Напишете дума/думи за търсене

6 знака, че имате впечатляващо висока социална интелигентност

Това е една от най-трудните интелигентности за развитие. Заради егото.
Интраперсоналната интелигентност не е нищо друго освен самосъзнание. Става дума за това да знаеш кой си и как се вписваш в този свят. Развитието на самосъзнанието обаче се противопоставя на егото, защото то не се интересува от самосъзнанието, вместо това се грижи за поддържането на образ (дори ако е фалшив) пред себе си и пред света.
Кои са признаците, че имате впечатляващо висока социална интелигентност?

1. Не се вслушвате в непоискани съвети
Има много глупави съвети на този свят и трябва да знаете кои да отхвърлите.
• Когато хората не знаят нищо по дадена тема, обикновено те не дават съвети за нея. Понякога го правят и това е точно толкова глупаво, колкото човек може да си представи.
• Нещата обаче се влошават, когато някой започне да знае малко по дадена тема. Когато знаят нещо, те се чувстват сякаш знаят всичко. И тогава те започват да раздават съвети, сякаш са експерти.

Разбира се, когато знаете много по дадена тема, може да изтъкнете мнението си. Въпреки това, за да спрете да давате непоискани съвети, трябва да знаете, че не сте експерт по всичко. Ако сте наясно с това, това е знак, че имате висока вътрешноличностна интелигентност.

2. Вие не надувате ненужно егото си
Някои хора го правят заради величие, което дори не е тяхно.
• "Америка е най-великата страна в света!", казва американец на канадец, който се опитва да го омаловажи.
• „Нашият Бог е по-добър от вашия!“, казва човек, който никога не следва принципите, които неговият Господ проповядва.
• „Към днешна дата има толкова много изпълнителни директори от индийски произход. Индийците са много умни”, казва индиец, който пропилява живота си.

Ако даден американец смята, че Америка е страхотна, няма проблем да изтъква това, дори да е благодарен, но не и за сметка на това да подцени произхода на човека отсреща.

Ако нечий Бог е велик, това не му дава право да твърди, че е велик само защото се преструва, че следва идеалите му, когато твърде вероятно е да не го прави.

Ако индийските изпълнителни директори се увеличават, това е добре. Давай Индия! Но от друга страна, всички индийци ли имат право да се хвалят само защото имат една и съща родина?

Раздуването на егото ви заради величие, което дори не е ваше, е знак за голяма несигурност. Ако не го направите, това е знак за висока вътрешноличностна интелигентност.

3. Умишлено търсите собствените си недостатъци
Вашето его крие вашите недостатъци от вас самите. И затова е толкова лесно да търсите отрицателни черти в другите. Това е прост и ужасен начин да се почувствате добре в собствената си кожа.

Това обаче пречи на хората да придобият по-високо самосъзнание.
Хората с висока вътрешноличностна интелигентност обръщат този процес. Егото им крие недостатъци, затова те умишлено ги търсят. Защото само когато активно търсите недостатъците си, ще може да ги видите.

4. Не се страхувате да се погледнете в огледалото
Ако попитате някого дали е идеален, той би отговорил най-вероятно, че не е. Че има трески за дялане. Но в момента, в който някой му даде доказателство за неговото несъвършенство, той ще го отрече яростно. Става отбранителен и започва да се държи все едно наистина е перфектен.

Хората, които имат висока социална интелигентност, не го правят. Те са наясно, че всеки се ражда с този асинхрон между това да знае, че не е перфектен, и да се държи така. Тези хора знаят, че са несъвършени. И когато им покажат огледало, не се страхуват да се погледнат.


5. Вие сте наясно с източника на вашите желания
Обществото има този удивителен начин да казва на хората към какво трябва да се стремят и след това да им промие мозъците, за да повярват, че това е тяхна идея. Наистина впечатляващо.

Повечето хора цял живот преследват нещо, което околните им диктуват. Мислят си, че знаят какво искат. Но съм готова да се обзаложа, че 95% от човеците нямат никаква представа какво наистина искат от съществуването си, нито някога ще го разберат.

Хората с висока социална интелигентност отказват да бъдат жертви на промиването на мозъци. Вашите желания са ваши собствени. Чрез преднамерена интроспекция и изследване вие внимателно сте подредили списъка си с най-желаното. И се предпазвате от непрекъснатите опити на обществото да ви набута своя списък в гърлото.

6. Отговаряте добре на нежелани ситуации
Повечето хора са безпомощни, защото са избрали да бъдат такива.
Животът е несправедлив. И на всички ни се случват несправедливи, ужасни неща. Въпреки това начинът, по който човек реагира на тези ситуации, ви казва всичко, което трябва да знаете за него. Има два отовора на всяка нежелана ситуация - "Какво мога да направя", зададен с примирение, и "Какво мога да направя?”, но с готовност за обръщане на резултата в негова полза.

Първото е изявление. С него заявявате, че вие сте жертвата. Че ви се е случило дадено нещо и не може да направите нищо по въпроса, освен да хленчите и да се оплаквате.

Второто е истински въпрос, който търси отговор на това какво може да се направи. Такъв човек осъзнава, че, макар да му се е случило нещо ужасно, неговата работа е да поеме отговорност и да разбере как да извлече най-доброто от дадена ситуация.
Ако се разпознавате във втория отговор, това е знак, че имате висока вътрешноличностна интелигентност.

Резюме: 6 признака на висока вътрешноличностна интелигентност
• Не давате съвети по теми, за които не знаете много.
Не надувате егото си заради величие, което не е ваше.
• Търсите недостатъци в себе си.
• Не се страхувате да се погледнете в огледалото, когато някой ви покаже вашите несъвършенства.
• Не позволявате на обществото да избере желанията ви.
• Поемате отговорност и се опитвате да извлечете най-доброто от лошите ситуации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X