Напишете дума/думи за търсене

Незабележими признаци, подсказващи, че е време за доктор

6. Детето има нездрав сън и е раздразнително

Много често децата не може да кажат какво и къде точно ги боли, поради което родителите трябва да умеят да четат признаци и да диагностицират непряко някои здравни проблеми. Продължителното лошо настроение сутрин може да бъде симптом за хелминти – паразитни червеи, които са специфични за децата.

Раздразнението и лошото настроение сутрин се дължат на нощната активност на хелминтите, които лишават детето от адекватен сън. Любопитно е, че сърбежът, който е съпътстван от този проблем, невинаги се появява видимо.

7. Възпаление на гърлото повече от 2 пъти годишно

Ако често боледувате от ангина и възпалени сливици, вашите стави са подложени на ненужен стрес, дори ако нямате очевидни усложнения по време на заболяването. Това е така, защото ангината и тонзилитът са стрептококови инфекции, а те са един от причинителите на ревматизма.

8. Цветът на кожата е променен видимо

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и много често кожните проблеми, които изглеждат козметични, говорят за по-сериозни нередности в тялото.

Трябва да посетите лекар, ако получите необичаен оттенък на кожата. Един от първите симптоми на проблеми с черния дроб е жълт оттенък на кожата и кафява пигментация на подмишниците. Пожълтяването на кожата може да сигнализира за увреждане на чернодробните тъкани или канали, докато промененият цвят на подмишниците сигнализира за предозиране с желязо.

9. Отнема много време зарастването на малка раничка

Ако имате рана на кожата, която не иска да зарасне, може да е проява на базалноклетъчен карцином. Мъжете са склонни към този тип онкологично заболяване повече от жените. Тази болест лесно се лекува в ранните стадии.

Лекарите препоръчват медицинска консултация възможно най-рано. Ако отидете 6 седмици от незарастването, това е период, който се счита за прекалено дълъг. Такива рани са особено опасни на места, където те не са забележими на пръв поглед - уши, скалп, и невинаги причиняват болка.

10. Зениците се разширяват на всяка светлина

Разширените зеници заедно с други симптоми може да сигнализират за инфекциозни, неврологични и офталмологични заболявания. Ако има други симптоми като гадене, повръщане, сънливост, нарушено движение или намалена чувствителност на крайниците, потърсете лекар.

Ако разширените ученици са единственият симптом, консултирайте се с невролог и очен лекар през следващите 3 дни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X