Напишете дума/думи за търсене

Обърнете внимание на белите си дробове

На 23 октомври се отбеляза Денят на спирометрията и в 12 града на страната всеки безплатно можеше да установи състоянието на белите си дробове. Идеята и реализацията на прегледите дължим на Българското дружество по белодробни болести. Как мина инициативата в Плевен и кои са най-сериозните белодробни проблеми пред българите, обяснява доц. Явор Иванов началник на клиниката по Пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ „Д-р „Георги Странски“.

Идеята на инициативата е да се даде възможност на хората, които имат известни оплаквания, или съмнения за проблем с дишането, да проверят това бързо и лесно със спирометрия. „На 24 октомври през специално изградената шатра в центъра на Плевен преминаха 259 човека, от които 20% имаха намаления в показателите на дишане. От тези 20%, 17% бяха новооткрити пациенти, които не знаеха, че имат белодробен проблем. Те попълниха картонче и ги изпратихме към личните лекари, за да ги насочат към специалист за уточняване на проблема“, обяснява за ползата от инициативата доц. Иванов. За секунди спирометърът отчита доколко бронхите работят нормално и има ли проблем с дишането. По този начин се откриват двете основни болести, които мъчат българите - астма и хронична обструктивна белодробна болест.

ХОББ не е невинна болест, но състоянието може да се подобри

Тази болест е свързана със сериозни необратими промени в структурата на бронхите и белия дроб. В резултат на тях пациентът не може да издишва въздуха, който е приел. Така алвеолите и дробовете се раздуват. Колкото по-рано се открие, толкова шансовете за забавяне на хода й са по-големи. Лекува се с инхалатори, които съдържат лекарства за разширяване на бронхите за 24 часа. Прилагат се и медикаменти, намаляващи възпалението в белите дробове.

Астмата обикновено се лекува

Този проблем е свързан със спазъм на мускулатурата на бронхите и затруднение в издишването на въздуха. Но това възпаление е преходно и лечимо. Астмата се лекува по-лесно, особено при децата, защото в дробовете няма трайни структурни промени. Ако не се лекува, тогава може да настъпят трайни увреждания. „Когато лекуваме деца, имаме няколко цели – да намерим фактора, който предизвиква спазъма в бронхите. Да препоръчаме използване на инхалаторно противовъзпалително лечение, както и да проследим състоянието на детето във времето“, обяснява доц. Иванов. Но напомня, че ако астмата остане и след пубертета, тя съпътства човек до края на живота му. За подобряване състоянието на детето лекарят препоръчва то да ходи на море, на планина или на друго място, където въздухът е чист, няма автомобилен трафик, няма прахово замърсяване, тецове, комини, пушек от въглища.

При дълга кашлица – среща с пулмолог

Тъй като зимните инфекции са тежки и упорити, ако след грип кашлицата остане, има недостиг на въздух или храчки, е задължително да си направи консултация с пулмолог. Страдащият може да се нуждае от допълнително лечение. „При някои хора кашлицата остава дори 3-6 месеца, за която освен сиропи и медикаменти много помага джинджифилът. Когато човек кашля повече от месец, отделя храчки или има свирене в гърдите, трябва да отиде на лекар, за да се види каква е причината“, препоръчва доц. Иванов.

-----
При наличие на храчки, трябва да се провери в микробиологична лаборатория дали причинителят е бактерия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X