Напишете дума/думи за търсене

Към кои болести са предразположени пушачите

Пушенето е удоволствие, начин да се намали напрежението от деня, глътка отдих по време на напрегнатите задачи в работата. Но крие и много изненади. Заради тях някои болести стават още по-страшни и продължителни. Към кои точно са предразположени пушачите, обяснява д-р Венцислава Пенчева, д.м. Тя е главен асистент в катедрата по Препедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“.

По-често се срещат бронхитите

При пушачите по-често се срещат бронхитите (възпаление на бронхите). Цигареният дим е фактор, който уврежда лигавицата на дихателните пътища и по този начин може да се образува по-голямо количество секрет. Хроничният бронхит е предразположение към задържането на тези секрети и към по-чести инфекции. „За да има хроничен бронхит, налице е кашлица, храчки повече от три месеца в две последователни години, т.е. - хронично възпаление на лигавицата“, обяснява д-р Пенчева. След като станат от сън, пушачите обикновено имат храчки. Кашлицата, която те смятат за „пушаческа“ и приемат за нещо нормално, може да е хроничен бронхит. „Ако се спре тютюнопушенето и се вземат мерки, бронхитът може да се излекува, особено ако е в ранен етап на болестта“, казва д-р Пенчева.

Предразположени са към хронична обструктивна белодробна болест

По принцип пациентите с ХОББ в голям процент са пушачи. При тях е вероятно да се получи хронично възпаление, което може да е било хроничен бронхит и той с времето да е преминал в хронична обструктивна белодробна болест. При нея се получава промяна в ширината на бронхите. Те стават по-тесни, което пречи на издишването на въздуха и той се задържа в тях. При лечение следва подобрение, но не и пълно излекуване. Медикаментите намаляват възпалението на белия дроб, от една страна, а от друга - предизвикват разширение на тези стеснени бронхи.

Лечението е с инхалатор - т.нар. помпичка с медикаменти, предписани от лекаря. Дългогодишният пушач с ХОББ може да развие дихателна недостатъчност.

Увеличен риск от рак на белите дробове

Рискът от развитие на карцином на белите дробове е завишен при пушачите. Лечението му е оперативно, последвано от химиотерапия, лъчетерапия. Всичко зависи от типа на карцинома и от неговия стадий. Важно е да се разбере дали пациентът има само локализиран тумор или разпространение на клетките в лимфните възли, които са близо до белия дроб, или пък има туморни клетки в други органи. При карциномите говорим за 5-годишна преживяемост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X