Напишете дума/думи за търсене

Излишните сантименти у дома и как да се освободим от тях

Трудно е да превърнем в боклук, вещи, които ни носят спомени. Ето няколко стъпки какво и как да махнем от дома си и как да се справим емоционално с раздялата.

Много от нас имат кутии със снимки, рисунки от детството, тетрадки, награди от училищни изяви, с които ни е трудно да се разделим. Джули Холанд - клиничен асистент в психиатрията в Нюйоркския университет по медицина, ни уверява, че желанието ни да задържим вещите, които имат емоционално значение за нас, е нормално. "Сантименталните неща за възрастните са еквивалент на плюшеното мече, с което децата не искат да се разделят. Съзнателно или подсъзнателно ние се притесняваме, че ще се чувстваме самотни в заобикалящия ни свят, ако не пазим нашите стари вещи. Те са "исторически архив" на това кои сме ние и доказват, че съществуваме", обяснява Холанд. Как да се разделим с вещите-спомени, съветва консултантът по организиране на пространството у дома - Елън Мадейре от Кънектикът.

Подредете всичко в кашони

"Дори да не сте готови емоционално за сбогуване с някои стари вещи, поставете всичко, което не ползвате в картонени кашони. Напишете им етикети и ги подредете на сухо и безопасно за съхранение място", съветва Елън Мадейре. Ако дълго време не изпитате необходимост да вземете нещо от тези кашони, ще ви е по-лесно да се разделите с тях.
Загубите ли близък човек, изчакайте 6 месеца преди да започнете сортирането на неговите вещи.

Повикайте помощ

Преценете дали се нуждаете от някой човек с топло сърце, за да не бъдете сами при сбогуването със сантименталните за вас неща. Или ви трябва деен човек, който да ги пусне за разпродажба в www.ebay.com или в www.prodavalnik.com, докато се усетите. "Понякога просто имаме нужда от компания, която да ни помага с идеи - кое, как да складираме", казва Мадейре.

Работете на интервали

Докато през ръцете ви минават вещи, свързани със спомени, може да се почувствате емоционално изтощени, затова работете на почивки. Оставете малко работа за утре. Свежият, отпочинал ум ще ви помогне да вземете правилни решения. Ако се затруднявате да изхвърлите дадена вещ, попитайте себе си дали я харесвате достатъчно, за да я върнете в ежедневието си някой ден или ще остане в кашон завинаги?

Снимайте всичко за спомен


Сниманата вещ не е като истинската, но ако направим снимки на всичко, с което ще се разделим, ще имаме спомен за тях, а и в компютъра няма да заемат толкова място, колкото реалната им форма в апартамента. Ако ви се налага да продадете имота на родителите си, в който се израснали, също може да направите снимка на стаите и така винаги да се връщате в атмосферата на вашето детство. Искате ли да направите каталог на рисунките на вашите деца или албум от детството си, може да ги качите в някой сайт като www.blurb.com във вид на фото книга.

Запазете най-ценното, изхвърлете останалото

Ако имате много хартиени снимки, селектирайте най-важните или по 1-2 от събитие или период от живота си и останалите - изхвърлете. Или ако имате много стари кани например, си оставете 1-2 и другите дарете или оставете до уличния контейнер, за да бъдат взети от някой, който ще има нужда от тях. Същото се отнася за тенджерите, саксиите, вазите.

Подарете нов дом на старите вещи

Преди да подарите палто или рокля на ваша приятелка, я попитайте дали иска, за да сте сигурна, че подаръкът ще е желан. Ако ли не, дарете подготвените от вас дрехи на социална или църковна организация, която ще ви е благодарна за това. Може да дарите книги на домове за отглеждане на деца без родителски грижи или на домове за стари хора, играчки - на бездомни хора, някои дрехи и стари мебели (маса, фoтьойл, стол) от отминали години - за архив на училищни и градски театри. Център "16+" за бездомни младежи също ще се зарадва на дрехи. Никоя майка не иска да се раздели с дрешките на децата си, но помислете - не е ли по-добре да ги дарите на нуждаещи се, отколкото да събират прах? Оставете 1-2 от любимите си за спомен и другите превърнете в „добро дело”.

Пролетен преглед


Веднъж годишно и най-добре всяка пролет, правете щателен преглед на натрупаното и изхвърлете или дарете излишното. Ако имате колекция от стари картички от филми или бижута, които не са по вкуса ви, ги дайте в антикварен магазин или напишете във facebook, че ги дарявате или продавате. Нека отидат при човек, за когото те ще са истинско съкровище. Старите плетени фланели може да занесете на жена, която плете и в замяна да ви направи брошки или ленти за коса от прежда, или да подарите неизползвани тениски на някой, който прави от тях играчки. Старите найлонови торбички например дайте на човек, който изработва от тях чанти. И нека не забравяме, че най-ценните и незабравими неща за нас не са тези, които можем да докоснем.

малък съвет

В някой безплатен сайт за снимки можете да складирате всичките си стари вещи под формата на фотографии от вас самите. Така никога няма да имате болното чувство, че сте се разделили с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X