Напишете дума/думи за търсене

Джаксън Полък – геният на пръските

„Когато съм в картината си, не съм наясно какво правя. Когато съм загубил контакт с картината, резултатът е пълна бъркотия. В противен случай съществува чиста хармония, лесно дава и взема, а картината излиза добре. "

Джаксън Полък

Джаксън Полък представлява голям интерес за областта на изкуството.
Той е един от най-важните художници на абстрактния експресионизъм в света.

Роден в Уайоминг през 1912 г. в презвитерианско семейство. Прекарва ранните си години в Аризона и Калифорния, където започва да учи изкуство в Златния щат. Той обаче имал бунтарски характер и бил изключен от две училища.

През 1930 г. той се премества с брат си в Ню Йорк, където и двамата присъстват на Лигата на студентите по изкуства. Негов учител е Томас Харт Бийтън, който вдъхновява ритмичното използване на живописта в Джаксън. Полък премина през различни творчески периоди, но постига световна слава с техниката си на капене, комбинирайки няколко елемента в нея.

Силата на гравитацията, движението на тялото, фината консистенция на боята и платното, легнало на земята. Тази техника революционизира както света на изкуството, така и начина, по който художниците рисуват.
Полък създава този тип живопис, докато е на психиатрично лечение за маниакална депресия. Изглежда, че той е започнал да рисува по този начин, докато се възстановявал от това състояние.

Този необикновен гений по това време вече се бори и със злоупотреба с алкохол. В опит да се пребори с алкохолизма си, Полък се подлага на юнгианска психотерапия с няколко престижни лекари. Един от тях, д-р Хендерсън, го насърчава да изрази себе си чрез изкуството си. В разгара на успеха си, Полък говори за процеса на своето творчество, което едновременно скрива и изразява символи.

По време на терапията Джаксън е диагностициран с биполярно разстройство.
През октомври 1945 г. Полък се жени за Лий Краснър - американска художничка, с която живее на южното крайбрежие на Лонг Айлънд. Полък превръща обора на семейния дом в студио. Там той усъвършенства техниката си на капене.

На 11 август 1956 г. Джаксън Полък умира в автомобилна катастрофа, шофирайки под въздействието на алкохол.

„Каквото и да е чувствал Джаксън, той го чувстваше по-силно от всеки друг, когото познавам. Когато беше ядосан, беше по-ядосан; когато беше щастлив, беше по-щастлив; И когато беше тих, беше по-тих. ”

Лий Краснър


Албер Камю – "абсурдният" гений, предрекъл смъртта си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X