Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които очите подсказват за здравето

Очите ни водят по света, показват ни цветовете на всичко около нас, дават ни информация за светофарите и за цял куп други неща.

Те може да кажат и доста неща за здраве ни.

Ако забележите някой от тези странни симптоми, очите ви може би се опитват да ви кажат нещо.

1. Бели петна

Ако носите контактни лещи, може да забележите няколко бели петна по роговицата. Това може да е признак на инфекция на роговицата, породена от чужд обект. Ако е придружен с болка и възпаление, посетете очния си лекар.

2. Треперене

Ако забележите, че окото ви трепери, независимо от опитите ви да го спрете, това може да е знак, че сте под голям стрес. Вземете вана, прочетете книга и почнете да си лягате по-рано.

3. Замъглено виждане

Това може да означава, че имате влошено зрение, но ако е постоянно, може да е признак за диабет. Седемдесет и три процента от хората с диабет съобщават, че изпитват замъглено виждане. Това състояние може също да е ранен предупредителен признак за катаракта или дегенерация на макулата.

4. Бял пръстен

Най-често при възрастните хора, понякога се появява бял пръстен около ириса, а това може да е признак на висок холестерол и триглицериди. И ако забележите това, вие сте по-застрашени от инфаркт или инсулт.

5. Сухи очи

Ако очите ви са винаги сухи, това може да е признак на Синдром на сухото око или на алергия. Ползвайте капки за овлажняване и се консултирайте с офталмолог.

6. Жълта кръпка

Ако внезапно забележите жълтеникав „кръпка“ отстрани на ириса, това може да означава, че прекарате твърде много време на слънце. Състоянието се нарича пингуекула и може да е следствие на нежелани странични ефекти от слънчевите лъчи. Инвестирате в слънчеви очила със супервисока UV защита.

7. Жълт цвят навсякъде

Ако бялото на очите ви стане жълто, това вероятно се дължи на жълтеница. Кожата също може да има жълтеникав оттенък.

8. Сълзливи очи

Работите ли на компютър през целия ден? Гледайте много телевизия? Не откъсвате поглед от телефона? Постоянното гледане в екрани може да доведе до сълзене на очите.

9. Кървави очи

Ако виждате кръвоносни съдове в очите, не се притеснявайте - това е често срещано при хора, които постоянно напрягат очите си, след продължителна настинка и сериозна кашлица и ако сте опитвате да останете будни, въпреки че ви се спи.

10. Подпухнали и червени очи

Ако нямате други симптоми, подпухналите и червени очи са сигнал за уморени очи, които имат нужда от сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X