Котидж сиренето се превърна в истински фаворит сред хората, които търсят балансирано хранене без компромис с вкуса. Това съвсем не е случайно. Особено, когато то е богато на протеин, нискокалорично и с деликатен вкус. В същото време е изключително универсален продукт, който намира място както в солени, така и в сладки рецепти и вече се намира съвсем лесно в магазините. Ето как да го използваме:
Палачинки с котидж сирене и лимон
Нисковъглехидратни и богати на протеин
- Съставки:
1 яйце
½ чаша котидж сирене
2 с.л. овесени ядки (или бадемово брашно)
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. ванилия
1 щипка бакпулвер
Мед или пресни плодове за гарниране
- Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в блендер до гладка смес. Изпържете малки палачинки в незалепващ тиган.Поднесете с мед, боровинки или йогурт.
Пълнени гъби с котидж сирене и спанак
Лека вечеря или предястие
- Съставки:
6 големи печурки (махнати пънчета)
1 чаша свеж спанак (накълцан)
½ чаша котидж сирене
1 скилидка чесън (счукан)
Щипка индийско орехче
Пармезан (по желание)
- Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. Запържете спанака с чесъна до омекване.Смесете с котидж сиренето и подправките. Напълнете гъбите с плънката.Поръсете с пармезан и запечи 15–20 мин.
Сервирайте топло ястието.
Канелони с котидж сирене, спанак и орехов бешамел
Елегантна италианска класика с неочаквано лек и нежен вкус.
Необходими продукти:
200 г канелони (сухи или пресни)
300 г котидж сирене
200 г пресен или замразен спанак
1 яйце
50 г настърган пармезан
1 скилидка чесън
Щипка индийско орехче
Сол и черен пипер на вкус
За бешамела с орехи:
30 г масло
30 г брашно
500 мл прясно мляко
50 г смлени орехи
50 г настърган кашкавал или гауда
Сол, черен пипер, индийско орехче
- Начин на приготвяне:
За плънката е необходимо да запържите накълцания чесън за кратко. Добавете спанака и гответе до изпаряване на водата. Охладете и смесете със сиренето, яйцето, пармезана, подправките.
Напълнете канелоните с помощта на малка лъжичка или пош напълни тръбичките с плънката. Направите бешамела като разтопите маслото, добавете брашното и разбъркайте до златисто.
Налейте млякото на части, като бъркате постоянно. Когато бешамелът се сгъсти, добавете смлените орехи и кашкавала.
Стигаме до печенето, за което е необходима да намажем формата за печене с масло и да изсипем малко бешамел. Подредете канелоните, залейте с останалия сос и поръси с още малко сирене. Пече се на 180°C за около 35-40 минути.
Пълнени тиквички с котидж сирене, сушени домати и ядки върху доматено-карфиолен сос
Фино балансирано ястие с кремообразна текстура и наситени вкусове.
- Необходими продукти:
3 средни тиквички (разрязани по дължина и издълбани)
250 г котидж сирене
50 г сирене фета или козе сирене (по желание – за по-силен вкус)
6–7 сушени домата в зехтин (нарязани на ситно)
1 скилидка чесън (пресован)
2 с.л. накълцани орехи или шамфъстък
1 яйце
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек или мащерка
Сол и черен пипер на вкус
Зехтин за запичане
За соса:
1/2 глава карфиол (около 200 г), сварен до омекване
2 узрели домата или 150 мл доматено пюре
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. балсамов оцет
Сол и пипер на вкус
- Начин на приготвяне:
Разрежете тиквичките по дължина и издълбай сърцевината с лъжица. Подсушете ги и ги посоли леко. Подредете ги в тава, полей с малко зехтин и ги запечи на 180°C за 10 минути.
За плънката е нужно да смесите котидж сиренето, фетата, яйцето, сушените домати, орехите, чесъна и подправките в купа. Разбъркайте добре до кремообразна смес. Извадете тиквичките от фурната, напълнете ги с приготвената смес и поръси с още малко ядки отгоре. Върнете във фурната за още 20 минути, докато плънката стегне и се зачерви леко.
За соса, пасирайте сварения карфиол с доматите (или пюрето), зехтина, балсамовия оцет и подправките до гладък сос. Загрейте го леко в тенджерка преди сервиране.
