Напишете дума/думи за търсене

Вреден ли е мултитаскингът

Мултитаскингът (да вършиш няколко неща едновременно) невъздържано превзема животите ни. И то до такава степен, че изглеждаме като марди, ако вършим само едно нещо. В състояние сме да пускаме съобщения, да гледаме поредния епизод на любимия си сериал, да публикуваме статуси във Facebook и да обсъждаме проблемите в работата си наведнъж. През това време фармацевтичните компании се надпреварват да разработват продукти, които повишават умствената ни ефективност, за да може да се превръщаме бавно, но неусетно в шесторъкия Шива.

Претоварването ни прави по-малко ефикасни

Благодарение на медицинската техника в днешно време е нищо работа да се разгледа мозъкът ни, докато му задаваме хиляди команди за части от секундата. И новините не са добри.

Човешкият мозък не е изкусен жонгльор. Той френетично подскача от задачка на задачка като пишман аматьор еквилибрист, защото е най-адекватен, ако го ангажираме с едно, максимум две неща по едно и също време. Всяка допълнителна дейност го претоварва и той се мята като риба на сухо, за да угоди на нашата прекалена заетост. Въпреки че няма проблем да говорим по телефона и едновременно с това да пишем имейл, защото се използва една и съща част от телесния ни компютър, мозъкът забавя своята работа. Това струва цели десет точки от коефициента ни на интелигентност. Мултитаскингът е бич за цялото ни тяло. Той увеличава кортизола – хормона на стреса, и адреналина.

Женските мозъци по-издръжливи на мултитаскинг? Глупости!


Теорията, че едновременните дейности са по-добре управлявани от жените, защото нашите мозъци са по-издръжливи на такова натоварване, си е тотален мит. Просто на мъжете им е по-удобно да си мислят, че могат да ни товарят с хиляди неща, а ние безропотно да изпълняваме всяка наша и тяхна прищявка. Мултитаскингът променя химията на мозъка.

Той е лош за интелектуалното развитие на децата. Това разпиляване на мозъчна концентрация може да доведе до форма на аутизъм при подрастващите. Ежедневното им сблъскване с технологии за сметка на нормална комуникация с другите около тях, е пагубно и за социалното им развитие. Неврологът Гари Смол, който е автор и на книгата iBrain, предупреждава, че деца, които прекарват развиващите си години в мултитаскинг, без да комуникират достатъчно, повишава риска от развитие на Синдрома на Аспергер.

Когато следващия път решите да включите автопилота и да се заринете с няколко неща наведнъж, помнете, че прецаквате образуването на силни нервни връзки.
Внимание
Избягвайте да претоварвате мозъка си следобед. Мултитаскингът задръства мозъка ни най-много именно по това време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X