Напишете дума/думи за търсене

Най-странните психични разстройства

Да мислиш, че са ти сменили жената или че гениталиите ти потъват в корема – някои живеят така

Твърде рядко хората си даваме сметка, че няма нищо по-хубаво от нормалния живот. Все искаме още и още, гледаме лакомо към по-красивите, към по-богатите, към по-успелите. В същото време има хора, които дори не могат да решат дали са мъртви или живи. Или още по-лошо, те дори не могат да решат как да вземат решение. Има такива редки психологически заболявания, които са странни, необичайни и трудни за приемане. Те могат да ви накарат да почувствате, че гениталиите ви изчезват навътре във вашето тяло или да ви убедят, че най-добрият ви приятел е бил заменен с някакъв мошеник.

Това са седем от най-странните психически отклонения.

Синдром на ходещия труп

Представете си, че вече сте мъртъв, тялото ви гние, вътрешните органи не работят и вие преставате да съществувате. Ето така се чувстват хората със синдром на ходещия труп. Въпреки че мнозинството от пациентите изпитват липса на живот, има и обратна страна – някои вярват, че са безсмъртни. Състоянието е открито от невролога Жул Котар, който го описва като „Делириум на отрицанието". Ситуацията започва с омраза към себе си, която може да стане толкова силна, колкото тежки са преживяванията на жестоки заблуди и хронична депресия.
Година на откриване: 1880 г

Еротомания
Гледали ли сте „He Loves Me... He Loves Me Not"? Тук става въпрос за състояние, което имаше героинята на Одри Тоту във филма, а именно еротомания. Това е налудно разстройство, при което пациентът мисли, че някой, обикновено човек с по-висок статус в обществото, е влюбен в него. Тези хора усещат това чрез някакви сигнали, погледи и дори чрез телепатия. Заблудата е толкова силна, че дори ако нароченият любовник дойде и отрече каквито и да са чувства, пациентът пак не би бил убеден. Той ще сметне просто, че това е опит от страна на другия да скрие любовта си от света.
Година на откриване: 1921 г

Синдром на Капграс
Представете си да се чувствате като героя на Леонардо ди Каприо в „Генезис", само че без тотем, който да ви каже дали живеете в реален или нереален свят. Капграс е психическо състояние, при което чувствате, че близък приятел, съпруг, член на семейството или домашен любимец е бил заменен от идентичен самозванец. Хората, страдащи от това разстройство, чувстват, че тяхната реалност е изкривена или подменена. Среща се по-често при жени, отколкото при мъже и може да бъде причинено от възрастови изменения, мозъчно увреждане, мигрена, а има и случай да се отключи от лекарството кетамин.
Година на откриване: 1923 г.

Синдром на извънземната ръка
Фен ли сте на сериала „Саут Парк"? Ако е така, може да визуализирате този синдром в Ерик Картман, който страда от синдрома на извънземната ръка в епизода, озаглавен „Fat Butt and Pancake Head". Става дума за това, че ръката ви се отчуждава от тялото ви. При това неврологично разстройство се развива несъответствие между намеренията и действията. Движението на ръката на засегнатия човек излиза извън неговия контрол и може да прави неща и да посяга към предмети, без той да иска. Причинява се от нарушени сигнали между лявата и дясната част на мозъка.
Година на откриване: 1908 г.

Абуломания
Може би това е името на медицинското състояние, което се съдържа в крилатата фраза на Хамлет „Да бъда или да не бъда?". Хората, които имат абуломания, страдат от нарушена воля, така че ежедневните им задачи се превръщат в болезнени и често неразрешими дилеми. Да останат вкъщи или да излязат на разходка, да поръчат мексиканска или италианска храна, да се обадят или да изпратят съобщение на някого – това са въпроси, на които те не могат да отговорят, без да затънат в мрежа от въпроси, несигурност и притеснения. Тази патологична нерешителност често се свързва със стрес, безпокойство, депресия и мъка.
Година на откриване: Не е известна.

Синестезия
Това разстройство е усещането да си на перманентен „трип" с наркотици. Хипи разстройство, синестезията може да причини объркване на сензорна стимулация с друго сетиво. Този вид заблуда между сетивата може да накара хората да свързват звуци с цветове, вкусове със звуци, миризми с видения или всички заедно, което води до това, което често се нарича „обединение на сетивата". Например някой казва дадена дума и човекът, който страда от синестезия, усеща в устата си определен вкус, който на всичко отгоре няма нищо общо с думата.
Година на откриване: 1812 г., но има препратки в гръцката античност, където философите питат дали могат да определят количествено цвета на музиката.

Синдром на Коро
Известно също като свиващ се пенис или синдром на прибиране на гениталиите, това е налудно разстройство, при което човек чувства, че гениталиите му се прибират в корема. Това чувство се задълбочава и пациентът започва да си представя, че прибраните навътре гениталии изчезват и той може да умре. Всичко това се случва без никакви физически доказателства. В годините разстройството е поразявало масово и има история на епидемично разпространение в Китай, Югоизточна Азия, Африка, САЩ и Европа.
Година на откриване: Не е известна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X