Напишете дума/думи за търсене

Вили Хубенова: От всяка ситуация има поне няколко изхода в положителна посока

"Днес най-важни са адаптацията и поставянето на приоритети"

"Не е нужно да разполагаме с огромни капитали, за да стартираме бизнес"

Вили Хубенова е директор за България на CaliVita International – производител и разпространител на широка продуктова гама от натурални суплементи – витамини, минерали и билки, изцяло от естествен произход. В своя асортимент компанията включва също органична козметика, еко почистващи препарати, уреди за пречистване на вода и защита от електронния смог. Тя е международен лидер повече от 30 години, а през 2020-а навърши 20 години на българския пазар. Хубенова е собственик и на медицински център „Качествен живот“ – център за цялостна грижа за здравето, който предлага алтернативни възможности за съвременнa диагностикa, възстановяващи терапии и иновативни тренинги. Още по време на следването си в Американския университет Вили Хубенова се заема с разнообразни активности в сферата на търговията и директните продажби, туризма, работата с клиенти, маркетинга. След завършване на бакалавърската си степен по бизнес и икономика и по време на първата си магистратура по международен бизнес е привлечена от възможността да обслужва инвеститорски и бизнес интереси на чуждестранни лица и фирми. Няколко години се занимава с проучване и предлагане на решения за позициониране на международни компании в страната, които да капитализират и развиват бизнеса си у нас. Работата в сферата на здравето я увлича професионално през 2008 г. и тя завършва магистратура по здравен мениджмънт и следдипломна квалификация по нутрициология.

Интервюто на Вили Хубенова е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

– От десетилетия насам се наблюдават нарастващи дефицити на нутриенти вследствие на все по-замърсената околна среда. Еволюцията в производствените процеси е стигнала дотам, че може да бъде произведен хранителен продукт с перфектен външен вид, без той да съдържа жизненоважни и в достатъчни количества нутриенти. Свръхконсумацията на неподходящи храни, в това число и лекарства, стресът, обездвижването и всякакви други обстоятелства допълнително обуславят причините за висока заболеваемост. В развитите страни, а вече и в България консумацията на хранителни добавки, съдържащи концентрирани екстракти от витамини, минерали и билки от естествен произход, се превърна в необходимост и неразделна част от грижата за здравето на съвременния човек. Различните форми, под които се предлагат съвременните добавки, удовлетворяват различните предпочитания. Все по-голям приоритет добива холистичната (цялостната) грижа за здравето, където значимо място заема профилактиката. Едно от найголемите предизвикателства продължава да бъде повишаването на здравната култура сред населението. Радостното е, че все повече хора осъществяват осъзнато търсене и след добра информираност избират качествените продукти и услуги. Опитът ни показва, че хората, които се грижат за своето здраве, поставяйки профилактиката на първо място, са по-активни и удовлетворени, а също и онези, които, добавяйки към лечението си допълнителни грижи чрез природата, страдат от по-малко симптоми и се чувстват по-добре.

- С какво в своята работа сте по-различна от вашите конкуренти?

– Успехът на компанията е успех за всичките ѝ съмишленици, които се подкрепят взаимно в здравословен, емоционален и финансов аспект, а нейното предимство е над 30-годишната опитност. Компанията залага огромен ресурс, така че клиентите ѝ да останат удовлетворени от продуктите и възможностите за партньорства. Постига всичко това, като не пести от инвестициите в качествено производство, оказва подкрепа на всеки един етап и непрекъснато развива уеб базирани инструменти. За разлика от конкурентите нашата компания вярва в това, че грижата за здравето е лична ангажираност и всеки трябва да достигне до нея чрез разширяване на познанията си, а не просто да му бъде наложена от външни фактори или агресивни рекламни послания.

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си?

– На колегите в офиса гледам така, както и на партньорите. Ако имаме и движим интересите и/или бизнесите си заедно напред, значи вървим в правилната посока. Същото е както с приятелствата – събират ни общи интереси, а най-хубавото е, че по този начин всяка дейност е истинско удоволствие.

- Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

– За нас и нашите партньори този период доказа сентенцията: „Ако искаш, можеш!”. Развитието в технологиите, комуникацията и грижата за здравето трябваше за кратко време да наваксат еволюционното ни развитие и да станат част от самите нас. Вече не е въпрос какъв начин на живот избираме ние, а по какъв начин успяваме да се адаптираме. Това се оказа изключително постижение във вечния план за постигане на дълголетие чрез приоритизиране на методите за профилактика и внимание към собствената имунна система. Адмирации за всички наши колеги и партньори в бизнеса и в живота, в това число лекарите ни, които имат своя огромен принос в тези времена!

