желателно една жена да не забравя, че не е единствена на света, ами има и мъж.

Снимка: Дилян Марков

X