Напишете дума/думи за търсене

11 неща, които неочаквано помагат в прането

Доброто състояние на дрехите зависи много от доброто им изпиране и изсушаване. И това не е свързано само с водата и препарата. Оказва се, че неща, които по принцип имат друго друго предназначение, вършат чудесна работа.

Водата за уста може да помогне при почистването на пералнята, ако сте забравили да купите специален препарат. Сипете от нея в отделението за течен перилен препарат и пуснете на пълен цикъл.

Статичното електричество често прави дрехите неприятни за употреба, защото полепват. Това е поправимо, ако по време на пране пуснете в барабана топка от домашно фолио.

Ако искате спалното бельо да е меко, сложете в сушилнята няколко топки с копринени конци. Запомнете обаче, че това работи само при светлите тонове. Още една хитрина помага при сушилнята - дрехите няма да излязат измачкани, ако вътре пуснете 2 - 3 кубчета лед.

Етеричните масла могат да заместят ароматните омекотители. Достатъчни са няколко капки, които да въздействат по време на изплакването. Приятната миризма от тях ще се съхрани дълго, а лимоненото масло ще помагне и за отстраняване на петна.

Нежни тъкани, които не трябва да преминават през барабан или сушилня, може да оставите да се оттекат в гевгир. Когато от тях се отдели достатъчно вода, ги закачете да съхнат по класическия начин. Кафето и чаят помагат, когато е необходимо да се възстанови цветът на избелели тъкани. За целта е необходимо в отделението за течен препарат да се добавят две чаши прясно сварено кафе или черен чай. Ако обаче не искате да правите това заради пералнята, просто накиснете дрехите за 30 - 40 минути във вода, в която има една от двете напитки в същото количество.

Бяло и цветно може да се перат заедно с помощта на сода. Разредете една чаена лъжичка в чаша с вода. Натопете вътре подходяща кърпа, извадете я и я оставете да изсъхне. После я поставите в пералнята, за да улови цветове от някоя от дрехите, ако пуска.

Балсамът за коса може да изиграе ролята на омекотител. Разредете 0,25 милилитра в топла вода и накиснете дрехите там за 20 - 30 минути. После ги изперете по обичайния начин.

Шампоанът и препаратът за миене на съдове ефективно премахват следите от зоната на яката. Нанесете от един от тях на замърсеното място и оставете за 15 минути. След това изплакнете и изперете както обикновено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X