Напишете дума/думи за търсене

Вкусни рецепти с котидж сирене

Снимка: Pixabay

Котидж сиренето се превърна в истински фаворит сред хората, които търсят балансирано хранене без компромис с вкуса. Това съвсем не е случайно. Особено, когато то е богато на протеин, нискокалорично и с деликатен вкус. В същото време е изключително универсален продукт, който намира място както в солени, така и в сладки рецепти и вече се намира съвсем лесно в магазините. Ето как да го използваме:

Палачинки с котидж сирене и лимон

Нисковъглехидратни и богати на протеин

  • Съставки:

1 яйце

½ чаша котидж сирене

2 с.л. овесени ядки (или бадемово брашно)

1 ч.л. лимонова кора

1 ч.л. ванилия

1 щипка бакпулвер

Мед или пресни плодове за гарниране

  • Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в блендер до гладка смес. Изпържете малки палачинки в незалепващ тиган.Поднесете с мед, боровинки или йогурт.

Пълнени гъби с котидж сирене и спанак

Лека вечеря или предястие

  • Съставки:

6 големи печурки (махнати пънчета)

1 чаша свеж спанак (накълцан)

½ чаша котидж сирене

1 скилидка чесън (счукан)

Щипка индийско орехче

Пармезан (по желание)

  • Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. Запържете спанака с чесъна до омекване.Смесете с котидж сиренето и подправките. Напълнете гъбите с плънката.Поръсете с пармезан и запечи 15–20 мин. 

 Сервирайте топло ястието.

Канелони с котидж сирене, спанак и орехов бешамел

Елегантна италианска класика с неочаквано лек и нежен вкус.

Необходими продукти:

200 г канелони (сухи или пресни)

300 г котидж сирене

200 г пресен или замразен спанак

1 яйце

50 г настърган пармезан

1 скилидка чесън

Щипка индийско орехче

Сол и черен пипер на вкус

За бешамела с орехи:

30 г масло

30 г брашно

500 мл прясно мляко

50 г смлени орехи

50 г настърган кашкавал или гауда

Сол, черен пипер, индийско орехче

  • Начин на приготвяне:

За плънката е необходимо да запържите накълцания чесън за кратко. Добавете спанака и гответе до изпаряване на водата. Охладете и смесете със сиренето, яйцето, пармезана, подправките.

Напълнете канелоните с помощта на малка лъжичка или пош напълни тръбичките с плънката. Направите бешамела като разтопите маслото, добавете брашното и разбъркайте до златисто. 

Налейте млякото на части, като бъркате постоянно. Когато бешамелът се сгъсти, добавете смлените орехи и кашкавала. 

Стигаме до печенето, за което е необходима да намажем формата за печене с масло и да изсипем малко бешамел. Подредете канелоните, залейте с останалия сос и поръси с още малко сирене. Пече се на 180°C за около 35-40 минути.

Пълнени тиквички с котидж сирене, сушени домати и ядки върху доматено-карфиолен сос

 Фино балансирано ястие с кремообразна текстура и наситени вкусове.

  • Необходими продукти:

3 средни тиквички (разрязани по дължина и издълбани)

250 г котидж сирене

50 г сирене фета или козе сирене (по желание – за по-силен вкус)

6–7 сушени домата в зехтин (нарязани на ситно)

1 скилидка чесън (пресован)

2 с.л. накълцани орехи или шамфъстък

1 яйце

1 с.л. ситно нарязан пресен босилек или мащерка

Сол и черен пипер на вкус

Зехтин за запичане

За соса:

1/2 глава карфиол (около 200 г), сварен до омекване

2 узрели домата или 150 мл доматено пюре

1 с.л. зехтин

1/2 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. балсамов оцет

Сол и пипер на вкус

  •  Начин на приготвяне:

Разрежете тиквичките по дължина и издълбай сърцевината с лъжица. Подсушете ги и ги посоли леко. Подредете ги в тава, полей с малко зехтин и ги запечи на 180°C за 10 минути.

За плънката е нужно да смесите котидж сиренето, фетата, яйцето, сушените домати, орехите, чесъна и подправките в купа. Разбъркайте добре до кремообразна смес. Извадете тиквичките от фурната, напълнете ги с приготвената смес и поръси с още малко ядки отгоре. Върнете във фурната за още 20 минути, докато плънката стегне и се зачерви леко.

