Напишете дума/думи за търсене

Гена Събева: Моят бизнес на бъдещето е да мотивирам предприемачи

Гена Събева, основател и визионер на франчайз „ВИТ – Борсата за матраци“

Тя казва, че е разбрала какво иска от живота още като 25-годишна. Вече притежава свой бизнес и съставя план за успеха. „Исках да се срещам с успешни хора и за да имам самочувствието да го правя, си изградих 7 стъпки на успеха. Те бяха: да имам семейство, три деца, бизнес, пари, да имам точно определена къща и кола и да пътувам по света“, разказва Гена Събева, управляващ партньор в семейната компания за управление на проекти в строителството „Събеви Груп“ и собственик на франчайз марката „ВИТ – Борсата за матраци“. Тя успява да измине тези стъпки на успеха и да постигне мечтите си в рамките на 12 години.

„Усещам живота си като бягане с препятствия – това е най-точната аналогия, която мога да направя. Но не се състезавам – по-скоро е маратон – признава Събева. – Харесва ми това, че винаги имам цели, които се стремя да постигна. През цялото това време имам абсолютната яснота какво искам и не спирам. Не спирам дори и когато не знам какво искам – продължавам да бягам, докато не получа яснота. Животът е постоянно движение и развитие.“

Интервюто на Гена Събева е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

- Какво харесвате у себе си и какво не – погледнете се със самоирония.

- Аз съм несъвършена като мустанг и искам да си остана такава! Свободна и против правилата – стига да не преча на хората и те да не пречат на мен. Искам да бягам по своя път, да бъда изцяло себе си – най-добрата версия, на която съм способна. Искам да остана различна, да не мога да бъда „обяздвана“. Това съм аз, постоянно се бунтувам срещу правила и закони, срещу обществено поставени норми на поведение – просто не се вписвам в общата картина.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

- Във „ВИТ – Борсата за матраци“ ценим времето на всички. Това е и лично моя ценност. Вярвам, че нашата компания спестява много време на хората, които искат да стартират свой собствен бизнес, както и на клиентите при избора на най-подходящия продукт за тях. Мисията на „ВИТ – Борсата за матраци“ и моята професионална мисия е да помогнем на хората да създават свой собствен бизнес и да останат да живеят и да се развиват в родните си градове, да останат в България. Вярвам, че ако повече хора мислят така, ще бъдем много по-щастливи и удовлетворени в държавата ни.

- Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера – кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?

- Избрах бизнеса с матраците, след като опитах много други неща. Същото съветвам децата си и по този начин им помагам да открият това, което биха правили с удоволствие в живота си. През годините съм се занимавала с радиочасти, копчета, спортни стоки, платове, мебели, текстил за интериора, хранителни стоки, какво ли не. Докато работех в магазина си за мебели, забелязах, че 70% от оборота беше генериран от продажби на матраци. Това беше между 1998 и 2000 г., когато на пазара излизаха големите мебелни магазини. Тогава имах два избора – да стана тясно специализирана или да избера интериорния дизайн. Е, направих и двете. Създадох „ВИТ – Борсата за матраци“, а няколко години след това оснавах Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ).

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион”, вашата голяма печалба?

- Едно запознанство, когато бях на 23 години. Човекът ми сподели, че баща му е рентиер и той също обмисля да следва неговия път. Помня този момент преди 27 години и мисля, че много спечелих от него. Бизнесът ти дава свобода, а пасивните доходи – възможността да определяш как да премине денят ти. Много работих, за да го постигна, и продължавам да дерзая в тази посока. Изключително благодарна съм, че го научих толкова рано.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Моят бизнес на бъдещето е да мотивирам предприемачи. Искам да давам знания, опит, да стимулирам и развивам предприемачеството в България. Вярвам, че това е много важно и полезно.

- Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

- За баба ми семейството беше най-голямата ценност и смятам, че тя го предаде и на мен. Аз съм ѝ много благодарна за това, защото семейството е моята опора и дава смисъл на всичко, което правя.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

- Родителите ми са ми дали толкова много. От тях взех смелостта да започна свой собствен бизнес. Виждах техния хъс, упоритостта и това какво е да си силно отдаден и да вярваш безрезервно.

Докато правеха своите успешни бизнеси обаче, те често отсъстваха от вкъщи и ми липсваха. Обещах си, когато аз имам деца, да бъда винаги до тях. Така и направих – бях там, когато беше нужно. Децата ми днес вече са големи и нямат нуждата да бъда постоянно до тях. Въпреки това следвам точно определен график и прекарвам с тях време всяка вечер, плануваме и интересни и вълнуващи уикенди и други почивки заедно. Успях да го постигна.

- Как е по-просто да се прави успешна кариера – сама или с мъж до себе си?

- Категорично с мъж. Щастлива съм, когато мъжът ми ме посрещне вкъщи и ме прегърне силно. Чувствам се спокойна, сигурна и защитена. Не мога да си представя да не е до мен.

- Как подреждате своя ден извън служебните ангажименти? Как пандемията промени ритъма?

- При мен винаги всичко е планирано и се следва график. Прилагам го в служебните ангажименти и в свободното си време. Вярвам, че това ми помага да мога да правя повече неща и да прекарвам по-стойностно и по-спокойно времето си.

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз” и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

- Аз съм разсъждавала като голям човек дори и на 20 години. Винаги съм била отговорна. Правех различни неща от съучениците и колегите от университета – имах си цели, следвах ги и често пропусках забавленията в компанията. Случваше се дори да ме наричат пенсионер. Но съм горда с всичко, което постигнах. Бих потупала 20-годишното си аз по рамото и бих ѝ казала: „Браво, моето момиче, добре се справи. Браво за куража!“.

Връщайки се назад, не бих променила нищо. Дори и в момента не бих искала да съм на 20 години. Сега съм напълно щастлива и удовлетворена за нещата, които постигнах до момента, и продължавам напред.

- На кого с какво помогнахте дотук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

- Помогнах на много хора да започ¬нат техен бизнес – дори и в ранните си години, преди да осъзная, че искам да правя точно това. Когато имах магазини и в някакъв момент ги затварях, моите служители ми споделяха, че са научили всичко за бизнеса от мен и ще се опитат да създадат свой собствен. Впоследствие започнах да развивам и франчайз модела на „ВИТ – Борсата за матраци“, давайки точно такава възможност. Създадох и Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), за да подкрепя този бранш в развитието и утвърждаването му. Предстои и да създам Фондация „Женски пазар“, за да подкрепям финансово, със съвети или менторство жени, които искат да стартират свой собствен бизнес.

- Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

- Успех е, когато постигаш мечтата си, независимо каква е. Тук не говорим за мащаб, а за това, което човек наистина иска и го прави щастлив и удовлетворен в живота му.

- С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато влезете в ролята на пенсионер?

- Моето определение за пенсионер е вдъхновено от думите на Робърт Кийосаки: „Моментът на пенсиониране идва, когато пасивните доходи станат по-големи или равни на месечните разходи“. Ще съм помогнала на много хора да създадат свой собствен бизнес и да имат пасивни доходи. За мен пенсионирането не е свързано с определена възраст, а с начин да прегрупираш доходите си. Вярвам, че ще съм научила много хора на това.

Фотограф: Николай Литов

Грим: Александра Йорданова

Търсете лукзозното издание на "24 часа" и MILA.bg „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

X