Напишете дума/думи за търсене

Спортове, подходящи за високо кръвно и проблемни колене

Казват, че спортът лекува, но в същото време, когато се разболеем от нещо, ни дават списък със забранените физически активности. Това обаче не бива да е причина да се залежаваме, защото отказвайки се от спорта, ние се обричаме на все повече проблеми. Затова дори и болни, се занимавайте със спорт, стига той да е подходящ за вас… защото това е правилният път към здравето.

Проблеми с коленете

Често когато ни болят коленете, ние предпочитаме да не ги натоварваме и така даже си правим още по-лоша услуга, защото след това и най-малкото движение е свързано с болка. Спортовете, които са подходящи за вас са йога, каране на колело и плуване. Всички те обаче трябва да се практикуват след специална консултация с кинезитерапевт, който да ви каже кои упражнения може и кои не може да изпълнявате в йогата; при карането на колело – най-важно е правилно да нагласите седалката, така че натоварването да не е върху коленете, а при плуването – за предпочитане са стилове, при които коленете не се сгъват много.

Избягвайте: тенис на корт, футбол, волейбол или баскетбол, защото резките смени в движението, извиванията, скачането и евентуален удар крият огромен риск за коленете.

Високо кръвно

Ако страдате от високо кръвно е задължително да практикувате някакъв спорт. Най-важното е да не се претоварвате и да се занимавате само и единствено за удоволствие. Идеални са вас са разходките на чист въздух. Колоездене, плуване или голф също са подходящи. Но внимавайте – винаги, когато сте на открито, носете шапка, защото излагането на слънце, също крие рискове от повишаване на кръвното.

Избягвайте: силно натоварване, хот йога, вдигане на тежести и бойни спортове.

Астма

Най-препоръчваните активности за вас са разходките и плуването. Благодарение на тях може да облекчите симптомите на заболяването си. Дори може да се заемете с каране на колело, но предимно на равен терен и то бавно.

Избягвайте: спортове в затворени помещения или при които има контакт с животни – например езда. Трябва да внимавате и със спортуването на открито, когато времето е прекалено студено, сухо или има полени. Напълно забранено за вас е гмуркането.

Проблеми с кръста

Силната болка в кръста може да откаже всеки от спортни занимания, но всъщност именно някои спортни занимания са единствената превенция срещу болката. По време на криза, разбира се, не бива да се занимавате с никакви упражнения.

Но, когато тя отшуми е задължително да правите комплекс упражнения всеки ден. Най-добре е те да са изготвени от кинезитерапевт.

Най-подходящи за вас са йогата, пилатесът, плуването и акваеробиката. Но задължително след консултация със специалист, защото някои от упражненията в йогата и пилатеса са ви забранени. Задължително трябва да укрепите коремните мускули и тези на гърба – това ще облекчи болките.

Избягвайте: бойни спортове като джудо и карате, занимания с подскоци и резки движения като модерен балет или такива, при които тялото се извива.

Сърдечносъдови проблеми

Физическата активност е задължителна, но забравете за каквито и да са състезания. Имайте предвид също, че спортът може да се практикува само, когато нямате криза и след консултация със специалист. Най-добрият вариант е разходки – по 30 минути на ден като започнете постепенно, ако досега не сте практикували никакъв спорт – един път седмично, след това два, докато стигнете до 3-5 пъти седмично. Плуването също е подходящо, но единствено бавно, без да се стига до задъхване – ако ви е трудно, в началото може дори само вървене или леки упражнения във вода.

Забравете са всякакви натоварващи активности, колективни спортове или състезания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X