Напишете дума/думи за търсене

5 проблема, които мъчат всеки родител на тийнейджър

3. Закъснява вечер

Казали сте на дъщеря си, че трябва да е у дома в 22 ч. Вече е 23, а нея още я няма.

Решението: "Едно от основните занимания на тийнейджърите е да се борят за повече свободи. Няма как да ги получат, ако не нарушават вашите изисквания. Може да звучи парадоксално, но въпреки всичко те очакват да отстоявате принципите си. Затова го правете, колкото и да е трудно", казва психологът. Допустимо е да си затваряте очите пред закъснение от 15-30 минути. Но ако тийнейджърът се бави с часове, бъдете безпощадни и му забранете да излиза следващия уикенд.

4. Движи се в лоша компания

Това е един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват родителите. Тийнейджърите силно се влияят от мнението на връстниците си, затова е лесно, имитирайки някого, да залитнат към пропастта.

Решението: Първо си изяснете какво наричате "лоша компания". Ако не харесвате дрехите, прическите и музиката, която слушат приятелите на детето ви, но те се държат прилично в училище и у дома, сдържайте критиките си.

Друго е обаче, ако имате доказателства, че тези хора се дрогират, бият се, крадат. В такъв случай се опитайте да разберете какво е тласнало детето ви към общуване с тях. Поговорете, без да го обиждате или заплашвате. Променете и собственото си поведение - вероятно сте или твърде взискателни, или недостатъчно грижовни. Ако не се справяте и младежът продължава да затъва, не се колебайте да се обърнете към психолог. Не желае ли да посети специалист, насила го откъснете от средата, като смените квартала и училището.

5. Драматизира всичко

И най-малкият проблем изкарва юношата от релси, кара го да крещи и да тряска врати.

Решението: Тийнейджърите изпитват много по-силни чувства от възрастните, затова всичко изглежда толкова значимо в техните очи. Ако искате да запазите връзката си с детето, не му казвайте, че онова, което преживява, не е нищо особено. В противен случай то ще се почувства отхвърлено и неразбрано, още повече ще се затвори в себе си и ще спре да споделя каквото и да било с вас. Ще спечелите, ако действате като психоаналитик - само слушайте, без да говорите и да давате съвети. Така ще дадете възможност на юношата сам да стигне до правилните изводи и решения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X