Напишете дума/думи за търсене

Три традиционни български ястия за зимата

Снимка: Pixabay

Отново сме на българска вълна в кухнята. Представяме ви три ястия, които спокойно да приготвите на своите близки. Те са много вкусни и съвсем подходящи за по-студените месеци.

Пълнени чушки с ориз и кайма

Необходими продукти за 6 порции:

10 средно големи червени чушки

500 г смесена кайма (свинска и телешка)

1 чаша ориз (около 200 г)

2 глави лук, ситно нарязан

2 моркова, настъргани

2 с.л. доматено пюре (или 1 настърган домат)

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. суха чубрица

сол и черен пипер на вкус

4 с.л. олио

2 ч.ч. гореща вода или бульон

по желание – малко пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте чушките, внимателно изрежете дръжките и почистете семките. Посолете леко отвътре и оставете настрана. В дълбок тиган загрейте олиото. Задушете лука и морковите до златисто. Добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби и побелее. Прибавете ориза и запържете още 2–3 минути, за да стане прозрачен. Подправете с червен пипер, сол, черен пипер и чубрица. Добавете доматеното пюре и 1 чаша топла вода. Варете на тих огън 5–6 минути, докато оризът поеме течността.

Напълнете чушките до ¾ от обема им (оризът ще набъбне). Подредете ги в тава или тенджера. Залейте с 1–2 чаши гореща вода, колкото да покрие дъното. Печете в загрята на 180°C фурна около 45–50 минути. По желание, в края може да приготвите и яйчено-млечна заливка (1 яйце + 200 мл кисело мляко + 1 с.л. брашно), която се излива върху чушките и се запича още 10 минути до златисто.

Сарми с лозови листа (или зелеви, според сезона)

Продукти за около 25 сарми:

25 лозови или зелеви листа

400 г смесена кайма

1 чаша ориз

1 голяма глава лук

1 морков

2 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. джоджен или чубрица

сол и черен пипер

1 домат, настърган (или 2 с.л. доматено пюре)

2 ч.ч. вода или бульон

Начин на приготвяне:

В загрято олио задушете лука и моркова. Прибавете каймата и разбъркайте, докато стане на трохи.
Сложете ориза, доматите и подправките. Задушете 5 минути, след което свалете от огъня.

Ако използвате пресни лозови листа – бланширайте ги за 1–2 минути в гореща вода. Ако са зелеви – изплакнете от саламурата, за да не са прекалено солени. Сложете по 1 ч.л. от плънката в основата на листото, завийте плътно, като подвиете краищата навътре.

Подредете сармите плътно в тенджера, с „фугата" надолу.
Залейте с топла вода или бульон, колкото да ги покрие. Сложете отгоре чиния, за да не се развият, и варете на слаб огън около 45 минути.Поднесете със заливка от кисело мляко и чесън или с лимонов сок.

Домашни кюфтета с доматен сос

Необходими продукти: 

500 г смесена кайма

1 яйце

2 с.л. галета

1 малка глава лук, настъргана

1 ч.л. кимион

сол и черен пипер

2 с.л. олио

За соса:

2 с.л. олио

2 с.л. брашно

400 мл доматен сок или пасирани домати

1 ч.л. захар

сол, черен пипер, щипка босилек

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с яйцето, галетата, лука и подправките. Оформете кюфтета, оваляйте леко в брашно и ги запържете до златисто.

В отделен съд загрейте олиото, добавете брашното и разбъркайте до светлокафяво.Прибавете доматения сок, захарта и подправките. Варете 10 минути на тих огън.

Подредете кюфтетата в тенджера, залейте с горещия сос и оставете да къкрят още 15 минути. Поднесете с ориз, картофено пюре или просто с топъл домашен хляб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X