Напишете дума/думи за търсене

Как да съхраняваме книгите

Колко книги имате вкъщи? Достатъчно, за да се нуждаят от подобаващо място за съхранение и грижи, за да живеят по-дълго.

Плътно една до друга на полицата

Така книгите ще събират прах само отгоре, а не между страниците, и няма да се налага да ги вадите една по една при почистване.

- Избършете ги подредени с мека суха кърпа

- Минете ги отгоре с малката четка на прахосмукачката

- Залепете лентички хартиено тиксо върху затворените страници, за да ги предпазите от проникване на праха между тях

-----

Мазни петна от страниците премахнете със салфетки или кухненска хартия. Поставете от двете страни на поразения участък, затворете книгата и я притиснете добре с тежест. Оставете така за няколко дни.

Извън шкафа

Дори и една опушена с цигарен дим книга е достатъчна да съсипе обонянието на колекцията ви. В непроветривия шкаф има и чудесни условия за развитието на мухъл.

Далеч от влагата

Не инсталирайте библиотеката на външната стена на стаята. Там книгите са особено уязвими на влагата, която се просмуква през стената и прониква в тях. Ако мястото в дома ви е ограничено, подходете нестандартно и разположете библиотеката под стълбите или над вратата.

-----

Не забравяйте да фиксирате библиотеката здраво за стената, уверете се, че полиците могат да издържат на тежестта на книгите.

Във фризера против вредители

Книгите често стават жертва и уютен дом на неприятни буболечки. Проверете коя от всички е дала подслон на пълзящата колония, затворете я в найлонов плик с цип и я сложете във фризера за денонощие или две. След това я изтърсете добре и я оставете да се проветри.

-----

Почиствайте книгите у дома поне веднъж годишно. Бъдете предпазливи към ценните и редки произведения на литературата. За почистването и съхранението им потърсете помощта на специалист.

В цветовете на дъгата

Подходете креативно и включете книгите в домашния декор. Подредете ги на полиците по цветове. Ако са по-малко на брой, ги облечете с подвързии. Така книгите се съхраняват значително по-добре, могат да се слеят с цветовата хармония на интериора или да изпъкнат като акцент.

Книжно пано на стената

Ако ви се намира стара и неизползваема за четене книга, а не ви дава сърце да я изхвърлите, сменете предназначението й. Превърнете я в украшение за дома.

- Откъснете страници и ги навийте на фунийки. Залепете края на хартията с лепило

- Прикрепете фунийките една за друга, така че да образуват кръг

- Напръскайте с лак за коса за блясък и по-голяма устойчивост. Може да декорирате с боя или да украсите с мъниста.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X