За соса, пасирайте сварения карфиол с доматите (или пюрето), зехтина, балсамовия оцет и подправките до гладък сос. Загрейте го леко в тенджерка преди сервиране.

В чиния сложете тънък пласт от доматено-карфиоления сос, отгоре поставете по една пълнена тиквичка и украсете с няколко капки зехтин, свеж босилек или микрозелени. Това ястие е подходящо както топло, така и охладено. Може да се поднесе с киноа, булгур или леко задушен кускус за по-засищащ обяд.

Солен тарт с котидж сирене, карамелизиран лук и печени зеленчуци

 Класическо френско вдъхновение с лек балкански акцент.

  • Необходими продукти:

За тестото (ръчно или с кухненски робот):

200 г брашно

100 г студено масло, нарязано на кубчета

1 яйце

1-2 с.л. студена вода

Щипка сол

За плънката:

200 г котидж сирене

2 яйца

100 мл готварска сметана (може и растителна)

1 с.л. настърган пармезан или кашкавал (по избор)

Сол, черен пипер, индийско орехче – на вкус

За зеленчуковия топинг:

1 червена чушка, нарязана на ивички

1 тиквичка, нарязана на тънки шайби

1 малък патладжан, нарязан на тънки полумесеци

1 червен лук, нарязан на полумесеци

Зехтин, сол, балсамов оцет

Пресни подправки: мащерка, риган, босилек

  •  Начин на приготвяне:

За тестото, смесете брашното, солта и маслото, докато се образуват трохи.

Добавете яйцето и вода, меси бързо до оформяне на топка.

Увийте тестото във фолио и остави в хладилник за 30 минути.

В купа овкусете тиквичките, чушката, патладжана и лука със зехтин, сол и балсамов оцет. Изсипете ги в тава и печи на 200°C за около 15–20 минути, докато омекнат и леко се карамелизират.

Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и го постави в намазнена форма за тарт (22–26 см). Надупчете дъното с вилица. Запечи за 10 минути на 180°C (т.нар. "сляпо печене").

За плънката, смесете котидж сиренето, яйцата, сметаната, настъргания пармезан и подправките до хомогенна маса.

Излейте плънката върху полуизпечената кора. Подредете отгоре изпечените зеленчуци — красиво в концентрични кръгове или шарено. Поръсете с мащерка и няколко капки зехтин. Печете на 180°C за 30–35 минути, докато центърът стегне, а краищата се зачервят. Поднесете тарта с лека рукола салата с лимон и зехтин. С трахотно върви с бяло вино, айрян или леко газирана вода с лимон и мента.

С котидж сирене може да се направят и различни вкусни десерти.

 Чийзкейк с котидж сирене, лимон и лавандула

Деликатен и ароматен десерт с неочаквана текстура и флорална нотка.

  • Необходими продукти:

За блата:

200 г бисквити (Дигестив или медени)

80 г масло (разтопено)

1 с.л. захар

За плънката:

400 г котидж сирене (пасирано или добре разбито)

200 г крем сирене

100 г захар

3 яйца

1 ч.л. екстракт от ванилия

Кората и сокът от 1 био лимон

1 ч.л. изсушена ядлива лавандула (или 2 капки лавандулова есенция)

  • Начин на приготвяне:

За блата е необходимо да смесите натрошените бисквити с маслото и захарта. Притиснете сместа в дъното на форма с откопчаващи се стени (диаметър около 20 см). Оставете в хладилника за 15 минути.

За крема, смесете котидж сиренето с крем сиренето и захарта. Разбийте с миксер до хомогенна консистенция. Добавете едно по едно яйцата, ванилията, лимоновата кора и сок, както и лавандулата. Разбъркайте леко, без да вкарваш много въздух.

За печенето - изсипете сместа върху охладения блат. Печете на водна баня (формата увита с фолио) в загрята фурна на 160°C за около 50-60 минути – до леко златист ръб и леко подвижен център. Оставете да изстине в отворена фурна, след което охладете в хладилника поне 4 часа.

По желание при сервиране може да украсите с малко лимонова кора, ядливи цветя или мед.

 Сладолед с котидж сирене и горски плодове

Здравословен десерт без захар

  • Съставки:

1 чаша котидж сирене

1 чаша замразени горски плодове

1 с.л. мед или агаве

½ ч.л. ванилия

  • Начин на приготвяне:

Смесете всичко в блендер до гладък сладоледен крем. 

Сервирайте веднага или замрази за по-гъста текстура.

Гарнирайте с ядки или кокос.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X