Напишете дума/думи за търсене

Синестезия - очарователният неврологичен феномен

"Музиката е цветът на дъгата и розите миришат на синьо." Синестезията е един от най-невероятните неврологични феномени и всеки индивид го преживява по различен начин.

Склонен е да се свързва с творчеството и е свързан с фигури като Винсент Ван Гог. Понякога обаче това може да бъде донякъде обезпокоително преживяване.

Да бъдеш синестетик, е по-скоро като да имаш ум с множество паралелни вселени, които реагират по неочаквани начини. Всеки стимул може внезапно да предизвика произволни сетивни преживявания, все едно има бъг в мозъка. Тази характеристика се нарича мултимодална интеграция и е присъща само за малка част от човечеството.

Синестезията е неврологично състояние, при което стимулирането на едно сетиво задейства друго. Изследване, публикувано в списание PLoS Biology, предполага, че честотата е между два и четири процента от населението на планетата. Тези хора определят преживяването като такова, при което даден стимул предизвиква неочаквани усещания, като например чуване на цветове или вкус на думи.

Авторите на същото изследване подчертават, че произходът на феномена има специфична невронна основа. Винаги е налице кръстосано активиране или, както беше споменато, мултимодална интеграция. Има излишък от невронни връзки, което кара няколко сетива да се активират едновременно, когато се обработва стимул.

Известно е, че синестезията има генетична основа и се предава от родители на деца.

Основните видове
Може да има около 164 вида синестезия. Поне това показва проучване, проведено от университета в Съсекс (Великобритания). Освен това комбинациите, които кръстосването между различните сетива и стимули могат да генерират, са невероятни.

Един особено любопитен вид е личностната синестезия. При този тип индивидът вижда различни хора в различни цветове.

Графемно-цветова синестезия
При синестезията на цвета на графема индивидът може да види буквата A като синя, а буквата B като зелена. Всяка буква предизвиква определен хроматичен тон. Университетът в Единбург (Обединеното кралство) проведе проучване, което е публикувано в списанието Frontiers in Human Neuroscience. В него се описва интересно разследване, проведено с 600 деца, за да се открие как този тип синестезия се развива през годините.

Слухово-визуална синестезия
Тя е известна още като хроместезия. Това е състояние, при което човек вижда цветове, когато слуша музика или произволни звуци. Това е интензивно и вълнуващо преживяване. Всъщност това е дефинирало много забележителни артисти като Пол Клее и Василий Кандински.

Индивидите със слухово-визуална синестезия притежават по-голямо странично мислене.

Лексикално-вкусова синестезия
Може ли да си представите, че когато говорите, четете или чувате определени думи, вие ги „вкусвате“? Например думата „къща“ може да има вкус на ягодов сладолед или ментов чай. Лексикално-вкусовата синестезия кара индивида да усеща вкусове, когато е изложен на слухови стимули.

Синестезия при огледално докосване
Синестезията с огледално докосване е особено завладяваща. Това означава, че един индивид може да има същия физически опит като друг човек, когото наблюдава. Например, ако е с приятел, който се почесва по челото, той също усеща докосването на пръстите си върху главата си. Или, ако гледат филм, в който актьорът гали актрисата, той също го усеща.

Модалността на допир-звук
Допирно-звукова или аудио-тактилна синестезия включва интересния феномен на усещане при слушане на звуци. Понякога, когато засегнатият индивид се изложи на определена музика или звуци, той усеща щекотливи ласки, сякаш перце го гали по кожата му.

Синестезия на лента
Би било трудно да се повярва в синестезията на лентата, ако нямаше научна документация в подкрепа на това. Списанието Cognitive Neuroscience описва подробно тази типология. Тези хора, когато мислят или слушат другите да говорят, виждат в съзнанието си субтитри или физически думи, преписващи тези слухови преживявания.

Авторите твърдят, че това е вид синестезия сама по себе си и че не е свързана със синестезията на графема и цвят.


Какви са хората със синестезия?
Синестезията е интересно преживяване поради няколко аспекта. Първо, това е един от най-ярките непатологични неврологични феномени. Второ, обичайно е за засегнатите да проявяват характеристиката на креативност.

Университетът в Берн (Швейцария) потвърди тази идея в проучване. Изследователите твърдят, че има връзка между това да бъдеш синестетичен индивид и отдадеността на изкуството. Изглежда, че тези, които се открояват най-много в тези области, са тези, които демонстрират слухово-визуалната типология.

Тези индивиди, които, когато са изложени на слухови стимули, виждат необикновени цветове около себе си, стават по-ангажирани с творчески задачи. Те демонстрират различна креативност в по-голяма степен. Това означава, че те проявяват по-иновативен, предизвикателен и нелинеен начин на мислене.

Днес има нови възможности за синестезия в бъдеще. Изследвания по темата заявяват, че въпреки че това неврологично заболяване е вродено, то може да се придобие и научи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X