Напишете дума/думи за търсене

Емоционални рани, които остават от детството

Много пъти хората са засегнати от преживявания, които са преживели в детството.

Някои негативни преживявания като дете могат да повлияят на психичното здраве по време на тийнейджърските и зрелите години.
Опитът от детството определя факторите за развитие на личността на порасналия индивид. През този етап вие отчасти определяте кой сте и как се сблъсквате с живота.

Емоционалните рани в детството са резултат от лоши преживявания, които са ви белязали през годините на формиране. Въпреки че тези събития са се случили много отдавна, те оставят отпечатъци в живота на хората. Затова е много важно да помогнете на децата си да управляват емоциите си и да преодолеят страховете си. Като родител трябва да разберете, че отглеждането на деца е свързано с работа в екип.

Какво представляват детските емоционални рани?
Повечето психологически проблеми се коренят в емоционална травма през детството. Вашите детски преживявания влияят на вашата личност и отношение към различни ситуации в живота, силно повлияни от вашия ранен житейски опит.

Ако тези преживявания са били травматични и са причинили много страдание, има вероятност тези страхове да останат във вас и в зряла възраст. Може да реагирате и като дете, когато сте изправени пред определени стресови ситуации.

Ако сте преживели травматични преживявания по време на детството, вашето вътрешно дете, което е било унизено, предадено или имало ниско самочувствие, ще излезе и ще разкрие най-дълбоките ви страхове. Следователно е нормално тези емоционални рани да живеят във вас и да ви засягат и в настоящето.

Унижение
Ако съученици, членове на семейството или роднини са се подигравали с определени черти или нагласи по време на вашето детство, това може да е „произвело” интровертна личност с много проблеми.

Жертвите на разрушителна критика могат да се превърнат в безмилостни хора, които искат другите да страдат от това, което са направили.


Страх от изоставяне
Изоставените деца са склонни да търсят начини да запълнят празнотата си като възрастни. Ето защо те често напускат партньорите си или се отказват да правят неща от страх да не бъдат изоставени първи. Казват неща като: „Ще те напусна, преди ти да ме оставиш“, „Ако си отидеш, по-добре не се връщай“ или „Защо да търпя това, ако никой не ми пази гърба?”

Хората със страх от изоставяне трябва да работят върху страха си от отхвърляне, индивидуални бариери, самота и преди всичко физически контакт.

Проблеми със самочувствието
Доброто самочувствие се развива през детството, особено в семейството. Ако не приемете децата си и не ги обичате такива, каквито са, те ще почувстват, че трябва да се променят, за да отговорят на вашите очаквания.

Всяко дете има черти и способности, които го правят уникално и различно. Когато то ви разкаже за постижение, което го е накарало да се гордее със себе си, изразете радостта си с нежен жест. По този начин детето ви ще знае, че го обичате и го цените. Това ще повиши самочувствието му и ще го накара да се чувства добре за себе си.

Хората с ниско самочувствие обикновено са нерешителни, мързеливи, обезкуражени, песимистични и лесно се смущават. Ето защо е изключително важно да възпитаваме добро самочувствие у нашите деца през цялото им детство.

Несправедливост
Когато едно дете е постоянно несправедливо или твърде строго наказвано поради своите недостатъци, то израства несигурно. Несправедливостта е емоционална рана, която може да ви превърне в човек с много негативен възглед за живота.

Освен това тези, които не са били третирани справедливо в детството си, критикуват всичко около себе си.

Тревожност при раздяла
По време на детството страхът да бъдеш сам или далеч от родителите, поражда нуждаещи се възрастни, които биха направили всичко, за да получат малко любов. Хората с тревожност от раздяла обикновено са срамежливи, несигурни и покорни.

Предателство
Ако родителите не спазват обещанията, които са дали на децата си, те могат да се окажат недоверчиви и необщителни като възрастни. Уважението и лоялността ще направят тези възрастни много по-уверени в бъдещето. Заблуждаването на детето е отнемане на наивността му, което се заменя със злоба.

Емоционалните рани, които имаме от детството, ни обуславят.

Помнете, че всяко дете е уникално и развива уменията си със собствено темпо. Затова никога не трябва да го сравнявате с неговите приятели или съученици. Ако искате детето ви да промени нещо, трябва да го подтикнете да обмисли поведението си, без да го наказвате несправедливо.

Задължение на всеки родител е да поддържа отворена комуникация с децата си. По този начин те ще се чувстват сигурни да обсъждат страховете или притесненията си с вас, позволявайки ви да решавате проблемите им по-бързо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X