Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да перем различните видове възглавници

Чистотата и свежестта на възглавницата осигуряват пълна почивка и здраве на този, който спи на нея, особено за страдащите от алергии или децата. Ето защо тя трябва да се почиства редовно, защото в нея могат да се завъдят насекоми, натрупват се частици пот, прах и други замърсители.

Възглавници с пера

Те се състоят от пух и пера и са най-капризните в грижите.
Такива възглавници трябва да се перат при 30°C, програмата е за деликатно пране. За да предотвратите сплъстяването на пера и пух, може да поставите няколко топки в барабана.

По-добре е да изберете течен продукт, който да проникне в калъфките и внимателно да почисти пуха и перата от замърсявания. Използвайте режимите "изплакване" и "центрофуга". Изсушете на въздух, ако съдържанието е станало на бучки, го разтрийте с ръце.

За ръчно пране изсипете перата в купа с топла вода и препарат или настърган сапун за пране. Накиснете перата за няколко часа. Сменете мръсната вода няколко пъти и я източете през гевгир. След това изплакнете обилно под течаща вода или в купа с чиста вода, може да добавите няколко капки етерично масло. Изсушете на открита повърхност.

Синтетични възглавници

Най-лесно се перат в автоматична пералня. Ако режимът не е посочен, изберете "деликатен" - 30-40°С. Не използвайте центрофуга, за да не стане съдържанието на плътни бучки. След изплакването увийте кърпа около възглавницата, за да поеме излишната вода.

Изсушете хоризонтално на чист въздух, като обръщате от време на време.

Може да изперете ръчно възглавниците, като ги накиснете в топла вода и течен препарат, след това „разбийте” съдържанието добре с юмруци или с прахосмукачка.

Перете възглавници от холофайбър при 70°C, но при тези от синтепон температурата не трябва са надвишава 40°C, защото се деформират.

Възглавниците, направени от органични пълнежи - черешови костилки, люспи от елда, бамбук или ориз, трябва да се носят на професионално химическо чистене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X