Напишете дума/думи за търсене

На гости на италианската кухня, но не с пица и паста

Снимка: Pexels

Италианската кухня е сред най-известните и предпочитани по света. Но не само пицата и пастата са характерни за нея. Представяме ви три ястия, които да приготвите за любимите си хора, а също може да поднесете и при специални поводи.

Ризото с гъби 

  • Необходими продукти за 4 порции

320 г ориз за ризото (Arborio или Carnaroli)

300 г свежи гъби (шампиньони или манатарки)

 1 малка глава лук

2 скилидки чесън

 1 л зеленчуков бульон

100 мл бяло вино

50 г пармезан, настърган

 3 с.л. зехтин

 30 г масло

сол и черен пипер на вкус

Пресен магданоз за поръсване

  • Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на ситно. Гъбите нарежете на филийки.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до прозрачност. Добавете гъбите и гответе 5–7 минути, докато омекнат.
Прибавете ориза и го запържете 1–2 минути, докато стане леко прозрачен по краищата. Дегласирайте с бялото вино и оставете течността да се изпари.Постепенно добавяйте горещия бульон по 1 черпак, като бъркате постоянно, докато оризът абсорбира течността. Продължете, докато оризът е кремообразен и „al dente" (около 18–20 минути). Махнете от огъня, добавете маслото и пармезана, разбъркайте добре. Подправете със сол и пипер и поръсете с пресен магданоз преди сервиране.

Печено патешко с портокалов сос (Anatra all'Arancia)

  • Необходими продукти за 4 порции  

 1 цяла патица (около 1,5–2 кг)

сол и черен пипер на вкус

2 портокала (сок и кора)

150 мл пилешки бульон

2 с.л. захар

 2 с.л. балсамов оцет

 50 г масло

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Почистете патицата и я подсушете с кухненска хартия. Натъркайте я със сол и пипер отвътре и отвън.
Поставете я в тава за печене и я сложете във фурната за около 1,5–2 часа, като периодично поливате със собствения ѝ сок. 

Междувременно пригответе соса: настържете кората на портокалите и изцедете сока. Загрейте бульона, добавете захарта, балсамовия оцет и портокаловия сок и оставете да къкри 5–10 минути. Когато патицата е почти готова, добавете маслото и портокаловата кора в соса. Нарежете патицата на порции и сервирайте, полята с портокаловия сос.

Печени зеленчуци по тоскански 

  • Необходими продукти за 4 порции

2 червени чушки

 2 тиквички

 2 патладжана

1 глава лук

 3 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

2 с.л. балсамов оцет

сол и черен пипер на вкус

пресен босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. Нарежете чушките, тиквичките и патладжана на едри кубчета или филийки. Нарежете лука на полумесеци и чесъна на тънки филийки. Смесете всички зеленчуци в голяма купа с 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разпределете ги върху тавичка с хартия за печене и печете около 25–30 минути, като разбърквате веднъж. След изпичане добавете останалия зехтин, балсамовия оцет и пресния босилек. Сервирайте топли като гарнитура или основно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X