Напишете дума/думи за търсене

Ако предстои да избираме професия

Много хора вярват, че най-важния критерий, по който се избира професия, е колко пари носи тя. Финансите естествено са изключително важни, но всъщност при избора на работно място, трябва да си зададете много повече въпроси от това каква заплата ще получавате.

Накъде ви води?

Преди да изберете своето ново работно място или своето професионално поприще, се запитайте дали работата ще ви отведе в посоката, в която искате да вървите. Тоест, ако мечтаете да станете адвокат, изявите като модел няма да ви помогнат. Но ако искате да станете дизайнер, може и да са подходящ трамплин. Тоест гледайте глобално – работа за малка заплата, в малка фирма може и да е тежък период, но ако тя ще ви позволи да натрупате опит и да усвоите нужните знания за бъдещите ви професионални планове, всъщност може да е чудесен избор.

С какви ограничения е свързана?

Всяка работа има своите позитивни и негативни страни. Като зрял човек, вие трябва съвсем точно да прецените какво може да си позволите и какво не. Имайте предвид обаче, че тези критерии се променят и е възможно работата, която е била идеална за вас преди пет години, в един момент да се окаже съвсем неподходяща.

Ако планирате да създавате семейство и да имате деца, професия, която изисква много командировки, нощни дежурства или често отсъстване от вкъщи, ще бъде предпоставка за много напрежение и трудности. Не че това означава, че няма да може да се справите. Просто трябва да направите обмислен избор и да прецените какво ще ви струва издигането в кариерата.

Здравословно ли е за вас?

Дори и на по-младите това да се струва смешен въпрос, всъщност е водещ при избора на много хора. Ако имате проблеми с разширени вени, не е добре да сте на длъжност, която изисква от вас чосеве наред да стоите прави; ако имате проблеми с кръста, не може да си позволите работа, при която трябва да вдигате тежко; ако ви болят очите, не бива да стоите пред компютър по десет часа на ден. Всички тези на пръв поглед второстепенни неща в един момент се оказват водещи.

Доставя ли ви удоволствие?

Много е важно освен да обичате финансовата стабилност, която работата ви носи, мястото в обществото и всякакви други облаги, да харесвате и самите дейности, които се изискват от вас. Когато сте се заели с нещо, което по принцип ви вдъхновява и дори бихте го правили и в свободното си време, значи сте на прав път. Разбира се, във всяка професия има дейности, които са скучни и еднообразни, но важното е те да са по-малко от вдъхновяващите.

Не забравяйте обаче, че едни и същи действия в свободното време и в работата, могат да предизвикват съвсем различни чувства. Може много да обичате да пътувате, но всъщност да мразите командировките, защото всичко е по план. Така че оценете различните действия от гледна точка на работата.

Отговаря ли на същността ви?

Много хора мечтаят да станат лекари, но само при вида на кръв им се повдига, други искат да са адвокати, но за нищо не света не искат да се занимават с чуждите проблеми. В този ред на мисли няма как да станете водещ по телевизията, ако имате фобия от камери, да се занимавате с връзки с обществеността, ако мразите да общувате или да бъдете учителка, ако ненавиждате децата.

Хубаво е, ако сте интроверт, да не си избирате професия, която е свързана с контактуване с много хора, защото ще ви натовари. А екстровертите пък трябва да се стремят да работят винаги в екип, защото иначе ще се чувстват депресирани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X