Напишете дума/думи за търсене

Ранни симптоми на мускулна дистрофия

5. Проблеми с говоренето, дъвченето и преглъщането

Проблемите с храненето, включително загубата на способността за дъвчене на храна или преглъщане, кашляне, задушаване или гъгнещ глас след хранене, може да бъдат първите признаци на Болестта на Кенеди. Това заболяване може да се прояви при всяка възраст, но най-често се развива в средата на живота.

Заедно с хранителните затруднения, може да почувствате като промени в говора, носово говорене, дори пълна атрофия на мускулите на лицето, челюстта и езика. Всички те изискват незабавно медицинско лечение.

6. Сърдечни проблеми

При няколко форми на мускулна дистрофия може да се появят прогресивни промени във функционирането на сърцето. Те се наричат ??кардиомиопатия и може да нямате никакви симптоми на ранен етап, въпреки че някои хора изпитват задух, умора или подуване на краката.

Въпреки това сърдечният мускул не може да работи толкова добре, колкото би трябвало. С течение на времето може да се сдобиете с неравномерен сърдечен ритъм, припадъци и замайване.

7. Катаракта

В допълнение към загубата на мускули хората, които имат мускулна дистрофия, често страдат от различни очни проблеми. Тези проблеми включват слабост в мускулите на очите, сълзливи очи, ниско очно налягане и катаракта.

Катарактата е най-честият признак на мускулна дистрофия. Представлява зацапване на лещата в окото и обикновено води до замъглено виждане, избледняване усещането за цветове, проблеми с ярки светлини и с нощното виждане.

8. Плешивост и безплодие при мъжете

Някои мъже с такова заболяване преминават през хормонални промени.

Те обикновено причиняват ранно оплешивяване в предната част на скалпа, което започва през 20-те или 30-те години на мъжа. Ендокринното разстройство може също да причини импотентност и атрофия на тестисите. Това състояние води до безплодие или невъзможност за деца.

Как да лекуваме мускулната дистрофия?

Въпреки че няма истински лек за мускулна дегенерация, може да направите някои прости неща, за да запазите мускулите си здрави и силни.

- Упражнявайте се редовно. Тъй като мускулите преминават през процеса на постепенно отслабване, един от най-добрите начини за забавяне е да се спортува ежедневно. Редовните физически дейности с ниска интензивност и стречинг ще ви помогнат да стимулирате тялото и да изграждате мускули естествено.

- Яжте повече храни, които са богати на витамини Е и D. Ако страдате от мускулна слабост, консумирайте повече сьомга, сардини, скариди, сирене, яйца, бадеми, авокадо, броколи и зехтин.

- Използвайте куркума на прах при готвене. Тази индийска подправка съдържа съединението куркумин, което може да бъде полезно за предотвратяване и лечение на мускулно изхабяване.

- Пийте зелен чай вместо други напитки. Според някои проучвания пиенето на около 7 чаши зелен чай на ден може да помогне за забавяне на влошаването на мускулната тъкан, борейки оксидативния стрес в мускулите.

- Добавете сода за хляб във ваната. Благодарение на алкалната си природа, това вещество може да защити мускулите и да премахне болката и възпаленията в тях.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X