Напишете дума/думи за търсене

Стенли Кубрик: Животът на един гений

Стенли Кубрик е един от най-обсъжданите режисьори на всички времена, не само заради таланта си, но и поради митологизираната представа, която хората имат за него. Кое е вярно и кое не? Каква е тайната на неговото безсмъртие?

Името Стенли Кубрик напомня за съвършенство, симетрия и дълбочина. Кубрик е признат за един от най-големите влиятели в киното на XX век. Въпреки че никой не поставя под въпрос таланта му, Кубрик е известен и с причиняването на стрес, изтощение и безпокойство по време на снимките.

Безброй истории и легенди са помогнали за митологизирането на този режисьор. Някои хора все още се опитват да „разчленят” неговите филми, за да се опитат да намерят улики, които биха могли да доведат до истината. Някои дори спекулират, че последният му филм, „Широко затворени очи” (1999), има много общо със смъртта му,

Имиджът на Кубрик като проклет и измъчен гений нараства през годините.

Първите стъпки на Стенли Кубрик в киното
Стенли Кубрик е роден на 26 юли 1928 г. в Бронкс, Ню Йорк. Въпреки че израства в заможно еврейско семейство, Кубрик е атеист. От детството си проявява афинитет към шаха, джаза и фотографията. Тези три интереса значително повлияват на професионалното му бъдеще. За Кубрик шахът е нещо повече от проста форма на забавление. Това му дава специална способност да мисли, преди да осъществи дадена идея.

Кубрик вижда известни прилики между режисурата на филми и шаха. Спортът му позволява да наблюдава и анализира, преди да направи каквито и да е ходове. Винаги има по-добра игра и не може да оставите всичко на случайността.

Той е такъв фен на шаха, че включва много преки и непреки препратки към него във филмите си. Един пример за това е „2001: Космическа одисея”, когато Франк играе шах срещу своя компютър, HAL 9000.

Ранни творби
Стенли Кубрик не е добър ученик. Той често бяга от час и получава лоши оценки. Въпреки това е изключително интелигентен млад човек. Интересът му към фотографията го кара да започне да снима за списание Look на 16-годишна възраст.

Първият му опит в киното е през 50-те години с документален късометражен филм, озаглавен „Денят на полета” (1951). По-късно решава да напусне работата си като фотограф и да работи на пълен работен ден върху първия си пълнометражен филм „Страх и желание” (1953). Лентата не е успешна и самият Кубрик решава, че това е филм с лошо качество и се отърва от всички копия.

След няколко ноар филма Кубрик постига признание с филма си „Пътища на славата” (1957). Това е антивоенен филм с участието на Кърк Дъглас, който спечели похвалите на критиците.
От самото начало Кубрик е известен със своя перфекционизъм и абсолютен контрол над филмите си. Той трябва да контролира всички аспекти на процеса. Някои хора казват, че този маниакален стил е свързан с любовта му към шаха. Той бързо става известен с това, че е обсебен, авторитарен и перфекционист.

Самият Стенли Кубрик се грижи да напомня на пресата, че просто иска филмите му да бъдат такива, каквито си ги представя. Той казва, че просто иска всичко да се нареди добре и че това не трябва да е нещо негативно.

Признание и най-известни филми
След „Пътища на славата“ Кубрик продължава да прави аплодирани филми през следващите 60 години. Спартак (1960) е първият му високобюджетен филм. Лолита (1962) е противоречива адаптация на едноименния роман на Набоков. Той снима „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба” през 1964 г., изключителен филм с участието на Питър Селърс, и безсмъртният „2001: Космическа одисея” (1968).

Въпреки растящата му слава, не било лесно да се вземе интервю с него и рядко се появявал на светски събития. Той напуска Съединените щати, за да се установи в английската провинция, спечелвайки си лоша репутация на студенокръвен женомразец, мизантроп и авторитарен човек.

Стремеж към съвършенство
Перфекционизмът на Кубрик го кара да пропусне извънземните в „2001: Космическа одисея”. Тъй като не може да намери начин да ги накара да изглеждат истински, те никога не се появяват видимо на екрана. Вместо това Кубрик го оставя на въображението на зрителя.

