Италианската кухня е сред най-известните и предпочитани по света. Но не само пицата и пастата са характерни за нея. Представяме ви три ястия, които да приготвите за любимите си хора, а също може да поднесете и при специални поводи.
Ризото с гъби
- Необходими продукти за 4 порции
320 г ориз за ризото (Arborio или Carnaroli)
300 г свежи гъби (шампиньони или манатарки)
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 л зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г пармезан, настърган
3 с.л. зехтин
30 г масло
сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз за поръсване
- Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно. Гъбите нарежете на филийки.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до прозрачност. Добавете гъбите и гответе 5–7 минути, докато омекнат.
Прибавете ориза и го запържете 1–2 минути, докато стане леко прозрачен по краищата. Дегласирайте с бялото вино и оставете течността да се изпари.Постепенно добавяйте горещия бульон по 1 черпак, като бъркате постоянно, докато оризът абсорбира течността. Продължете, докато оризът е кремообразен и „al dente" (около 18–20 минути). Махнете от огъня, добавете маслото и пармезана, разбъркайте добре. Подправете със сол и пипер и поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
Печено патешко с портокалов сос (Anatra all'Arancia)
- Необходими продукти за 4 порции
1 цяла патица (около 1,5–2 кг)
сол и черен пипер на вкус
2 портокала (сок и кора)
150 мл пилешки бульон
2 с.л. захар
2 с.л. балсамов оцет
50 г масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Почистете патицата и я подсушете с кухненска хартия. Натъркайте я със сол и пипер отвътре и отвън.
Поставете я в тава за печене и я сложете във фурната за около 1,5–2 часа, като периодично поливате със собствения ѝ сок.
Междувременно пригответе соса: настържете кората на портокалите и изцедете сока. Загрейте бульона, добавете захарта, балсамовия оцет и портокаловия сок и оставете да къкри 5–10 минути. Когато патицата е почти готова, добавете маслото и портокаловата кора в соса. Нарежете патицата на порции и сервирайте, полята с портокаловия сос.
Печени зеленчуци по тоскански
- Необходими продукти за 4 порции
2 червени чушки
2 тиквички
2 патладжана
1 глава лук
3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. Нарежете чушките, тиквичките и патладжана на едри кубчета или филийки. Нарежете лука на полумесеци и чесъна на тънки филийки. Смесете всички зеленчуци в голяма купа с 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разпределете ги върху тавичка с хартия за печене и печете около 25–30 минути, като разбърквате веднъж. След изпичане добавете останалия зехтин, балсамовия оцет и пресния босилек. Сервирайте топли като гарнитура или основно.

Коментари (0)
Вашият коментар