Напишете дума/думи за търсене

Следваме ли модела на родителство на собствените си родители?

Вероятно сте се хващали, че казвате неща, които обикновено не бихте изговаряли изобщо. И започвате да се чудите откъде е дошло това. Тогава осъзнавате, че това са думи, които майка ви или баща ви биха казали. Повтарянето на модела на родителство, с който сте израснали, е наистина лесно да се случи, ако не сте наясно с това.

Много пъти, без да осъзнавате това, вие постъпвате със собствените си деца, както са правили родителите ви с вас.

В крайна сметка вашите майка и баща са били първите ви модели за подражание и първите хора, с които сте общували. Несъмнено техните личности и възпитателен стил са оказали влияние върху вас. В по-голяма или по-малка степен те остават във вашето подсъзнание.

Ето защо като родител може да откриете, че повтаряте техните модели на поведение, особено в моменти на стрес. Тези мигове сякаш активират стари тригери.

Защо повтаряте възпитателния модел на родителите си?

Това е всичко, което познавате
Често познатото ви кара да приемете родителски стил, подобен на този, който родителите ви са използвали с вас. Да станеш родител е предизвикателство, с което никога досега не си се сблъсквал, и съвсем разбираемо е основните ти ориентири да са спомените.

Освен това може да не познавате други образователни стилове или модели. Следователно вие автоматично се връщате към онези, които сте пуснали в себе си по време на собственото си възпитание.
Например, ако искате вашето бебе да заспи, ще изпеете същата приспивна песен, която сте чували от вашата майка.
Или когато детето изпадне в истерика, първата ви реакция ще бъде тази, която сте видели в собствените си родители.

Мислите, че това е правилният начин
Може би сте проучили, чели и открили други стилове на родителство, но този, който родителите ви са използвали с вас, изглежда най-подходящ. Може би след сериозен размисъл сте решили да повторите техния модел, защото е в съответствие с ценностите, които искате да предадете на собствените си деца.

Ако случаят е такъв, вероятно си спомняте детството си като наистина щастливо време и смятате, че родителите ви са свършили страхотна работа. В края на краищата, ако са ви давали внимание, обич, подкрепа и инструменти, за да ви направят силни и способни, е логично, че бихте искали да следвате техните стъпки при отглеждането на собственото си дете.

Вие (не) го осъзнавате

Това е най-често срещаният сценарий. В този случай вероятно сте се сещали за детството си, как са се държали родителите ви с вас и не искате да го повтаряте. Вашите морални принципи не съвпадат с възпитателния модел, който родителите ви са възприели, и искате да правите нещата по различен начин.

Но вие сте човек и е невъзможно да имате строг контрол върху действията и емоциите си по всяко време. Следователно е възможно при определени обстоятелства, особено при тези, които ви карат да се чувствате претоварени, да се окажете, че повтаряте отношението на родителите си. Този, който ви е наранил или вбесил толкова много.

Ако случаят е такъв, вероятно ще осъзнаете и ще се почувствате виновни, че сте прибягнали до това, което винаги сте се заклели, че няма да направите. Опитайте се обаче да бъдете снизходителни към себе си. Защото моделите, придобити през детството, са дълбоко вкоренени и действат като спусък в много случаи. Важното е да може да коригирате поведението си.

Как да спрете да повтаряте родителския модел на майка си и баща си
С изключение на втория случай, в който съзнателно избирате този образователен модел за децата си, в другите два трябва да предприемете действия. Защото отглеждането на дете е сложна и много важна задача и трябва да се справяте с нея отговорно.

Независимо от това, не може да изберете образователен стил, който смятате за най-подходящ, ако знаете само този, който е приложен към вас. Затова трябва да опитате и да разберете за други възможности за родителство. Може да направите свободен избор само когато сте правилно информирани.

От друга страна, ако сте решили да тръгнете по друг път и все още повтаряте едни и същи модели, това може да се дължи на факта, че нямате алтернативи в поведенческия си репертоар. Тогава се опитайте да идентифицирате конкретни случаи, които ви завладяват и ви карат да загубите контрол, и планирайте предварително как искате да реагирате на тях. Да си наясно в ума си какво искаш да правиш, ще помогне на правилното поведение да се появи в точното време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X