Напишете дума/думи за търсене

Трапезата в деня на християнското семейство

Снимка: Pexels

На 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство - празникът Въведение Богородично. Това е един от най-топлите, семейни и благословени дни, посветен на духовното единство, уважението между родители и деца и благодарността за дома.

Традицията повелява трапезата да бъде постна, тъй като празникът попада в периода на Коледните пости. Храната трябва да е проста, чиста и приготвена с любов.

На масата е добре да има постни сарми, боб, постни чушки, баница или тиквеник. Разбира се и постна пита, орехи и сезонни плодове.

Затова ви представяме няколко идеи, които да подготвите за близките си у дома.

Постни сарми с ориз

Необходими продукти за 4 порции:

1 буркан лозови листа (или пресни, бланширани)

1 ½ ч. ч. ориз

2 глави лук

1 морков

1 ч. л. червен пипер

магданоз и джоджен – на вкус

сол

олио

1 лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете ситно лука и моркова и ги задушете в малко олио.

Добавете ориза и го запържете, докато стане стъклен. Прибавете червен пипер, сол, нарязани подправки и около 1 чаша гореща вода. Оставете да поеме течността. Върху всеки лозов лист поставете малко от плънката и завивате стегнати сарми. Подредете ги плътно в тенджера, залейте с топла вода и малко олио. Притискайте с обърната чиния и оставете да се варят на слаб огън около 40–50 минути. При сервиране може да ги поръсите с лимонов сок.

Постна боб чорба 

Необходими продукти:

300 г зрял боб

1 глава лук

1 морков

1 зелена чушка

1 домат (или 1 с. л. доматено пюре)

1 ч. л. червен пипер

джоджен, чубрица

сол

олио

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от вечерта. Сварете го, изхвърлете първата вода и налейте нова. Нарежете зеленчуците на ситно и ги добавете към боба. Когато всичко омекне, запържете леко червения пипер в лъжица олио и го добавете към чорбата. Прибавете домата, подправките и сол на вкус. Оставете го да ври още 10 минути, след което му дайте време да си "почине".

Тиквеник

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 кг настъргана тиква

1 ч. ч. захар

½ ч. ч. олио

1 ч. ч. счукани орехи

канела – по желание

Начин на приготвяне:

Задушете настърганата тиква с малко олио и захар. Когато омекне, добавете орехите и канелата. Подредете корите, като всяко листо намажете  леко с олио и добавете от плънката. Навийте на руло или подредете на пластове. Печете в загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути. По желание може да поръсите с пудра захар.

Печени ябълки с орехи и мед

Необходими продукти:

4 големи ябълки

8 ч. л. мед

орехи – 4–5 с. л.

канела

Начин на приготвяне:

Издълбайте сърцевината на ябълките. Напълнете ги с нарязани орехи, мед и канела. Поставете ги в тава с малко вода на дъното и печете 25 минути на 180°C.

И да не забравяме, че в Деня на християнското семейство, колкото и да са вкусни ястията, истинската същност на празника е в това да бъдем заедно с близките си. Да усетим уюта през разговорите с тях и взаимното разбиране, което може да остави и едни от най-топлите спомени.

Намерете ни във Вайбър за най-доброто от деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X