Напишете дума/думи за търсене

5 симптома, които не бива да пренебрегваме

Ако се замисляте всеки път, когато нещо ви наболява или пробожда няма да ви остане време за друго през деня. Оставяте тъпата болка да ви напомня, че лошото не боли и че за всяка болка има лек. Но има и причина, понякога по-опасна, отколкото ви се иска да допуснете.

Отпадналост в ръцете и краката
Внезапно чувство на слабост в крайниците без конкретна причина, изразено особено в едната част на тялото. Може би организмът ви дава сигнал за сериозен здравословен проблем – инсулт. Сред симптомите на това състояние са и загуба на равновесие, чувство на замаяност, трудност с ходенето и проблеми с говора. Потърсете помощ бързо и ако зрението ви се влоши или почувствате много силно главоболие. Лекарската намеса през първите няколко часа при случаи на инсулт е от съществено значение.

Болки в гърдите
Потърсете помощ, особено ако са придружени от стягане, тежест в гръдния кош, недостиг на въздух, изпотяване или гадене, защото може да става дума за инфаркт. Според Световната здравна организация исхемичната болест на сърцето или миокардния инфаркт е и ще продължи да бъде сред първите 20 причини за смърт в световен мащаб през следващите години.

Чувствителност и болка в крака
По-точно в долната и задна част на крака. Усещането може да е сигнал за тромбоза. Обикновено обездвижването е причина за това състояние – продължителен престой в седнало положение или на легло. Болката може да е по-изразена в изправено положение или докато вървите. Не е изключено кракът да се подуе, зачерви и да е топъл на пипане. Ако извиете пръстите на засегнатия крак нагоре, болката може да се засили. Но не е задължително. Отсъствието й не е причина да пренебрегнете състоянието като цяло.

Кръв в урината
Едва ли се заглеждате в тоалетната чиния всеки път преди да пуснете водата. Не е зле да хвърляте обаче поглед поне от време на време. Особено ако ви боли в областта на кръста. Кръвта в урината вероятно е знак за наличие на камък в бъбрека. Само специалист може да помогне за облекчаване на състоянието и за назначаване на адекватно лечение. Не се колебайте да го потърсите. Проблемът може и да е с жлъчката.

Хрипове
Те не са просто остатъчни следи от прекарания грип или настинка. Хриповете може да са знак за астма, белодробна болест, остра алергия, вдишване на химикали. А също и на пневмония или бронхит. Не чакайте да се размине от само себе си, защото най-вероятно няма. Не чакайте и за рутинната профилактична среща с доктора, за да му споделите, че едва успявате да си поемете въздух. Състоянието е сериозно и има нужда от адекватна и навременна помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X