Напишете дума/думи за търсене

Работещи и учещи майки - 5 съвета как да се справяте по-лесно

В днешното общество много работещи и учещи майки са изправени пред предизвикателството да балансират ролите си и да изпълняват всичките си отговорности.

Възхитителният стремеж към икономическа независимост и възходът на дистанционната работа накараха милиони майки да се захванат с предизвикателствата на двойния работен ден и да комбинират задълженията си с любовта и грижите, които предоставят на семействата си. Затова обаче научаването да управлявате задълженията си и да се грижите за физическото и емоционалното си благополучие става незаменимо.

По пътя към балансиране на семейни, професионални и образователни отговорности стратегическото планиране е основен стълб за осигуряване на хармоничен поток. Това, че сте добър ученик и изключителен служител, не означава, че трябва да пренебрегвате децата си или себе си.

Ето някои препоръки за работещи и учещи майки.

1. Планирайте времето си и направете календар на задачите
Организирайте спокойно графика си и се опитайте да отделяте качествено време на децата си всеки ден.

Да работиш, да учиш и да си майка, е комбинация, с която е трудно да се справиш, но не е невъзможна. Още повече, когато имате помощта на партньора и семейството си. В това многостранно пътуване създаването на прецизен календар и подробни списъци със задачи се превръща в морски фар, тъй като може да изпълнявате ежедневните си задължения и да отделяте достатъчно време на всяко едно.

2. Потърсете подкрепа и мрежи за помощ
В сложното пътешествие на майка, служител и студент значението на силната семейна и социална подкрепа не може да бъде подценявано. Тези системи за външна подкрепа не само облекчават емоционалното и физическото бреме, но и укрепват способността за поддържане на здравословен баланс между различните отговорности.

Поради тази причина поддържайте открита и честна комуникация със семейството, приятелите и колегите си. Изразяването на предизвикателствата по прозрачен начин позволява на другите да разберат вашите нужди и да предложат ефективна помощ..

3. Отделете време за самообслужване и емоционална подкрепа
Много хора пренебрегват всички отговорности, пред които са изправени работещите майки. Проучване, публикувано в списание ACADEMIA, предполага, че работещите майки са изправени пред по-големи епизоди на тревожност и депресия в сравнение с тези, които просто си стоят вкъщи.

Отделянето на редовни моменти за дейности, които носят радост и облекчаване на стреса, е от съществено значение за презареждането с енергия. Независимо дали става въпрос за йога, четене на книга, наслаждаване на релаксираща вана или просто разходка, тези моменти на пауза съживяват духа и укрепват устойчивостта пред предизвикателствата.

Освен това поддържането на отворени линии за комуникация с приятели, семейство и колеги може да осигури начин за изразяване на чувства и притеснения. Обмислянето на търсене на подкрепа от специалист по психично здраве може да предложи инструменти и стратегии за управление на стреса и емоциите в здравословна среда.

4. Приложете техники за релаксация
Когато стресът започне да доминира, отделете няколко минути, за да дишате и да изчистите ума си.
Физическата релаксация има пряко въздействие върху емоционалното благополучие, така че е добра идея да практикувате дихателни упражнения, нежно разтягане или йога, за да помогнете за освобождаване на натрупаното напрежение в тялото и намаляване на чувството на стрес и умора.

Изследване, публикувано в „Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства”, съобщава, че дълбокото дишане е една от най-добрите стратегии за отпускане на тялото и намаляване на стреса. Тази техника, която се състои в седене в удобна позиция и бавно вдишване и издишване, повишава нивата на кислород в кръвта и ни позволява да съсредоточим ума си.

5. Празнувайте своите постижения и напредък
Да си майка, е невидима работа, която малцина ценят, така че празнувайте постиженията си, за да засилите усещането за напредък и успех. От завършването на академична задача до спазването на крайния срок за работа, отделянето на време за размисъл върху постигнатите цели изгражда самочувствие и увереност в собствените способности.

В допълнение, практикуването на благодарност, независимо дали чрез размисъл или ежедневно писане в дневник, също насърчава положителното мислене и повишава признателността за положителните аспекти на живота.

Работещите и учещите майки са достойни за възхищение
Да станеш майка, не е присъда да се откажеш от мечтите си за култивиране на кариера. А жените, които работят и се образоват, докато се грижат за децата си, дават пример на всички, като демонстрират, че с фокус, устойчивост и любов към себе си е възможно да се постигнат лични и академични цели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X