Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на хроничната обструктивна белодробна болест

Ако сте били или сте дългогодишни пушачи, или живейте с такива, тогава сигурно сте чували поне веднъж предупреждение от личния си лекар, свързано с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Според експертите от клиниката "Майо" заболяването се дължи на продължително излагане на дразнещи газове и ако не се диагностицира достатъчно скоро или не се лекува правилно, това може да изложи пациента на риск от развитие на сърдечни заболявания, рак на белите дробове и множество други потенциално смъртоносни болести.

Тъй като рисковете, свързани с болестта, са толкова високи, е важно лечението да започне веднага след появата на първите признаци. Ето 5 от най-важните.

Чувство за стягане в областта на гръдния кош

Според експертите не е необичайно някои хора, страдащи от ХОББ, да си хукнат към спешното отделение, мислейки, че може да имат сърдечен удар. Това се усеща, когато в белите дробове се увеличи количеството слуз или когато дихателните пътища са раздразнени до степен, в която се образуват блокажи.

Синкав цвят на ноктите

Синият оттенък може да се появи и въру устните, ръцете, краката и глезените. Това се нарича цианоза и е знак, че пациентът не получава достатъчно количество кислород в кръвта. Когато това се случи, обикновено здравите червени кръвни клетки стават със сиво-син цвят, който понякога може да се прояви върху кожата.

Липса на енергия или хронична умора

Както споменахме, един от отличителните белези на страдащите от ХОББ е, че не получават кислорода, от който се нуждаят. Това означава, че телата и мозъкът им не функционират на 100%. Заради този дефицит страдащите може да изпитат хронична умора и симптоми на депресия.

Недостиг на въздух

Пациентите с ХОББ съобщават, че изпитват затруднения в дишането - понякога дори когато не извършват физическа активност. Това се нарича диспнея и се случва, когато повредените вече бели дробове са претоварени и не може да приемат повече кислород. Този симптом е толкова лош в някои случаи, че пациентите може да се нуждаят от специален инхалатор или стероидно лечение за извършване на елементарни упражнения.

Свръхпродукция на слуз

Ако страдате от ХОББ, или сте в обкръжението на човек с това заболяване, тогава вероятно сте забелязали упоритата, болезнена и често "мокра" кашлица, която придружава болестта. Това се случва, когато дробовете са изпълнени с толкова много слуз, че е трудно да я изхвърлят. Понякога този симптом така се влошава, че слузта "попада" в капан и става причина за тежки инфекции в гръдния кош.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X