Напишете дума/думи за търсене

9 признака, че имате токсичен баща

Токсичните модели варират при различните хора, но има няколко характеристики, за които трябва да внимаваме, съветва терапевтът Ирина Фирщайн. „Токсичното поведение е насочено към други хора, което ги кара да се чувстват зле по отношение на живота и към самите себе си. Характеризира се с критика, контрол, манипулация и вменяване на вина.
Ако баща ви непрекъснато критикува житейския ви избор, независимо дали е свързан с избор на половинка или на кариера, и ако това е модел, който се повтаря, откакто се помните, може да имате работа с токсичен баща. Кои са деветте признака, че това е истина?

1. Сравнява ви с братята и сестрите ви
Вие и по-големият ви брат сте двама напълно различни хора. Но тъй като той е лекар и е родител на с три деца, а вие сте учител без семейство, баща ви се опитва да настрои двама ви един срещу друг. Макар да не реагирате на неговата манипулация, постоянни подмятания на татко ви ви карат да се чувствате несигурни и нападнати.

2. Не зачита границите
Обичате баща си, но никога не е знаел мястото си. Има навика да се появява у вас неканен. Тъй като ви е родител, го каните да остане на вечеря, а когато го помолите следващия път да е обади, преди да цъфне на прага, той се прави на разсеян и продължава да игнорира вашето желание.

3. Мисли си, че винаги е прав
Никога не е харесвал избора ви на половинки. Има подобно отношение и относно вашите цели в кариерата, приятели и почти всичко останало, което е важно за вас. Ако въпреки всичко сте заявили, че сте доволни от живота си и хората в него, но той все още продължава да се бърка в делата ви, освен че не знае граници, означава, че връзката ви с него е токсична.

4. Чувствате се изтощени след разговор с него
Чувствате ли се изхабени всеки път, когато общувате с баща си? Взаимодействието с токсичен човек може да ви накара да се почувствате изсмукани, тъй като неговите драматични, нуждаещи се и склонни към поддръжка тенденции могат да източат енергията ви.

5. Прави се на жертва
Понякога родителите съзнателно вменяват чувство за вина у децата си. „Какво искаш да кажеш, че няма да си дойдеш за Коледа?“, чували сте го поне веднъж в живота си, нали?
Но има разлика между изразяването на разочарование и създаването на токсична среда, в която обвиняваме всички останали за нашите чувства.

6. Опитва се да се състезава с вас
Всеки път, когато се обадите на баща си, за да споделите за повишение в работата или за някаква добра новина, свързана с живота ви, той неизбежно насочва дискусията около неговата знаменита професия или неговите методи за успех. Всяка здравословна връзка трябва да бъде двупосочна улица и ако татко ви не е в състояние да отпразнува вашите победи - големи или малки - това е знак, че има проблем.

7. Всичко се върти около него
Току-що сте свършили 45-минутен телефонен разговор с баща си, но той не ви е задал нито един въпрос за битието ви или как се справяте.

8. Винаги има задна мисъл
Разбира се, баща ви ще вземе внуците от училище, но никога няма да спре да повтаря какъв късметлия сте, че имате помощ в негово лице. Не само това, но веднага ще намери как да ви накара да почистите мазето в неговата къща в замяна на неговата услуга.

9. Невъзможно е да му се угоди
Повечето хора са благодарни за вашата гъвкавост и помощ, но изглежда баща ви винаги иска повече от вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X