На 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство - празникът Въведение Богородично. Това е един от най-топлите, семейни и благословени дни, посветен на духовното единство, уважението между родители и деца и благодарността за дома.
Традицията повелява трапезата да бъде постна, тъй като празникът попада в периода на Коледните пости. Храната трябва да е проста, чиста и приготвена с любов.
На масата е добре да има постни сарми, боб, постни чушки, баница или тиквеник. Разбира се и постна пита, орехи и сезонни плодове.
Затова ви представяме няколко идеи, които да подготвите за близките си у дома.
Постни сарми с ориз
Необходими продукти за 4 порции:
1 буркан лозови листа (или пресни, бланширани)
1 ½ ч. ч. ориз
2 глави лук
1 морков
1 ч. л. червен пипер
магданоз и джоджен – на вкус
сол
олио
1 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете ситно лука и моркова и ги задушете в малко олио.
Добавете ориза и го запържете, докато стане стъклен. Прибавете червен пипер, сол, нарязани подправки и около 1 чаша гореща вода. Оставете да поеме течността. Върху всеки лозов лист поставете малко от плънката и завивате стегнати сарми. Подредете ги плътно в тенджера, залейте с топла вода и малко олио. Притискайте с обърната чиния и оставете да се варят на слаб огън около 40–50 минути. При сервиране може да ги поръсите с лимонов сок.
Постна боб чорба
Необходими продукти:
300 г зрял боб
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
1 домат (или 1 с. л. доматено пюре)
1 ч. л. червен пипер
джоджен, чубрица
сол
олио
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта. Сварете го, изхвърлете първата вода и налейте нова. Нарежете зеленчуците на ситно и ги добавете към боба. Когато всичко омекне, запържете леко червения пипер в лъжица олио и го добавете към чорбата. Прибавете домата, подправките и сол на вкус. Оставете го да ври още 10 минути, след което му дайте време да си "почине".
Тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг настъргана тиква
1 ч. ч. захар
½ ч. ч. олио
1 ч. ч. счукани орехи
канела – по желание
Начин на приготвяне:
Задушете настърганата тиква с малко олио и захар. Когато омекне, добавете орехите и канелата. Подредете корите, като всяко листо намажете леко с олио и добавете от плънката. Навийте на руло или подредете на пластове. Печете в загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути. По желание може да поръсите с пудра захар.
Печени ябълки с орехи и мед
Необходими продукти:
4 големи ябълки
8 ч. л. мед
орехи – 4–5 с. л.
канела
Начин на приготвяне:
Издълбайте сърцевината на ябълките. Напълнете ги с нарязани орехи, мед и канела. Поставете ги в тава с малко вода на дъното и печете 25 минути на 180°C.
И да не забравяме, че в Деня на християнското семейство, колкото и да са вкусни ястията, истинската същност на празника е в това да бъдем заедно с близките си. Да усетим уюта през разговорите с тях и взаимното разбиране, което може да остави и едни от най-топлите спомени.

Коментари (0)
Вашият коментар