Напишете дума/думи за търсене

Гала: Детството ми миришеше на канела (+рецепта)

Гала, която всяка сутрин ни посреща на малкия екран с чаша кафе, няма конкретен спомен кога е готвила за първи път. Спомня си обаче, че като малка направила пържени картофи. За целта включила котлона на много силна температура. На външен вид докарала картофките с лек загар, много апетитни.

Отвътре обаче останали сурови

Любимият ѝ детски спомен, който пази и до днес, е събирането на цялото семейство в къщата на дядо ѝ за Коледа и Нова година. Леля ѝ Виолета била голям кулинар и приготвяла страхотни неща за празниците. “Обикновено цялата къща по време на ваканцията ухаеше на канела, ванилия и всевъзможни сладкиши”, спомня си с усмивка Гала.

Когато заживяла без родителите си, започнала да готви по-сериозно, без някой специално да я е учил кое как се прави. Затова днес от всички домакински работи любима на водещата е точно готвенето, което по-скоро прилича на цял ритуал. “Аз не искам просто да сготвя нещо, за да има какво да се яде. Когато го правя, искам наистина да е приготвено с много отношение и към храната, и към хората, на които ще поднеса блюдата”, казва водещата.

Най-любимата ѝ част е аранжирането на храната и украсяването на трапезата

Не обича особено да ходи из магазините в търсене на продукти. В повечето случаи разчита на познатите ѝ места. Залага на качествените стоки.

Гала няма ястия, които приготвя специално за зимния сезон. Разбира се, за празниците слага на трапезата традиционните манджи.

“Като че ли много български семейства започнаха да обичат италианската кухня и моето не прави изключение”, казва водещата. Често приготвя ризото със селъри (вид целина) и манатарки. А понякога го прави и с трюфели. Друг път готви деликатесните гъби с паста. Италианската кухня пасва по-добре на забързания график на Гала, но това не означава, че водещата не обича да похапва и традиционни български ястия. Сред любимите ѝ са киселото зеле със свинско, капамата, а на Бъдни вечер слага на празничната трапеза чушки с боб.

“Когато имам време, наистина обичам да се посветя на готвенето”

Водещата харесва японската кухня. Не смее обаче да рискува с приготвянето ѝ в домашни условия и предпочита да хапва от нея някъде навън. Харесва и френските ястия, въпреки че намира някои от тях за тежки, защото включват повечко масло и различни сметани. Най-много ѝ допада лучената супа, която често приготвя за семейството си.

Когато била в Тайланд, опитала и тамошната кухня. Много ѝ харесала с изключение на лимонената трева, която слагали на всичко. Тя притъпявала останалите вкусове, защото е много силна. Веднъж се опитала да направи тайландска супа с морски дарове. Не успяла обаче да получи вкуса, който е традиционен за тамошната кухня.

Е, случвало се е и някоя рецепта да не ѝ се получи особено, когато става дума за сладкиши с месене и точни пропорции. Затова избягва да ги прави, но това не значи, че се лишава от сладкото в ежедневието си.

Приготвя крамбъл с различни плодове, тирамису и шоколадова супа по рецепта на модела Кейт Мос.

Както обаче се вижда от малкия екран, тези сладки десерти не влияят върху фигурата на водещата. “Аз освен гастроном, за съжаление, както ласкаво се наричам, съм и чревоугодник, а тази комбинация никак не е добра”, казва Гала. Причината е, че чревоугодникът в нея понякога я кара да хапва в големи количества, а гастрономът иска определени качествени и вкусни храни.

Обикновено водещата готви, когато има повече време. Това за нея са дните петък, събота и неделя. Тогава излиза с приятели на заведения, където хапва повече. “Първите три дни от седмицата се опитвам да ям възможно най-малко и да съм на по-строг разтоварващ режим”, казва водещата. Така компенсира за времето, когато си позволява да си хапва. Е, разбира се, стреми да намира време и за малко спорт.

Шоколадова супа по рецепта на Кейт Мос

Продукти:

150-200 г шоколад (може да смесите равни количества тъмен, млечен и бял)

150 мл течна сметана

4 с. л. ликьор

100 мл кафе

по желание може да сервирате с ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

Изливаме течната сметана в тенджера и я оставяме да кипне на средна температура. През това време начупваме шоколада на парчета. След като сметаната е кипнала, изключваме котлона и добавяме към нея начупения шоколад. Разбъркваме го внимателно, докато се разтопи и се получи еднородна смес. След това добавяме кафето и ароматния ликьор. По желание може да сервираме шоколадовата супа с топка ванилов сладолед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X