Напишете дума/думи за търсене

7 опасности, които дебнат очите

Случва се бавно и постепенно, дори без да забележите. Присвивате очи, за да прочетете субтитрите на телевизора, едва успявате да хвърлите погледа си до отсрещния тротоар, за да видите името на улицата. Цените в магазина съвсем ви се размазват. Може би е време да признаете, че годините все пак си казват думата и ви атакуват право в очите. Малко са хората, които се радват на орлово зрение след 40-50 години. Възрастта обаче не е единственият виновник, който поразява очите.

Тютюнопушене

Опасно е за здравето, това е ясно за всички. Но може би нетолкова популярен е фактът, че то е вредно за очите. Заради влошената циркулация на кръв в зрителния орган, която причинява тютюнопушенето. Респективно това води до намалено количество кислород и полезни вещества, необходими за доброто здраве на очите. Проблемът се задълбочава с годините и се повишава рискът от заболявания като катаракта, дегенерация на макулата, атрофия на зрителния нерв.

Прекомерно излагане на UV лъчи

Поливате кожата си със слънцезащитен крем от главата до петите. Не пестите мазила и за децата, особено през лятото. Но забравяте да пазите очите. Те са силно уязвими от UV лъчите и е задължително да ги криете зад качествени слънчеви очила с добър филтър за вредните UVA и UVB лъчи. Очите имат силата да се възстановяват, но с годините възможностите им отслабват, а пораженията върху ретината остават.

Обикновени ежедневни травми

Докато режете парче дърво или докато косите моравата без предпазни очила, като нищо в окото ви може да попадне частица, която да го нарани. Е, ясно е, че няма как да пускате прахосмукачката вкъщи с маска на електроженист, но не пренебрегвайте дребните опасности, които може да ви отворят по-сериозни грижи с очите в бъдеще. Когато обстоятелствата позволяват, слагайте предпазни очила.

Продължително взиране в екран

Сигурно сте чували теорията, че четенето на приглушена светлина може да се окаже вредно за очите. По-вероятно е обаче нетолкова очите да пострадат, а да се сдобиете с неприятно главоболие от този навик. Взирането с часове в екрана на компютъра или таблета е различно нещо. Погледът е съсредоточен в една точка дълго време, а окото забравя да мига. Това води до изсушаването му и до влошаване на състоянието му като цяло. Не забравяйте, че е важно да правите често почивки от компютъра през деня и по-рядко да сядате пред него вечер.

Пренебрегване на профилактиката

Визитите в кабинета на офталмолога са не по-малко задължителни от тези при гинеколога, уролога, ендокринолога. Дори да нямате оплаквания, добре е да преглеждате очите си поне веднъж годишно. Това може да ви спести редица главоболия. Колкото по-рано се диагностицират проблемите с очите, толкова по-голям е шансът те да се лекуват адекватно и да не се задълбочават.

Непълноценно хранене

Диети, нередовно хранене, прием на нездравословна храна и напитки. Всичко това се отразява зле на здравето на целия организъм. В това число на очите. Те не са просто сетиво, не са даденост. Нуждаят се от полезни вещества, за да са в добра форма. Ако се чудите откъде да започнете, морковите, броколито, спанакът, рибата и пуешкото са добро начало.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X