Напишете дума/думи за търсене

Сезонни, вкусни и полезни рецепти с тиква

Снимка: Pixabay

В сезона на тиквите ви представяме три чудесни рецепти, които веднъж не се правят трудно, а от друга страна са изключителна наслада.

Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко

Тази супа е не само комфортна и кремообразна, но и с лек пикантен нюанс от джинджифила, който идеално контрастира със сладостта на тиквата. Кокосовото мляко добавя кадифена текстура и екзотичен аромат.

Необходими продукти (за 4 порции):

700 г обелена и нарязана тиква (цигулка или мускатна)

1 голям картоф (около 200 г), обелен и нарязан

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч.л. настърган пресен джинджифил (или ½ ч.л. сух)

400 мл кокосово мляко (1 консерва)

700 мл зеленчуков бульон (или вода)

2 с.л. зехтин или масло

Сол и черен пипер на вкус

По желание: тиквени семки и магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в дълбока тенджера и задушете ситно нарязания лук за 2–3 минути, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте, докато пуснат аромата си (около 1 минута). Прибавете тиквата и картофа. Залейте със зеленчуковия бульон, покрийте и оставете да къкри около 20 минути – или докато зеленчуците омекнат.Свалете от котлона и пасирайте до гладкост. Върнете на огъня, добавете кокосовото мляко, овкусете със сол и пипер. Загрейте отново до леко кипване, но без да завира бурно. Сервирайте с препечени тиквени семки и свеж магданоз. Можете да добавите и щипка индийско орехче или къри за по-дълбок вкус.

 Есенен тиквен чийзкейк (без печене)

Десерт, който съчетава кремообразната текстура на класическия чийзкейк със земната сладост на тиквата и аромат на канела. Подходящ е както за специални поводи, така и за следобедно кафе.

Необходими продукти:

За основата:

200 г пълнозърнести бисквити (овесени или тип "Digestive")

80 г разтопено масло

1 ч.л. канела

За крема:

300 г крема сирене (на стайна температура)

250 мл животинска сметана (мин. 30% масленост)

250 г сварена или печена тиква, пюрирана

80–100 г пудра захар (по вкус)

1 ч.л. ванилия

1 ч.л. канела

Щипка джинджифил и индийско орехче

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на ситно (в блендер или с точилка), смесете с канелата и разтопеното масло. Притиснете сместа към дъното на форма с падащ ринг (∅ 20–22 см), постлана с хартия. Приберете в хладилника за минимум 30 минути.

За крема, разбийте сметаната до меки върхове. В отделна купа разбийте крема сиренето с пудрата захар, ванилията и подправките. Добавете тиквеното пюре и внимателно разбъркайте. Накрая прибавете и разбитата сметана с нежни движения. Изсипете крема върху основата и загладете. Охладете в хладилника минимум 6 часа (най-добре – една нощ). По желание, украсете с канела, карамелизиран орех или бита сметана. Ако искате по-стегната текстура, добавете 1 пакетче желатин, разтворен според указанията, в тиквено-кремовата смес.

Солен тарт с тиква, сирена и мащерка

Това е чудесна идея за обяд, вечеря или предястие за гости. Сочен и ароматен, тартът впечатлява с контраста между карамелизирана тиква, нежни сирена и свежестта на мащерката.

Необходими продукти:

За основата:

250 г брашно

125 г студено масло, нарязано на кубчета

1 яйце

2–3 с.л. студена вода

Щипка сол

За плънката:

400 г тиква, нарязана на тънки резени или кубчета

1 червен лук, нарязан на полумесеци

150 г крема сирене или извара

100 г сирене тип "Фета" или козе сирене, натрошено

2 яйца

100 мл течна сметана

1 с.л. зехтин

Прясна мащерка (или суха – 1 ч.л.)

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тестото: Смесете брашното и солта. Добавете маслото и претрийте с пръсти до трохи. Прибавете яйцето и водата, замесете бързо тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилника за поне 30 минути.

Плънката: Запечете тиквата и лука в зехтин на тиган или фурна (около 15 мин. на 200°C) – до златист цвят. Разточете тестото и го поставете в намазнена тава (∅ 24 см). Надупчете с вилица. Предпечете на 180°C за 10 минути. В купа разбийте яйцата със сметаната, крема сиренето, мащерката, сол и черен пипер. 

Подредете тиквата и лука върху основата. Залейте със сместа и завършете с натрошената Фета. Печете още 30–35 минути на 180°C – до златисто. Поднесете с лека салата от рукола и лимонов дресинг за контраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X