Напишете дума/думи за търсене

Разликите между гений и надарен

Надарените деца са много интелигентни деца с коефициент на интелигентност над 130 (средната интелигентност е 100 в нормалната популация). От друга страна, гениите са хора, които са се отличили в определена област благодарение на много специфичен талант.

Те обаче не е задължително да развиват своята интелигентност рано, както правят надарените деца. Хората ги "класифицират" като гении поради тяхната работа, която е била особено значима или важна за обществото.

Разликите между гений и надарен
Ако някой работи в психопедагогически или психологически контекст и намери дете с удивителни способности или интелигентност над средното, какво прави? Първо, той ще трябва да извърши подходяща оценка, преди да направи конкретни заключения. След това ще трябва да създаде образователен план, който да му помогне в неговото развитие, качество на живот и самочувствие.

Области, в които хората се отличават
Надареният човек би бил високо интелигентен в различни области: математика, чужди езици и др. С други думи, неговата интелигентност би обхванала много различни аспекти.
От друга страна, гений е някой, който се откроява много в една конкретна област.

Интелигентност срещу талант
Надареното дете обикновено има вродена способност да развива задачи и да решава трудни проблеми. Неговият интелект обикновено се развива много рано.

Геният не трябва да бъде високо интелигентен. Това, което го определя като такъв, е неговият талант и работа в определена област. Например гений в изобразителното изкуство или велик математик.

Ранното развитие на интелигентността
Друга от разликите между гений и надарен е преждевременната зрялост. При надарените деца интелигентността е висока и преждевременна (което означава, че те са деца, способни да решават по-трудни проблеми, отколкото би се очаквало за тяхната възраст). При гениите обаче това не е задължително да се случи.
Геният не показва непременно тази преждевременна интелигентност и може да го дефинираме въз основа на прилагането на таланта му.

Мотивацията за учене или създаване
Мотивацията да развиеш специфичен талант или да бъдеш добър в определена област е друга от разликите между гений и надарен.
Като цяло талантливите деца трябва да бъдат мотивирани в училище. Ето защо откриването на високи способности е толкова важно, по-специално, за да се избегне скуката. От друга страна, гениите са склонни да имат по-вътрешна и вродена мотивация да развиват своя талант. Това е така, защото те наистина харесват това, което правят.

С други думи, те са запалени по нещо, в което също са много добри.


Откриване
Въпреки че обикновено не е лесно да се открият надарени деца в училище, поне не винаги рано, фактът е, че е по-лесно да откриете тях, отколкото да откриете гениите. Това може да се обясни с факта, че надарените деца са склонни да учат много по-бързо.

Любопитно е, че те могат да бъдат и деца, които се представят зле в училище, просто защото им е скучно. Какъвто и да е случаят, хората забелязват тяхната интелигентност над средната.

От друга страна, гениите не е задължително да са по-интелигентни или по-„откриваеми“. Те може да са съвсем академично нормални деца в училище, но след като напуснат училище, развиват специален талант в по-специфична област (например музика). Това би била друга разлика между гений и надарен.

Най-важното от всичко обаче е да осигурим благополучието на детето, като винаги го насърчаваме да се чувства пълноценно в областите, които искат да развива.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X