В сезона на тиквите ви представяме три чудесни рецепти, които веднъж не се правят трудно, а от друга страна са изключителна наслада.
Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко
Тази супа е не само комфортна и кремообразна, но и с лек пикантен нюанс от джинджифила, който идеално контрастира със сладостта на тиквата. Кокосовото мляко добавя кадифена текстура и екзотичен аромат.
Необходими продукти (за 4 порции):
700 г обелена и нарязана тиква (цигулка или мускатна)
1 голям картоф (около 200 г), обелен и нарязан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. настърган пресен джинджифил (или ½ ч.л. сух)
400 мл кокосово мляко (1 консерва)
700 мл зеленчуков бульон (или вода)
2 с.л. зехтин или масло
Сол и черен пипер на вкус
По желание: тиквени семки и магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в дълбока тенджера и задушете ситно нарязания лук за 2–3 минути, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте, докато пуснат аромата си (около 1 минута). Прибавете тиквата и картофа. Залейте със зеленчуковия бульон, покрийте и оставете да къкри около 20 минути – или докато зеленчуците омекнат.Свалете от котлона и пасирайте до гладкост. Върнете на огъня, добавете кокосовото мляко, овкусете със сол и пипер. Загрейте отново до леко кипване, но без да завира бурно. Сервирайте с препечени тиквени семки и свеж магданоз. Можете да добавите и щипка индийско орехче или къри за по-дълбок вкус.
Есенен тиквен чийзкейк (без печене)
Десерт, който съчетава кремообразната текстура на класическия чийзкейк със земната сладост на тиквата и аромат на канела. Подходящ е както за специални поводи, така и за следобедно кафе.
Необходими продукти:
За основата:
200 г пълнозърнести бисквити (овесени или тип "Digestive")
80 г разтопено масло
1 ч.л. канела
За крема:
300 г крема сирене (на стайна температура)
250 мл животинска сметана (мин. 30% масленост)
250 г сварена или печена тиква, пюрирана
80–100 г пудра захар (по вкус)
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
Щипка джинджифил и индийско орехче
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно (в блендер или с точилка), смесете с канелата и разтопеното масло. Притиснете сместа към дъното на форма с падащ ринг (∅ 20–22 см), постлана с хартия. Приберете в хладилника за минимум 30 минути.
За крема, разбийте сметаната до меки върхове. В отделна купа разбийте крема сиренето с пудрата захар, ванилията и подправките. Добавете тиквеното пюре и внимателно разбъркайте. Накрая прибавете и разбитата сметана с нежни движения. Изсипете крема върху основата и загладете. Охладете в хладилника минимум 6 часа (най-добре – една нощ). По желание, украсете с канела, карамелизиран орех или бита сметана. Ако искате по-стегната текстура, добавете 1 пакетче желатин, разтворен според указанията, в тиквено-кремовата смес.
Солен тарт с тиква, сирена и мащерка
Това е чудесна идея за обяд, вечеря или предястие за гости. Сочен и ароматен, тартът впечатлява с контраста между карамелизирана тиква, нежни сирена и свежестта на мащерката.
Необходими продукти:
За основата:
250 г брашно
125 г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
2–3 с.л. студена вода
Щипка сол
За плънката:
400 г тиква, нарязана на тънки резени или кубчета
1 червен лук, нарязан на полумесеци
150 г крема сирене или извара
100 г сирене тип "Фета" или козе сирене, натрошено
2 яйца
100 мл течна сметана
1 с.л. зехтин
Прясна мащерка (или суха – 1 ч.л.)
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тестото: Смесете брашното и солта. Добавете маслото и претрийте с пръсти до трохи. Прибавете яйцето и водата, замесете бързо тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилника за поне 30 минути.
Плънката: Запечете тиквата и лука в зехтин на тиган или фурна (около 15 мин. на 200°C) – до златист цвят. Разточете тестото и го поставете в намазнена тава (∅ 24 см). Надупчете с вилица. Предпечете на 180°C за 10 минути. В купа разбийте яйцата със сметаната, крема сиренето, мащерката, сол и черен пипер.
Подредете тиквата и лука върху основата. Залейте със сместа и завършете с натрошената Фета. Печете още 30–35 минути на 180°C – до златисто. Поднесете с лека салата от рукола и лимонов дресинг за контраст.
Коментари (0)
Вашият коментар