Напишете дума/думи за търсене

Най-опасните заблуди за здравословното хранене

Алкохолът е строго забранен

Един от най-популярните митове е, че с прехода към здравословен режим, трябва завинаги и напълно да забравите за алкохола. Твърди се, че алкохолните напитки възбуждат апетита, добавят допълнителни калории, ликвидират положителния ефект от спортуването, да не говорим, че мезето към чашата с вино носи още грехове. В резултат на тези предразсъдъци много хора унило прекарват срещите с приятели на чаша минерална вода или зелен чай.

В действителност: Две чаши качествено сухо вино на вечеря не са престъпление и няма да ви сторят нищо страшно. Впрочем, според някои специалисти, леката винотерапия с мярка има лечебен ефект. Приеманият с мярка алкохол влияе позитивно на кръвообращението, метаболизма и настроението (действа като антидепресант). Избягвайте обаче сладките коктейли и концентратите (уиски, водка и т.н.), които вредят не само на черния дроб, но и на талията.

Може да изгорим калориите от вредната храна в спортната зала

Доста хора си позволяват често мазна и вредна храна с оправданието, че в последствие ще стопят натрупаните калории в спортната зала.

В действителност: Ситуацията не е толкова проста. Важно е не само количеството на калориите, но и качеството на продуктите. Според някои лекари, редовната консумация на полуфабрикати повишава риска от развитие на автоимунни заболявания. Когато тренираме активно, за да изразходим калории, тялото се подлага на стрес. В тази ситуация организмът се нуждае от хранителни вещества, за да се възстанови. Затова опитите да се компенсира яденето на вредни храни чрез спорт, са не само неефективни, но и опасни.

Захарта е вредна

В опита си да живеят здравословно, мнозина напълно елиминират захарта от менюто си. Стига се до драстични случаи, в които се изключват дори плодовете и зеленчуците, тъй като в тях се съдържа захар.

В действителност: Изследване на учени от Харвардския университет е установило, че плодовете спомагат за отслабване. Консумацията им в разумни количества безспорно е полезна за здравето - те са богати на хранителни елементи и помагат за съхраняване на водния баланс.

Не бива да се храним след тренировка

В желанието си да запазят ефекта от тренировката, мнозина се лишават от хранене след нея.

В действителност: Приемът на храна след тренировка не я прави безполезна. Точно обратното - след физическо натоварване тялото се нуждае от питателни вещества, за да се възстанови. Единственото условие е да не преяждате, но то важи като цяло за здравословния начин на живот.

за още практични съвети, полезна информация, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X