Ястията, които да подберем в менюто си, е хубаво да са такива, с които да показваме грижа за тялото си. Отдавна отмина мита, че ако човек спазва хранителна диета, то неминуемо стои гладен. Всъщност качествената храна може да съдейства за това да се чувстваме и изглеждаме добре. Предлагаме ви три рецепти, които освен, че са вкусни, са и здравословни.
Протеинови „лазаня рулца" със спанак и пуешко
- Необходими продукти (4 порции):
3 големи тиквички (за „корите")
400 г смляно пуешко месо
250 г извара (обезмаслена)
1 с.л. неутрален протеин на прах (например суроватъчен)
150 г пресен спанак
2 скилидки чесън
200 г доматен сос (без добавена захар)
50 г настъргано твърдо сирене (по избор)
Сол, черен пипер, риган
- Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват надлъжно на тънки ивици (с белачка или мандолина), леко се посоляват и се оставят 10 минути да се отцедят. Спанакът се задушава за кратко с чесъна в тиган. Смляното пуешко се запържва леко, докато смени цвета си, след което се смесва със спанака, изварата, протеина на прах и подправките. Върху всяка ивица тиквичка се слага лъжица от плънката, след което се навива на руло. Рулцата се нареждат в тава, заливат се с доматения сос и се поръсват с настърганото сирене. Пекат се 30 минути на 180 °C, докато тиквичките омекнат и сиренето се запече.
Тайландска крем супа с кокос и „бонбони" от протеинова паста
- Необходими продукти (4 порции):
400 мл кокосово мляко (лайт)
600 мл пилешки бульон
300 г пилешко филе, нарязано
100 г протеинова паста (от леща/грах)
1 с.л. червена тайландска паста къри
1 стрък лимонова трева (или кора от лайм)
2 см джинджифил
1 с.л. соев сос
1 с.л. рибен сос (по желание)
Пресен кориандър и чили за украса
- Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва и се блендира с 1–2 с.л. протеинова паста и малко соев сос, за да се получи гъста смес. От нея се оформят малки топчици („бонбони").
В дълбока тенджера се загрява малко олио (или кокосова мазнина) и се запържва за 30 секунди пастата къри с джинджифила и лимоновата трева, за да пуснат аромат. Добавя се бульонът и се оставя да заври. Пускат се „бонбоните" в супата и се готвят 7–8 минути. Добавя се кокосовото мляко, соевият и рибният сос. Супата се оставя още 5 минути на слаб огън. Накрая се прибавя сварената протеинова паста (остатъкът), разбърква се леко и се поднася с пресен кориандър и чили.
Солени протеинови мъфини със сьомга, копър и козе сирене
- Необходими продукти (12 мъфина):
4 яйца
150 г бадемово брашно
2 с.л. яйчен или суроватъчен протеин (неутрален)
100 г пушена или прясна сьомга (на кубчета)
100 г козе сирене (натрошено)
1 ч.л. бакпулвер
Пресен копър, магданоз, щипка сол
- Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 °C. Яйцата се разбиват добре. Прибавя се бадемовото брашно, протеинът и бакпулверът. Разбърква се, докато стане гладка смес.Сьомгата и сиренето се нарязват на дребно и заедно с нарязаните билки се добавят към сместа.Сместа се разпределя във форми за мъфини, намазани с малко мазнина.Пекат се 20–25 минути, докато станат златисти. Сервират се топли или студени, чудесни са за закуска или междинно хранене.
Коментари (0)
Вашият коментар