В чиния сложете тънък пласт от доматено-карфиоления сос, отгоре поставете по една пълнена тиквичка и украсете с няколко капки зехтин, свеж босилек или микрозелени. Това ястие е подходящо както топло, така и охладено. Може да се поднесе с киноа, булгур или леко задушен кускус за по-засищащ обяд.
Солен тарт с котидж сирене, карамелизиран лук и печени зеленчуци
Класическо френско вдъхновение с лек балкански акцент.
- Необходими продукти:
За тестото (ръчно или с кухненски робот):
200 г брашно
100 г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
1-2 с.л. студена вода
Щипка сол
За плънката:
200 г котидж сирене
2 яйца
100 мл готварска сметана (може и растителна)
1 с.л. настърган пармезан или кашкавал (по избор)
Сол, черен пипер, индийско орехче – на вкус
За зеленчуковия топинг:
1 червена чушка, нарязана на ивички
1 тиквичка, нарязана на тънки шайби
1 малък патладжан, нарязан на тънки полумесеци
1 червен лук, нарязан на полумесеци
Зехтин, сол, балсамов оцет
Пресни подправки: мащерка, риган, босилек
- Начин на приготвяне:
За тестото, смесете брашното, солта и маслото, докато се образуват трохи.
Добавете яйцето и вода, меси бързо до оформяне на топка.
Увийте тестото във фолио и остави в хладилник за 30 минути.
В купа овкусете тиквичките, чушката, патладжана и лука със зехтин, сол и балсамов оцет. Изсипете ги в тава и печи на 200°C за около 15–20 минути, докато омекнат и леко се карамелизират.
Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и го постави в намазнена форма за тарт (22–26 см). Надупчете дъното с вилица. Запечи за 10 минути на 180°C (т.нар. "сляпо печене").
За плънката, смесете котидж сиренето, яйцата, сметаната, настъргания пармезан и подправките до хомогенна маса.
Излейте плънката върху полуизпечената кора. Подредете отгоре изпечените зеленчуци — красиво в концентрични кръгове или шарено. Поръсете с мащерка и няколко капки зехтин. Печете на 180°C за 30–35 минути, докато центърът стегне, а краищата се зачервят. Поднесете тарта с лека рукола салата с лимон и зехтин. С трахотно върви с бяло вино, айрян или леко газирана вода с лимон и мента.
С котидж сирене може да се направят и различни вкусни десерти.
Чийзкейк с котидж сирене, лимон и лавандула
Деликатен и ароматен десерт с неочаквана текстура и флорална нотка.
- Необходими продукти:
За блата:
200 г бисквити (Дигестив или медени)
80 г масло (разтопено)
1 с.л. захар
За плънката:
400 г котидж сирене (пасирано или добре разбито)
200 г крем сирене
100 г захар
3 яйца
1 ч.л. екстракт от ванилия
Кората и сокът от 1 био лимон
1 ч.л. изсушена ядлива лавандула (или 2 капки лавандулова есенция)
- Начин на приготвяне:
За блата е необходимо да смесите натрошените бисквити с маслото и захарта. Притиснете сместа в дъното на форма с откопчаващи се стени (диаметър около 20 см). Оставете в хладилника за 15 минути.
За крема, смесете котидж сиренето с крем сиренето и захарта. Разбийте с миксер до хомогенна консистенция. Добавете едно по едно яйцата, ванилията, лимоновата кора и сок, както и лавандулата. Разбъркайте леко, без да вкарваш много въздух.
За печенето - изсипете сместа върху охладения блат. Печете на водна баня (формата увита с фолио) в загрята фурна на 160°C за около 50-60 минути – до леко златист ръб и леко подвижен център. Оставете да изстине в отворена фурна, след което охладете в хладилника поне 4 часа.
По желание при сервиране може да украсите с малко лимонова кора, ядливи цветя или мед.
Сладолед с котидж сирене и горски плодове
Здравословен десерт без захар
- Съставки:
1 чаша котидж сирене
1 чаша замразени горски плодове
1 с.л. мед или агаве
½ ч.л. ванилия
- Начин на приготвяне:
Смесете всичко в блендер до гладък сладоледен крем.
Сервирайте веднага или замрази за по-гъста текстура.
Гарнирайте с ядки или кокос.
Коментари (0)
Вашият коментар