Напишете дума/думи за търсене

Чистите зъби предпазват от тази болест

Редовното миене на зъбите ни гарантира не само хубава усмивка - според американски учени ни спасява и от бактериална пневмония.

Поддържането на добра зъбна хигиена намалява риска от развитие на пневмония, показва изследване на американски учени. То започва още през 2013 г. и проследява състоянието на 26 200 пациенти. За 441 от тях учените установяват, че са развили бактериална пневмония. След събиране на обстойна информация за начина на живот и хранене е доказано, че всеки от болните е имал стоматологични проблеми, за които не е имал възможност или време да се погрижи.

Учените събират още данни и стигат до заключението, че при пациентите, които спазват добра зъбна хигиена и посещават стоматолог за редовни профилактични прегледи, с 86% спада рискът да се разболеят от бактериална пневмония.

Промяна във флората

Британски лекари пък откриват, че при пациенти, развили пневмония, се установява промяна в бактериалната флора преди проявата на самата болест. Според учените поддържането на здравословна флора в устата може да е ключът към предотвратяване на усложнения. Затова те също препоръчват спазване на добра хигиена, но подчертават, че понякога прекалено силните пасти за зъби или вода за уста също може да компрометират флората в устната кухина. Затова препоръчват редовно миене на зъбите, но с по-щадящи средства.

Предпазва от усложнения

Учени от Университета по дентална медицина в Калифорния пък подчертават, че поддържането на добра устна хигиена е особено важно при хората, които вече са болни. Те изтъкват, че това може да спаси пациентите с грип от усложнения, а също така и тези, които вече са развили пневмония - от тежко протичане на болестта. Специалистите са категорични, че при хората с хронични заболявания на венците и наличие на множество кариеси всички дихателни инфекции са много по-тежки и се лекуват по-трудно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X