Напишете дума/думи за търсене

Рисковете от нелекуваната хрема

Хората, живеещи в замърсена среда и постоянен стрес, с нездравословни хранителни и поведенски навици са податливи на инфекции и с увеличен риск от усложнения. В студеното зимно време, когато имунната система е напрегната и чувствителна към неблагоприятни въздействия, дори една банална хрема лесно може да се усложни и да премине в остър синузит.

Най-честите причинители на хремата са риновируси, които наброяват повече от 300 типа. Възрастният човек през есента и зимата преболедува средно 2-3 остри респираторни вирусни инфекции. Около 2 % от тях се усложняват с бактериална инфекция и опасност от развитие на синузит. В света 15% от населението страда от остри и хронични синуити, а 30% от тях не се диагностицират своевременно, което прави лечението им по-трудно.

Имаме ли естествена защита от инфекции

Носът осигурява необходимата влажност и температура на постъпващия в белия дроб въздух.

Ресничките по носната лигавица механично задържат чужди тела, вируси и бактерии и им пречат да проникнат в дихателните пътища.

Отделящият се секрет от носната лигавица не позволява допълнително навлизане на болестотворни микроорганизми.

Какво се случва при хрема

При запушен нос дишаме през устата и в белия дроб прониква непречистен, незатоплен и неовлажнен въздух.

При хрема лигавицата на носа отича и малките отворчета към кухините на синусите се затварят, оставайки без вентилация. В тях се задържат секрети и се улеснява размножаването на бактерии.

За да не боледувате често

Пазете краката от настинка.

Не заспивайте и не излизайте с мокра коса, тогава хремата е неизбежна и лесно се усложнява.

Не оставяйте хремата си нелекувана.

Не стойте на течение и се пазете от студен вятър.

Избягвайте прах, цигарен дим и лош въздух

Ако все пак настинете

Затоплете тялото си с горещ душ, а при невъзможност потопете краката си в гореща вода с шепа морска сол и две лъжици синапено семе. Може да направите и двете процедури последователно. Целта е да се активира кръвообращението в цялото тяло и да се засили имунната защита.

На всеки час пийте чаша топъл билков чай с мед и лимон.

Започнете прием на природни имуностимулатори - ехинацея, алое, прополис, жен-шен.

Ако сте повишили температурата, не бързайте да я сваляте, особено ако е под 39 градуса. Това е защитна реакция на организма, която унищожава инфекциозните агенти, а с понижаване на температурата вие подпомагате размножаването им в организма.

Загрейте челото над носа с горещ компрес и го разтрийте с балсам с етерично масло.

Запалете специална лампа за етерични масла, чийто аромат ще намали отока на носната лигавица и секрецията.

Промивките на носа със слаб солен разтвор също помагат срещу започналата хрема. Направете разтвор от 1 чаена лъжичка сол в 1/2 водна чаша хладка вода, потопете носа и смъркайте или използвайте капкомер. Повтаряйте процедурата на всеки час.

Осигурете си няколко дни в леглото - сънят подпомага имунната система за справяне с инфекциите, а тялото се нуждае от почивка за възстановяване.

Не се тревожете, че апетитът ви е силно намален, това е за да пестите енергия за справяне с болестта.

Ако до три дни състоянието ви не се променя към добро и поддържате висока температура, потърсете лекар. Склонността към самолечение и подценяване на хремата водят до усложнения. Капките за нос, към които най-лесно се посяга, съдържат обикновено съдосвиващи съставки, без да отстраняват истинските причини за заболяването и имат временно действие. От тях носната лигавица се изсушава и интензивността на изчистване на секретите намалява.

Застрашени ли сме от синузит

Ако при хрема, първоначално с водниста, а после с гнойна секреция, температурата остава трайно повишена, липсата на обоняние се задълбочи, главоболието се засили при навеждане напред, най-вероятно се развива възпаление на околоносните кухини или синузит. Ограниченият достъп на кислород до мозъка води до отпадналост, намалена концентрация и работоспособност.

Защо е трудно лечим

Инфекциозните агенти предизвикват възпаление, лигавицата отича, отворите на синусите се запушват, нарушават се вентилацията и отвеждането на слузестия секрет, клетките на лигавицата загиват от притискането на секретите, прибавя се и бактериална инфекция и процесът започва отначало. Получава се един порочен кръг, който прави заболяването по-трудно лечимо. Острият синузит продължава не повече от три седмици, а за хронифициране говорим, когато процесът не е овладян след третия месец и е с периоди на затихване и обостряне. Най-вероятно вече се е развила и придружаваща гъбична инфекция. Ако често боледувате от хрема или страдате от хроничен синузит, не отлагайте посещението си при лекар, специалист по хомеопатия. Този тип лечение дава възможност в различните етапи от развитие на хремата употребата на медикаменти с имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект, втечняващи и намаляващи носната секреция и бързо възстановяващи жизнеността на увредените клетки. Към хомеопатичните специалитети, продаващи се свободно в аптеките, може да прибегнете на първо време и без лекарска намеса.

Подходящ хомеопатичен медикамент за лечение на възпалени лигавици на горните дихателни пътища и синусите е цинабсин. Той намалява отока на лигавицата, без да ограничава притока на кръв в синусите. Втечнява и в носните кухини и възстановява движението на ресничестия епител. Поради комплексния си състав препаратът стимулира имунната система за бързо справяне с инфекцията, възстановява проходимостта на носните ходове, облекчава главоболието и намалява честотата на рецидиви при хроничния синузит. Като всички хомеопатични медикаменти той е напълно безопасен, може да се ползва за продължителна профилактика и е подходящ за деца над 1 година, бременни и възрастни с хронични хреми и синузити.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X