Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да се смесва оцет с белина?

Има голямо разнообразие от домакински продукти, които от съображения за безопасност никога не трябва да смесвате заедно. Дори и да смятате, че комбинирането им „засилва“ почистващите им ефекти, в действителност това може да бъде опасно.

Според Кейт Бибердорф, професор по химия в Тексаския университет в Остин, това е една от най-опасните двойки продукти у дома. Смесването им отделя токсичен газ, който е вреден за здравето.

Каква реакция предизвиква смесването на оцет с белина?
За да разберем какво се случва с тази смес, е добре да изясним някои понятия. Всички знаем, че атомите изграждат молекули. В центъра на всеки атом има ядро, а в него се намират два вида частици: неутрони и протони. Третият тип частица - електрони, обикаля около ядрото.

Друг аспект, на който трябва да обърнем внимание, е разликата между киселина и основа. Веществата се измерват по скала на pH:

• Киселини: Тези, чието рН е по-малко от 7
• Неутрални: Тези, чието рН е равно на 7
• Основи: Тези, чието рН е над 7

Когато се смесят основа и киселина, се получава химична реакция, при която основата отнема протона от киселината. Това води до ново химично съединение.

Какво се случва, когато смесите оцет с белина?
Както обяснява д-р Бибердорф, един от основните компоненти на белината е натриевият хипохлорит, който е основа. Оцетът, от друга страна, е киселина (оцетна киселина).

Следователно, когато човек реши да смеси оцет с белина, натриевият хипохлорит взема протон от оцета и тази реакция произвежда хипохлорна киселина. Тя реагира с останалата част от оцета, което образува газ, известен като хлорен газ, който може да бъде особено вреден за здравето.


Негативните ефекти на хлорния газ
В чисто състояние хлорният газ изглежда жълто-зелен на цвят. Но газът, който е резултат от смесването на оцет с белина, се разпространява във въздуха и обикновено е невидим.

Въпреки това ще усетите силната му миризма и негативните ефекти, които причинява на тялото. Първо, засяга лигавиците, включително очите, гърлото и белите дробове.

В резултат на това могат да се появят симптоми като сълзене на очите, конгестия в гърдите, затруднено дишане и усещане за парене. В случай на контакт с кожата може да причини мехури и дразнене.

Използването на белина и оцет поотделно може да помогне за дезинфекция на десетки повърхности, но от съображения за безопасност е най-добре да ги използвате индивидуално и само когато е необходимо.

Може също така да опитате други естествени алтернативи за почистване, които са безопасни за употреба - лимонов сок, сода за хляб, кислородна вода и сол.

В кои случаи белината е опасна за здравето ни?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X