Напишете дума/думи за търсене

Съвети за почистване на възглавниците

Снимки pixabay.com

Те са едно от нещата в дома, които рядко почистваме и перем, а всъщност събират миризми, прах, кожни клетки, акари, влага и др. Ето няколко съвета как да почистим ефикасно възглавниците за спане и декоративните.
* За всеки случай прегледайте етикетите, за да се убедите, че възглавницата може да се поставя в пералня (допустимо е за почти всички).
* Сложете в пералнята две възглавници! По този начин когато центрофугата се върти, те ще се притискат и пълнежът няма да се събира на топки.
* Програмирайте прането на най-високата възможна температура и сипете гел за пране, вместо прах, който би могъл да остане във вътрешността.

* Задължително трябва да предвидите допълнително изплакване, за да може препаратът да се отмие добре.
* Чудесно ще е да имате сушилня. Ако е така, не забравяйте да поставите при възглавниците топки за тенис, които ще балансират и ще предпазят пълнежа.
* Ако възглавницата е пожълтяла от пот или силно мирише, накиснете я предварително в гореща вода с белина или сода. Може дори да я пуснете на кратка програма в пералнята с белина и чак след това на дълга с гел за пране.

* На повечето декоративни възглавници калъфките се свалят и перат според инструкциите. Но ако вашите не са от тях, имайте предвид, че тези с кадифе и коприна трябва да се дадат на химическо чистене. Останалите може да се перат като тези за спане, съобразявайки се и с външната материя. Има и трети начин - с помощта на пяна за почистване на мека мебел. Тя премахва петна и освежава тъканта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X