Напишете дума/думи за търсене

Кръвното може да се свали по естествен начин

Ако сте от хората, които имат високо кръвно налягане, но още нямате нужда от лекарства, естествените начини могат да ви помогнат.


Променете съдържанието на чашата си

Изследванe на американски учени твърди, че три чаши чай от хибискус на ден намаляват систоличното налягане до 7 единици за около шест седмици. Това е равносилно на ефекта от доста лекарства за сваляне на кръвно.

Внимавайте със солта

Откажете се от храни като бял хляб, бисквити, корнфлейкс, полуфабрикати. Те съдържат 80% от солта, която консумираме.

Приемайте калий

Той неутрализира ефекта на натрия от солта и е много полезен за контролиране на кръвното налягане. Добър източник на калий са бананите, пъпешите, сладките картофи и гъбите.

Научете се да дишате

Бавното дишане и техниките за медитация като йога и тай чи намалява хормоните на стреса, които увеличават ренина, бъбречен ензим, повишаващ кръвното налягане. Опитайте по пет минути сутрин и вечер. Вдишвайте дълбоко и издувайте корема си. Издишайте докрай и отпуснете напрежението.

Пийте сок от червено цвекло

Лекари от Великобритания са установили, че пациенти, които пият по 250 мл фреш от червено цвекло на ден имат значително по-ниско кръвно налягане.

Заменете кафето с безкофеиново

Кафето може да повиши кръвното налягане, защото стеснява квъвоносните съдове, усилва ефекта на стрес и кара сърцето да бие по-бързо. Учени от университета в Дюк, САЩ, направили опит и установили, че 500 мг кофеин - три чаши кафе на ден, повишават кръвното с 4 единици.

Взимайте добавки

Изследвания показват, че добавки с коензим Q 10 намаляват кръвното налягане с 10 до 17 единици. Коензимът е антиоксидант, нужен за производството на енергия и помага на кръвоносните съдове да се разширяват. Посъветвайте се с личния си лекар относно количеството добавки, които трябва да приемате на ден.

Релаксирайте с музика

В университета във Флоренция направили опит с 28 човека, които взимат лекарства за хипертония. Организирали ги да слушат успокояваща музика - класическа, келтска, индийска, по 30 минути всеки ден, като едновременно с това дишат спокойно и бавно.

След седмица те намалили показателите на кръвното си налягане с 4 единици, а след месец с 5 единици.

Отслабнете
Учените доказват, че шанса да имате високо кръвно (постоянни стойности 140/90 и повече), ако сте с наднормено тегло е два пъти по-голям.

Спортувайте
Редовни леки разходки могат да намалят високите стойности на кръвното ви налягане до няколко единици. Редовното спортуване укрепва сърцето, така че да може да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Поставете си за цел да ходите бързо поне 30 минути почти всеки ден, като увеличавате темпото, за да не свиква тялото към еднообразно натоварване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X