Журналистът Майкъл Хер публикува биография на Кубрик през 2000 г.
В „Кубрик” той разбива голяма част от митологията и легендите около известния режисьор.

Кубрик знае точно какво иска, когато прави филмите си. Вследствие на това той се сблъсква с цензура на някои от произведенията си, като „Портокал с часовников механизъм” (1971). Той също разчупва шаблона, като заснема един от филмите си – „Бари Линдън” (1975), с естествена светлина.

Кубрик вярва, че ако иска да изобрази живота на хората от XVIII век, трябва да се потопи в този период. Ето защо той решава да заснеме "Бари Линдън" на свещи и да насити с декорации от този период. Неговата педантичност го кара да изследва нови техники и нови начини за правене на филми.

През 1980 г. филмовият гений ужасява всички със „Сиянието” - филм, вдъхновен от едноименната книга на Стивън Кинг. Снимането не е лесно. Конфликтът му с главната актриса Шели Дювал подхранва имиджа му на студен и неотстъпчив режисьор. Работата с него е трудна и за Малкълм Макдауъл, главният актьор в „Портокал с часовников механизъм“. Той счупва няколко ребра и получава нараняване на роговицата по време на снимките.

Кубрик започва да забавя темпото през 80-те след премиерата на „Сиянието”. Отнема му седем години, за да направи следващия си филм, „Пълно бойно снаражение”, който преразгледа някои от темите от „Пътища на славата”.

„Ако може да се напише или помисли, може да се заснеме.“
Стенли Кубрик

От кацане на Луната до широко затворени очи
Филмите на Кубрик са пълни със символика. Тези символи често предават подходяща информация на зрителя. Когато излиза „2001: Космическа одисея”, специалните ефекти и филмите като цяло претърпяват драстична промяна. Колко филма от това десетилетие се запомнят със своите реалистични и невероятни специални ефекти? Не забравяйте, че всичко това се е случило, преди човек да стъпи на Луната.

Така започва легендата, че Кубрик наистина е заснел първото кацане на Луната и че всичко е измама. Много хора вярват, че той е поставил много подсъзнателни послания за това в следващите си филми, които потвърждават тази теория. Един пример е сцена в „Сиянието“, когато Дани носи тениска с космическа ракета, на която пише „Аполо 11, САЩ“.

Слухът набира скорост, когато излиза фалшив документален филм за теорията, наречен „Операция лавина”. Някои хора вярват, че документалният филм е верен, така че легендата продължава да се разпространява.

През 2016 г. дъщерята на Кубрик Вивиан се заема да разсее слуховете в Twitter. Тя също така напомня на всички, че баща й е имал проблеми с правителството на САЩ заради неговите противоречиви филми. Защо Кубрик ще помага на същите хора, които се опитват да цензурират изкуството му?

Въпреки усилията на Вивиан конспирациите продължават. В интернет има безброй теории за принадлежността на Кубрик към тайно общество. Някои хора вярват, че последният му филм „Широко затворени очи” е неговият начин да разобличи тайните общества, които доминират в света. Те вярват, че този филм е като смъртна присъда за режисьора. Въпреки че Кубрик е доста политически противоречив и скептичен към демокрацията, няма начин да разберем дали тези теории са верни.

Смъртта на Стенли Кубрик
Това, което знаем със сигурност е, че Кубрик умира от сърдечен удар на 70-годишна възраст на 7 март 1999 г., преди премиерата на „Широко затворени очи“. Той е погребан на частно погребение в задния си двор под любимото си дърво, без каквато и да е религиозна церемония.

Независимо дали фантастичните слухове за Кубрик са верни или не, няма съмнение, че той е бил доста талантлив и плодовит режисьор и наследството му продължава през годините. Има някои филми, които Кубрик никога не е имал шанс да завърши, като „Наполеон” и дори порнографски филм, озаглавен „Син филм”.

Въпреки че никога не е печелил „Оскар” за най-добър режисьор, той печели наградата на Академията за най-добри специални ефекти за „2001: Космическа одисея”. Противоречив, ненадминат, невротичен и гениален... Подаръкът на Стенли Кубрик за света са едни от най-интересните филми на всички времена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X