Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме риба

Диетолозите са категорични, че седмичното менюто, в което не е включена риба поне 2–3 пъти, не може да се нарече пълноценно. Рибата съдържа огромни количества витамини, минерали, протеини и мастни киселини, благодарение на което укрепва имунитета, намалява стреса, подобрява състоянието на косата, кожата, зъбите и ноктите. Всичко това обаче важи, ако рибата, която слагаме на трапезата си е качествена. Как да я познаете?

Най-голямата уловка

Ако живеете далече от морето, а ви предлагат прясна морска риба, трябва сериозно да се замислите – напълно е възможно да се опитват да ви продадат размразена риба. Впрочем, тази измама е доста разпространена и в магазините, които са близо до морето.

Истината е, че на съвременните риболовни кораби уловът веднага се подлага на дълбоко замразяване и в този вид, чрез хладилни камиони, се доставя до магазините и ресторантите. Ако някаква част от тази продукция се размрази по пътя или търговците просто искат да задоволят желанието на клиентите си за прясна риба, тя се предлага с етикет „охладена” или „прясна”. Именно поради това, както твърдят експертите, замразената риба е най-безопасна.

Как да познаете прясната риба

1) Огледайте хрилете

Хрилете са един от основните „инструменти“, които ще ви подскажат дали рибата е прясна. Трябва да бъдат ярко червени на цвят, а при някои видове риба може да и тъмночервени. Ако са със сивкав цвят, почернели са или имат лош мирис, не купувайте рибата. Ако рибата е започнала да се разваля, хрилете веднага потъмняват. При рибата, която е многократно размразявана и размразявана, хрилете започват да посивяват.

2) Помиришете

Специалистите съветват, когато купувате риба, да имате доверие на носа, а не ушите си. С други думи, не слушайте това, което ви казва продавачът, а помиришете рибата. Може би ще ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не мирише на риба – а има свеж, ненатрапчеив аромат на море. Наличието на неприятен, остър мирис е основателна причина да се откажете от покупката.

3) Очи в очи

Очите на рибата трябва да са ясни и прозрачни. Ако са мътни, хлътнали или сухи, рибата е лежала на щанда повече, отколкото е допустимо.

4) Вижте люспите

Блестящите, чисти люспи са признак, че рибата е прясна. Ако става дума за морска риба, на повърхността на люспите не бива да има слуз, но за сладководните това не е показател.

5) Тест за еластичност

Натиснете леко повърхността на рибата – ако остане ямичка, значи рибата не е достатъчно прясна. При скоро уловените риби месото е плътно, еластично и бързо възстановява формата си. Ако сложите рибата в дланта си, тя трябва да стои на едно ниво – ако е започнала да се разваля, главата и опашката увисват.

6) Ако предпочитате филе

Изборът на филе е по-труден, отколкото на цяла риба, затова недобросъвестните търговци често избират за филетиране не най-добрите екземпляри. Най-сигурният вариант е да купите цяла риба и да направите филето самостоятелно – това не е трудно и е доста изгодно. Но ако все пак сте решили да купите филе, можете да се ръководите по изброените по-горе признаци: миризма, плътност и стегнатост на месото, външен вид на люспите. Купувайте филе с кожа, тъй като люспите са „паспортът” на рибата.

7) Не се оставяйте на търговците да ви подведат

Търговците често използват различни уловки, с които да заблудят купувачите – например, продават рибата без главата, за да е по-трудно да се определи доколко е прясна; или пък се опитват да предложат размразена риба за охладена. Дори и ако пазарувате само от проверени места, винаги бъдете максимално внимателни.

8) Месо и кости

Ако вече сте купили рибата и я подготвяте за готвене, обърнете внимание дали костите се отделят лесно от месото. Ако е така, не се радвайте – това е показател, че рибата не е качествена и прясна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X