Напишете дума/думи за търсене

Дани от Cooks and Bakes: Бабите ми ме научиха на любов към добрата храна (+рецепти)

Рядко приготвям нечия чужда рецепта по два пъти. Ако се получи от първия път – чудесно, успяла съм. Ако не се получи, не съм успяла и по-добре да пробвам с друга. Наскоро обаче се улових, че сред най-любимите и най-често приготвяни торти и сладкиши у дома са нейните. Блогът на Дани е различен от повечето други с това, че която и нейна рецепта да избереш да приготвиш, може да си сигурен, че мерките са точни, указанията – изчерпателни, а вкусът – топящ се подарък от нея за теб и твоето семейство. За мен е чест, истинска чест, да ви срещна с Даниела Динева - стопанката на елегантния, светъл и уютен дом на сладките изкушения – блога Cooks and Bakes.

Бяха създадени десетки кулинарни блогове и смело мога да кажа, че съм посетила повечето от тях. Ако обаче трябва да направя топ три на най-добрите, твоят Cooks and Bakes ще е безспорно сред тях. Ти работиш в областта на рекламата и маркетинга. Има ли нещо общо основната ти професия с това блогът ти да бъде толкова примамлив?

Поласкана съм, Мила, от твоите думи. Съществуват стотици български кулинарни блогове, които с времето се променят, но истината е, че много малко са тези, които са с такава история. Моят е на повече от 6 години и искрено ти благодаря за високата оценка. Не е лесно да създаваш креативно съдържание за аудиторията, същевременно да бъдеш близо до хората и да ти се доверяват, че всичко, което е на страниците на блога, е реално приготвено в моята кухня, сътворено с моите две ръце, заснето и представено от мен. Много хора са ме питали кой снима ястията? Може би остават с впечатление, че зад гърба ми има още двама души, които готвят, аранжират и снимат.

Блогът се роди спонтанно, няма взаимовръзка с професията, но стремежът към красота, творчество и отношение към детайла са се преплели и са намерили пресечна точка именно в него.

Откога датира любовта ти с кулинарията?

Кулинарията е любов от пръв поглед. Още в началото на тийнейджърските ми години, ненавършила 12, направих първата си торта за рождения ден на майка ми. Беше покрита със сметанов крем, розички с шприц и 3 кръгли блата, които изпекох сама. Следобедите след училище печах меденки и сладки, готвех по различни поводи вкъщи. На 19 години, първи курс студентка, май само аз готвех на етажа. Правех палачинки в една метална чиния за съквартирантките, а съпругът ми (тогава все още приятел) ме помоли да му сготвя нещо още на втората ни среща. Явно се е получило :)

Учила съм се от двете ми баби, винаги бях около тях и се въртях в кухнята. Любовта към добрата храна и ароматът на ванилия са били неизменна част от моя живот, които искам да предам и на синовете ми.

Как се раждат новите постове в блога - готвиш нещо за семейството си и го снимаш за блога? Или е обратното :)

Зависи от момента и от емоцията. В повечето случаи се вдъхновявам от някоя снимка или рецепта, която пресъздавам и споделям със семейството. Има случаи, когато готвя с цел публикация. Случват се и периоди на застой, вдъхновението невинаги ме спохожда, но покрай големи празници и повече слънце определено искам да приготвям дълги вечери и да създавам уют у дома. А това винаги е свързано със събиране на семейството на масата.

Едно от основните предизвикателства пред българката днес е да готви хем бързо, хем здравословно. Имаш ли своите малки тайни, които ти помагат в това отношение?

Не бих казала. Предпочитам да използвам фурната пред котлона. По-здравословно и по-вкусно е, но винаги придружено с прясна салата според сезона.

Дани Динева - стопанка на блога Cooks and Bakes
Дани Динева - стопанка на блога Cooks and Bakes
Има ли здравословното готвене и хранене основни принципи, от които не отстъпваш?

Да. Вкъщи не се купуват пакетирани храни, субпродукти, замразени опаковки, които да притопляме. Пазарувам основно плодове, зеленчуци, варива, житни, бобови изделия. Прясно мляко не консумираме, кисело яде само синът ми, яйца си набавяме домашни, а месо само от проверени източници и малки ферми. За мен това е ключът към здравословното хранене – умерена консумация на месо (3 пъти седмично), риба, повече постни, зеленчукови и сурови храни. Нито една крайност не е препоръчителна.

Ако приготвяш вечеря, на която трябва да блеснеш, какво ще е менюто?

Някоя интересна салата с много зеленолистни, ядливи цветя, запечени семена, хубав медено-горчичен дресинг. За основно имам една прекрасна рецепта за карамелизирана сьомга с лимонова трева и джиндифил, а за десерт зависи от сезона – може би крем брюле.

А ако ти дойдат неочаквани гости и тези дни не си пазарувала почти нищо?

Вкъщи винаги имам яйца. Защото с тях може да приготвиш закуска, обяд и вечеря. Солени палачинки или миш-маш звучи идеално, нали?

Има ли ястие, което все още е предизвикателство за теб и не си опитвала или не си успявала да го приготвиш?

О, има много ястия, които не съм опитвала да сготвя. Тайландската и китайката кухня не са силната ми страна.

А такова, което е най-любимо на твоето семейство?

Хм, не се сещам за нещо суперлюбимо, но съпругът ми много обича традиционните български ястия, които уважаваме и ценим. Разчупваме ги с нотка от средиземноморската кухня.

Има ли някой обикновен продукт или подправка, на които си намерила нетрадиционно приложение?

Джинджифил. Обичам да го добавям в зимната салата с алабаш, цвекло, морков, ябълка.

Какво ти носи вихренето в кухнята? Не е само, за да има какво да сложиш на масата, нали?

Свобода! Голяма доза удовлетворение, че задоволявам глада си за красота и събуждам всичките си сетива да дишат, да виждат, да чувстват аромати, състояния, моменти. Истинско вълшебство.

Следват рецептите...

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X