Напишете дума/думи за търсене

Козунакът на баба

Най-важното е тестото добре да втаса и да се опече, за да добие онзи ароматен вид препечена захарна коричка, дето след това цяла година да мирише на Великден.

Рецептата е проста: желанието и любовта към хората, за които мислите, е магията, с която ще направите козунака.

Продукти: 4-5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 чаша мазнина (олио, мас), 1 1/2 ч.ч. прясно мляко и толкова вода, мая кибритена кутийка

За плънката:

В зависимост от предпочитанията - орехи, бадеми, стафиди, сушени плодове, портокалово и лимонови корички, сладко за рулото,канела. Тези продукти се смесват добре със затопленото мляко и водата и се слага маята - едно стандартно кубче. Брашното е около 1,5кг, докато се получи меко тесто. Меси се много добре, докато почне да пука и прави мехурчета. Никак не е лесно да се меси козунак, по-добре е от фитнес дори. Загъвате тестото с кърпа и го оставяте да втаса. Обемът се увеличава около 3 пъти. Хубаво е да се премеси още веднъж и да се направи във формата, в която ще се пече. И пак втасва около 2 часа.

Разточват се ленти, в които се слагат орехи и стафиди, малко канела, увиват се и след това по три се сплитат на плитка. Отгоре се маже с разбито яйце и 1 с.л олио и се посипва със захар. Рулото се маже с мармалад, орехи и малко канела. Посипва се със сусам и маково семе.

Ако формата не е висока, тестото ще заеме тавата и няма да се вдигне ефектно на височина.

Пече се около 40-45 мин при 200 градуса, като задължително се пробва с клечка за зъби дали се е опекъл, защото може да се получи хубава препечена кора и клисав козунак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X