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион”, вашата голяма печалба?

– Моят първи милион е сумата от няколко хиляди, която успях да спечеля за много кратък период от време, без първоначална инвестиция. На читателите, на които им се иска да опитат нещо краткосрочно и успешно, бих дала съвет: да не го отлагат. Когато съставят своя план от стъпки за постигането на определена цел, да вложат всички ресурси и да действат бързо. В днешния свят качества като креативност, упоритост и дисциплина са основен ресурс, не е нужно да разполагаме с огромни капитали, за да стартираме бизнес. Когато не отлагаме, а мислим фокусирано и действаме енергично, шансовете за навременни резултати са по-големи. Ако отлагаме и действаме колебливо, разочарованието от неуспеха и от самите нас е пагубно за нашата цел. Тук от ключово значение е да бъдем реалисти и да не пестим време за придобиване на нужните знания и умения във връзка с изпълнението на конкретния план. С тази стратегия милионите идват сами.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

– Персонализираното лечение и дигиталната медицина.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

– Генетиката е съществена част от геронтологията и определя начина ни на живот като цяло. Познанията, които имаме за рода, за ДНК и социума, ни помагат изключително много и са особено важни за това, което можем да оставим ние самите в наследство. Много често при нас идват клиенти, които споделят, че на физическо ниво страдат от един или друг здравословен проблем, тъй като техните родители страдат от същия проблем. В тези случаи се налага да им обясним, че са късметлии, че разполагат с тази информация, тъй като биха могли чрез начина си на живот да не допуснат дадените заболявания да се задълбочат.

- Как подреждате своя ден извън служебните ангажименти?

– В моята кариера рано си дадох сметка за това как да подредя приоритетите си. Разбрах, че за да имам удовлетворение в бизнеса, на първо място трябва да се радвам на комфортен личен живот. Едно от правилата, които принципно следвам при планиране на времето си, е да поставя на първо място личните си ангажименти – времето за себе си, след това времето с близките – семейни празници, рождени дни, преживявания и пътувания, и едва след това служебните ангажименти. Това ми дава мотивация да се радвам на живота и едновременно да имам време за всичко.

- Как пандемията промени ритъма?

– Пандемията, както и много други фактори на средата могат да внесат драстични промени в бизнеса и живота. Моята стратегия в такива ситуации е да се фокусирам върху нещата, които зависят пряко от мен. Много често ние нямаме контрол върху промените в един или друг аспект, но ако погледнем на тях като на предизвикателство и възможност, се оказва, че разполагаме с неимоверни ресурси, които да адаптираме в посока на нашето израстване. В динамиката на съвременния свят най-важни са адаптацията и поставянето на приоритети.

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз“ и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

– Вярвам, че предаваме нашата мъдрост на поколенията след нас чрез личния си пример. В този смисъл нашите деца са някакъв вид втора възможност и инвестицията в тяхното развитие и образование, както и съвместните преживявания са нещата, които се случват за пореден път и на нас. Огромен ресурс е зарядът, който те ни носят. Ако просто ги слушаме и усещаме, имаме възможност няколко пъти в живота да се чувстваме на 20.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете?

– Моята майка обича да казва: „Ако ситуацията по една или друга причина ме остави на дъното, трябват ми само няколко часа да помисля и да направя план как да изляза от тази ситуация”. В този контекст и в много от ситуациите, в които съм попадала, винаги са ми помагали анализът, перспективите и конкретният план за действие. Вярвам, че от всяка ситуация има поне няколко изхода в положителна посока. Разчитам на собствената си воля и на уменията и познанията, които имам или при нужда бих могла да придобия, други средства не са необходими.

- Как ще убедите българина, че е време да спре да мрази успелите и богатите?

– Иска ми се повече хора в България да излязат извън ограниченията на убеждението за равнопоставеност. За да бъде човек успешен, е нужна мотивация, а всички знаем, че тя не идва отвън, а е плод на лични убеждения. Вярвам в това, че всеки има потенциал да бъде успешен, стига да е готов да положи усилия, да действа смело и целенасочено и искрено да се радва и да благодари за постигнатите резултати.

- С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато влезете в ролята на пенсионер?

– За мен възрастта е само цифра, а пенсионната възраст е непрекъсната променлива. Всеки ден е предизвикателство, понякога неочаквано. Обичам да бъда предизвиквана. Със семейството ми непрекъснато си организираме екстремни мероприятия и пътувания, с партньорите това са периодични събития, с приятелите често просто е спонтанно. Сега съм още млада, но въпреки това знам, че и на „онази“ възраст няма да се виждам като пенсионер.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X