Напишете дума/думи за търсене

7 дребни неща, които спират вирусите

Постоянно сме изложени на лоши бактерии и вируси, но имаме много ефективен механизъм за вътрешна защита, наречен имунната система. Специални клетки се разпространяват в цялото ни тяло и когато ни ударят вредители, клетките изпращат предупредителен сигнал към другите части на нашата система, за да се грижат за нея и да предотвратят разпространението на болестта. Имунната система на практика е мрежа, която извършва невероятна работа в наша защита.

За да останем здрави тази зима, може да правим тези 9 дребни неща, които са помощници на имунната система.

1. Чесън и мед

Медът е пълен с витамини, минерали, антиоксиданти и ензими. Той действа и като антиоксидант, борещ се със свободните радикали. Чесънът съдържа съединения, които повишават способността на белите кръвни клетки да се борят срещу някои вируси. Важно е чесънът да се счуква, а не да се реже, защото по време на смачкването основният му компонент алиин се активизира.

Поставете 10 скилидки чесън в буркан и напълнете с 1 чаша суров мед. Оставете на стайна температура в продължение на 3-5 дни и след това го приберете в хладилника. Приемайте по една чаена лъжичка мед веднъж на ден.

2. Чай от куркума и джинджифил

Куркуминоидите, активни съставки в куркумата, имат много антивирусни и имуностимулиращи свойства.

Джинджифилът притежава силни антибактериални и антивирусни свойства, които подпомагат имунната система.

Сварете 3 ч.ч. вода и добавете2 ч.л. куркума и 1 см обелен и настърган джинджифил. Оставете да престои 5-10 мин. Добавете мед или лимон на вкус.

3. Лимонова вода

Лимоните са с изключително високо съдържание на витамин С, което ги прави отличен усилвател на имунната система.

Изстискайте половин лимон в 1 ч.ч. топла вода и пийте. Тъй като витамин С е много нестабилен, по-добре е да приготвите лимоновата напитка точно преди употреба.

4. Джинджифил, лимон и кайенски пипер

Както вече споменахме по-горе, джинджифилът е много ефективен като антибактериален и антивирусен продукт и лимонът е много богат на витамин С.

Кайенският пипер е също с високо съдържание на витамин С, съдържа бета-каротин и антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори срещу гадните бактерии. Той е доста пикантен и повишава телесната температура, активирайки имунната система.

Смесете 2 см обелен и настърган джинджифил, сока на 1/2 лимон и 1/4 ч.л. лют червен пипер. Може също така да добавите чаена лъжичка мед и малко парче смлян чесън преди консумация.

5. Ехинацея, мед, джинджифил и сироп от женско биле

Медът и джинджифилът може да се използват и в комбинация с женско биле и с корени от ехинацея.

Ехинацеята е много мощна билка, защото цялото растение има много ефективно имуностимулиращи качества.

Женското биле притежава противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства. Това го прави много ефективен имунорегулатор. Не го ползвайте повече от 4-6 седмици.

Сварете 4 ч.ч. вода, добавете 1/2 ч.ч. обелен и настърган корен от ехинацея, 1/2 ч.ч. обелен и настърган корен от женско биле, 2 с.л. настърган джинджифил и оставете да къкри в продължение на 45 мин. След това го охладете и добавете 1 ч.ч. мед.

6. Зелен сок

Този сок е комбинация от суперхрани, които подсилват имунната система.

Спанакът неслучайно е суперхрана. Той е пълен с много витамини и минерали, включително витамин С, и е богат на бета-каротин и антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с инфекции и вируси. Портокалите съдържат огромно количество витамин С, което е от съществено значение за борбата срещу грипа или студа. Целината също се радва на високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. А за джинджифила вече казахме достатъчно.

Блендирайте 2 ч.ч. спанак, 2 портокала, 2 стръка целина, 2 с.л. обелен джинджифил. Консумирайте всеки ден.

7. Тинктура от ехинацея

Има много разновидности на ехинацеята, но само Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida и Echinacea Purpurea помагат на имунната система.

Напълнете наполовина буркан със суха ехинацея и налейте водка почти до ръба. Важно е да оставите въздух, за да има място за ферментацията. Затворете плътно и оставете да почива в продължение на 4-6 седмици при стайна температура, разклащайки го на всеки няколко дни. Прецедете и прехвърлете в сух буркан. При първия симптом на настинка взимайте по половин чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X