Напишете дума/думи за търсене

10 мита за кръвното налягане

Проблемите с артериалното налягане са сред най-разпространените заболявания, но въпреки това знаем малко за тях.

Оплакваме се, че главата ни боли, че ни се вие свят и всичко пред очите ни се замъглява, че сърцето ни бие като лудо или че се чувстваме отпаднали още преди да сме станали сутрин от леглото. И не се досещаме, че причината за тези неразположения може би е повишеното или пониженото артериално налягане. Проблемите с кръвното отдавна не са типични само за по-възрастните, тъй като все повече хора в активна възраст страдат от тях. При това са на първо място сред причините за смърт, наред със сърдечно-съдовите заболявания. Може би затова се множат и заблудите, свързани с кръвното.

Мит 1 - Не чувствам кръвното ми да варира - значи всичко ми е наред

Пълна заблуда. Артериалната хипертония може да е без клинични прояви, особено когато е в ранен стадий. И докато си живеем както обикновено, в тялото ни настъпват необратими промени, които понякога могат да ни струват живота. Ето защо, когато достигнем определена възраст, е задължително периодично да мерим кръвното си налягане. За мъжете тази възраст е 25-30 години, т.е. те са уязвими в разцвета на възрастта си. Естрогенът при жените държи кръвното под контрол до климакса. След 50-60 години обаче те губят природната си “защита”.

Мит 2 - Това е моето “работно” налягане и не се налага да се лекувам

Наистина съществува понятие “работно” налягане, при което човек се чувства добре. Но “работното” налягане не винаги съвпада с нормалното. Сега е прието да се смята, че нормалното налягане не бива да надвишава 139/89 и да не е по-ниско от 90/60. Когато то е извън тези граници, значително се натоварват стените на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и други органи. Знаем колко са опасни състояния като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност.

Когато апаратът за кръвно показва стойности 160/100-180/120 трябва да сте наясно, какво рискувате.

Установено е, че ако се превишат трайно стандартните норми на кръвното, дори само с 10 мм живачен стълб, рискът от усложнения скача на 30%. И дори високото кръвно да не ви създава дискомфорт, вземете мерки, за да го свалите.

Мит 3 - Проблемите с кръвното са ми по наследство, не мога да ги избегна

Това е вярно отчасти. Наследява се не високото или ниското кръвно, а предразположеността към тях.

Има болести, които са доста разпространени и се наричат многофакторни - захарен диабет, язвена болест на стомаха, исхемична болест на сърцето, алергични заболявания, бронхиална астма, псориазис, шизофрения, които се развиват под действието на много фактори, най-важният от които е наследствената предразположеност.

Рискът да се развие многофакторно заболяване е правопропорционален на броя болни роднини. От поколение на поколение заболяванията стават по-тежки, по-рано се проявяват и по-често се срещат.

Установено е, че ако от хипертония са страдали и двамата ви родители, то рискът за вас е около 57%, ако само майка ви - 30%, само баща ви - 13%.

Освен гените има и други фактори, които предразполагат към високо кръвно, като тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване, обездвижване, нездравословно хранене, стрес.

Мит 4 - Добре е често да сменяме лекарствата за кръвно, за да не привикне организмът ни към тях

И това не е вярно. Съвременните препарати за понижаване на кръвно са разработени така, че да се приемат пожизнено. Те се назначават постепенно, според стадия на хипертонията и съпътстващите заболявания.

Подборът на най-подходящото за вас лекарство и дозата му не е никак лесен, изисква дълго време и търпение. Особено трудно, е ако страдате от сърдечна недостатъчност.

Да се сменя препаратът без причина е нежелателно.

Мит 5 - Защо да чакам пред кабинета на доктора, ще питам мама - тя е хипертоник от години

Има над 6 различни групи препарати за кръвно налягане и всяка от тях е със свои показания и противопоказания. Дори вътре в една група препаратите се различават по свойствата си и се подбират индивидуално според колебанията на кръвното, съпътстващите заболявания и състоянието на пациента. Не бива да се доверявате на опита на роднини, съседи и приятели. Само високо квалифициран кардиолог може да избере най-подходящото за вас лекарство.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X